Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Κύπρος: Αναβίωση του σιδηρόδρομου σχεδιάζουν οι ορεινές κοινότητες Τροόδους.



Αναβίωση της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής Σκουριώτισσας-Ευρύχου, για τουριστικούς και ιδιωτικούς σκοπούς, σχεδιάζουν ορεινές κοινότητες της περιοχής Τροόδους, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Ευρύχου Ξενοφών Ξενοφώντος.
Η ιδέα ξεκίνησε από την κοινότητα της Ευρύχου, και «έχει λάβει το πράσινο φώς από την κυβέρνηση,» δήλωσε ο κ. Ξενοφώντος.
Η γραμμή θα ξεκινά από τον κεντρικό σταθμό της Ευρύχου, όπου βρίσκεται το Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου, με μετέπειτα στάσεις στα χωριά Κατύδατα, Κοράκου, Φλάσου και Λινού.
Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος, το έργο βρίσκεται στη φάση της μελέτης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους.
Η μελέτη διεκπεραιώνεται από επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.
Ο κ. Ξενοφώντος δήλωσε ότι «δεν βλέπει να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ως προς την υλοποίηση του έργου,» αφού ήδη υπάρχει όδευση και κάποιες εγκαταστάσεις στην περιοχή λόγω του παλαιού σιδηροδρόμου, ενώ η γη που θα χρησιμοποιηθεί ανήκει στο κράτος, έτσι δεν θα χρειαστούν επιπλέον κονδύλια για αγορά γης.

Επίσης, ο εξοπλισμός (βαγόνια και μηχανή) θα παραχωρηθούν δωρεάν από τον ΟΣΕ.

«Η κατασκευή θα εξαρτηθεί από το τελικό κόστος,» είπε ο κ. Ξενοφώντος, το οποίο θα επιχειρήσουν να καλύψουν με επιδοτήσεις από κράτος, ΕΕ και ΟΣΕ.
«Δεν έχουμε ακόμη οικονομικές ενδείξεις ως προς το πόσο θα στοιχίσει, όμως είμαστε αισιόδοξοι και έχουμε λάβει πολύ θετικές ενδείξεις από την κυβέρνηση. Έχουμε την ευκαιρία τώρα λόγω του μουσείου στην Ευρύχου αλλά και επειδή υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για την κατασκευή του σιδηροδρόμου,» είπε.
Η φάση της μελέτης αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο σε 3 μήνες και θα δείξει το συνολικό κόστος του έργου.
Αν το έργο κριθεί ως βιώσιμο, οι κοινότητες θα αποταθούν στα αρμόδια Ευρωπαϊκά ταμεία και στο κράτος για επιπλέον χρηματοδότηση.
«Η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ θετικά στην ιδέα και διατηρεί μια πολύ σωστή προσέγγιση αφού θεωρεί ότι το έργο θα φέρει τουρισμό και ανάπτυξη στην περιοχή,» συμπλήρωσε.
Η γραμμή θα χρησιμοποιηθεί ως τουριστική ατραξιόν αλλά και για την μεταφορά των κατοίκων της περιοχής και αναμένεται ότι θα φέρει οικονομική ανάπτυξη και θα προσελκύσει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Στέλιος Μαραθοβουνιώτης
philenews.com