Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Μετρό Θεσσαλονίκης: δικαίωση των 19 απολυμένων αρχαιολόγων.


Επόμενη στάση... επαναπρόσληψη; Με την υπογραφή ενός ιδιωτικού συμφωνητικού η κοινοπραξία που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης ανέκρουσε πρύμναν στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών 19 απολυμένων αρχαιολόγων, εν όψει της συζήτησης της αναίρεσής τους στον Αρειο Πάγο τον ερχόμενο Μάιο.
Η «Εφ.Συν.» ανέδειξε την υπόθεση κατ’ αποκλειστικότητα με δύο δημοσιεύματα στις 11/10 και 10/11.

Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο τώρα είναι: Μήπως η παρούσα χρονική στιγμή, που τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, είναι η κατάλληλη για να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις δουλειές τους δεδομένων των αναγκών;

Η κοινοπραξία που κατασκευάζει το Μετρό (ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική, Impregilo, Ansaldo STS, Seli-Hitaci Rail Italy) πριν από μερικές εβδομάδες κατέσχεσε χρηματικά ποσά από μόλις 8 ευρώ έως και 9.000 ευρώ που βρήκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς απολυμένων αρχαιολόγων οι οποίοι έχασαν το εφετείο για την αποζημίωσή τους!

Από «λάθος» των τραπεζών, μάλιστα, δεν τηρήθηκε ούτε το πλαφόν των 1.200 ευρώ που προβλέπει ο νόμος για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας.

Η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει από τον Αρειο Πάγο και ως εκ τούτου ήταν τουλάχιστον αμετροεπές μια επιχείρηση-κολοσσός, με τεράστια έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο, να προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων (!) από 19 απολυμένους που κέρδισαν πρωτόδικα αποζημιώσεις για την «παράνομη» απόλυσή τους, αλλά έχασαν το εφετείο μ’ ένα... μάλλον διάτρητο σκεπτικό.

Γεγονός είναι ότι μετά και τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» η κοινοπραξία αποφάσισε να αποκαταστήσει την ηθική τάξη των πραγμάτων και συμφώνησε να υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με τους 19 απολυμένους, πράγμα που έγινε τις προηγούμενες μέρες, και να επιστρέψει τα χρήματα που έσπευσε να κατασχέσει.

Από την πλευρά τους οι απολυμένοι παραιτούνται από την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει κατά των κατασχέσεων και όλοι πλέον περιμένουν την κρίση του Αρείου Πάγου για την αίτηση αναίρεσης στην εφετειακή απόφαση.

Την ίδια ώρα, τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο, ενώ έπονται οι επεκτάσεις προς Καλαμαριά και δυτική πόλη. Ισως είναι μια καλή ευκαιρία και οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αφού είχαν απολυθεί λόγω «παγώματος» των εργασιών, και να επιλυθεί εξωδικαστικά η υπόθεση χωρίς άλλες διαμάχες που δεν τιμούν την εταιρεία και ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους βιοπαλαιστές.

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος

efsyn.gr