Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Χρ. Σπίρτζης: Σύντομα περισσότερα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων ανά σταθμό.

"Υπάρχουν προβλήματα και στη στελέχωση των οργανισμών, είναι αναγκαιότητα να υπάρξουν προσλήψεις"

Έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ένταξης των παλιών μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων στο νέο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και σύντομα θα λειτουργούν πολύ περισσότερα σε κάθε σταθμό, αντί των δύο σήμερα, είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας Στο Κόκκινο, και πρόσθεσε ότι έχει τεθεί ήδη το ζήτημα πρόσληψης επιπλέον προσωπικού.

Αναφερόμενος στα μηχανήματα έκδοσης σε σταθμούς του μετρό και του Ηλεκτρικού που σε κάποιες περιπτώσεις είναι εκτός λειτουργίας, σημείωσε ότι «είχε προβλεφθεί η ανακατασκευή των παλιών, αυτό έχει καθυστερήσει πάρα πολύ από την ανάδοχο εταιρεία, γιατί έπρεπε να προσαρμοστεί το λογισμικό και να συνεργάζεται με το νέο σύστημα. Από ότι έχω ενημερωθεί τα προβλήματα λύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και αρχίζουν να εντάσσονται στο δίκτυο, άρα δεν θα έχουμε δύο μηχανήματα ανά σταθμό, θα έχουμε πολύ περισσότερα».

Για το πρόβλημα της προμήθειας εισιτηρίων σε περιοχές μακριά από τα δίκτυα μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ, Προαστιακός), ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε το πρόβλημα που δημιουργείται από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά περίπτερα και άλλα συναφή καταστήματα «που αρνούνται να διαθέσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια ... όλα αυτά λύνονται με το να πάρει κανείς μία κάρτα, να τελειώνει», καθώς, όπως ανέφερε σε άλλο σημείο, «δεν υπάρχει λόγος, ειδικά μετά την γνωμοδότησης της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, να μην βγάλει κάποιος μία κάρτα, με μία ηλεκτρονική αίτηση έρχεται η κάρτα στο σπίτι και μπορεί να «γεμίσει» με χίλιους τρόπους».

Επίσης, τόνισε ότι «υπάρχουν προβλήματα και στη στελέχωση αυτών των οργανισμών, είναι αναγκαιότητα να υπάρξουν προσλήψεις σε αυτούς τους οργανισμούς. Στην Αθήνα, εμείς το θέτουμε το ζήτημα, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει και το Υπερταμείο στο οποίο έχουν περάσει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθούν».

Εξάλλου, νωρίτερα ο ίδιος αναφερόμενος στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τις μαζικές μεταφορές, σημείωσε ότι δεν αφορά μόνο τον ΟΑΣΘ, αλλά τρία σημαντικά θέματα:
• τα υδατοδρόμια
• τις αστικές μεταφορές σε όλη την Ελλάδα πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης
• τον σύγχρονο σχεδιασμό των μαζικών μεταφορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με όλα τα διαθέσιμα μέσα

Για τον ΟΑΣΘ, θύμισε ότι «το 2003 και το 2011 έγινε διεύρυνση της γεωγραφικής περιοχής που δραστηριοποιείτο ο ΟΑΣΘ, καλύπτοντας περιοχές που κάλυπταν τα ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης, χωρίς αύξηση λεωφορείων και προσωπικού, αλλά με υπεργολαβίες στα ΚΤΕΛ και μεταφορά μετοχών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ.

Αυτά όλα πρέπει να μπουν σε μία βάση, δεν μπορεί για τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ένα πρόγραμμα δρομολογίων που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ούτε ο ΟΑΣΘ ενώ δεν εκτελεί το μεταφορικό έργο που πρέπει να δεσμεύει οχήματα σε μακρινούς οικισμούς έξω από την γεωγραφική περιοχή ευθύνης του. Στην Αττική είναι πιο έντονο το πρόβλημα, υπάρχουν σχεδιασμοί από το 1960 και το 1970.

Τα ΚΤΕΛ Ανατολικής Αττικής π.χ. τερματίζουν στο Πεδίο του Άρεως. Για ποιο λόγο, ενώ έχουμε δεκάδες σταθμούς του Μετρό και του Προαστιακού; Το ίδιο γίνεται για την Δυτική Αττική. Πάμε για πλήρη αναδιοργάνωση».

avgi.gr