Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Ομαδικές προσφυγές στα δικαστήρια για τις συντάξεις; Τι φοβούνται οι ειδικοί.

Φόβους μετατροπής του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας σε ένα απέραντο δικαστήριο εκφράζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης με αφορμή τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές που επιβλήθηκαν το 2012.
Ήδη, αυξάνονται ανησυχητικά οι νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη από συνταξιούχους που διεκδικούν την επιστροφή των δώρων καθώς και ποσών που αναδρομικά μπορεί να φθάσουν έως και τις 22.000 με τις 25.0000 ευρώ ανά άτομο. Σωρευτικά για το σύνολο των συνταξιούχων το κόστος εκτιμάται σε περισσότερα από 8 με 9 δισ. ευρώ, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την οποία πρόθεση για εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Παράλληλα, δημιουργείται ένα νέο μαζικό κύμα υποβολής αιτήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ από τους συνταξιούχους , που προκαλεί αφενός σύγχυση αφετέρου ουρές ταλαιπωρίας τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους εργαζόμενους στα Ταμεία.

Και βέβαια βρισκόμαστε εν αναμονή μιας νέας απόφασης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που αφορά τον νόμο Κατρούγκαλου δη αν είναι ή όχι συνταγματικός ο τρόπος απορρόφησης των μειώσεων του 2012 στις συντάξεις μέσα από τη διαδικασία του επανυπολογισμού και της καταγραφής της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2019.

Μια πιθανή κρίση αντισυνταγματικότητας ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων .

Αναλυτικά , στον τομέα των συντάξεων, οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης ξεκαθαρίζουν ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2015 .

Μάλιστα καθώς αναγνωρίζουν ότι το κόστος ενδέχεται να είναι σημαντικό, ίσως και ίσο με τα ποσά που κάποια στιγμή θα δικαιωθούν , συμβουλεύουν ότι όποιος τελικά επιλέξει τη δικαστική οδό θα είναι καλύτερα να προσφύγει με ομαδικές αγωγές.Οι οποίες εφόσον γίνουν εντός του 2018 θα καθυστερήσουν σημαντικά καθώς αναμένεται τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ να ασκήσουν εφέσεις.

Τι ποσά μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ξεκαθαρίζει ρητά ότι δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι έως ότου κριθεί η συνταγματικότητα και του νόμου Κατρούγκαλου , οι διεκδικήσεις αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 201.Μόνον όσοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν από τη απόφαση του ΣτΕ μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1 Ιανουαρίου 2012 και έως 5 χρόνια, καθώς στη συνέχεια προβλέπεται παραγραφή των διεκδικήσεων.

Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή, 
enikonomia.gr