Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Δωρεάν εισιτήρια σε 12.000 νέους για να ανακαλύψουν την Ευρώπη.


Εισιτήρια μέσων μεταφοράς θα προσφερθούν το ερχόμενο καλοκαίρι σε 12.000 νέους Ευρωπαίους ηλικίας 18 ετών για να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ταξιδεύοντας σ' αυτή, στο πλαίσιο της δεύτερης έκδοσης του προγράμματος DiscoverEU, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πολίτες της ΕΕ που έχουν γεννηθεί το 2000 μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ατομικά ή ομαδικά, στη σχετική ιστοσελίδα για να αποκτήσουν τους τίτλους μεταφοράς που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν μέχρι και για έναν μήνα.

Οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα επιλεγούν βάσει των απαντήσεών τους σε μερικές ερωτήσεις για την Ευρώπη, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν από τις 15 Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2019, κυρίως με τρένο, με την υποχρέωση να μεταβούν σε τουλάχιστον μια χώρα της ΕΕ άλλη απ' αυτή στην οποία διαμένουν.

Αυτοί που θα επιλεγούν, θα δικαιούνται χρηματοδότηση των μεταφορών τους ύψους μέχρι 260 ευρώ και θα πρέπει να καλύψουν τα άλλα έξοδα διαμονής τους. Μια ποσόστωση των 12.000 προσφερόμενων εισιτηρίων έχει προβλεφθεί για κάθε κράτος μέλος, ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού του σε σχέση με εκείνον της ΕΕ.

Η επιχείρηση DiscoverEU άρχισε τον Ιούνιο 2018, με προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων ευρώ. Στην προηγούμενη έκδοσή της, συμμετείχαν 15.000 νέοι ηλικίας 18 ετών.

«Ο στόχος είναι να τους προσφέρουμε νέες ευκαιρίες για να ανακαλύψουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου, να γνωριστούν με άλλα πρόσωπα, να μάθουν από την επαφή με άλλους πολιτισμούς και να αντιληφθούν μόνοι τους τι σημαίνει να είναι κανείς Ευρωπαίος», αναφέρει η Κομισιόν στην περιγραφή του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr