Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Ανεβαίνουν οι ταχύτητες στον σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Το πιο δύσκολο σημείο στο έργο της επέκτασης της Γραμμής 3 στον Πειραιά είναι αδιαμφισβήτητα ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος που η παράδοση του έργου "έσπασε" στα δύο.
Η καθυστέρηση της εκσκαφής του εν πολλοίς οφείλεται στην μετατόπιση της θέσης του σταθμού λόγω της εύρεσης κεντρικού αγωγού της ΕΥΔΑΠ, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν βλήμματα από το Β`παγκόσμιο πόλεμο που συνέβαλαν σε αυτή την καθυστέρηση.

Τώρα, αυτές οι δύσκολες μέρες δείχνουν να ανήκουν στο παρελθόν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com η διαδικασία εκσκαφής προχώρα με καλούς ρυθμούς. Οι περισσότερες αντιρίδες έχουν τοποθετηθεί και αν δεν υπάρξει κάποιο απρόσμενο γεγονός τότε εκτιμάται πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί.

Λίγο νωρίτερα θα έχει "βρει" την σήραγγα που να θυμίσουμε ότι ήδη έχει κατασκευαστεί από το ΤΒΜ και "περιμένει". Τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία καθαίρεσης και απομάκρυνσης των έτοιμων προκατασκευασμένων στοιχείων για να γίνει δυνατή η κατασκευή του υπόγειου σταθμού.

Από εκεί και έπειτα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες θεμελίωσης του σταθμού, δηλαδή τα τοιχία, οι πλάκες και ο σκελετός, εργασίες που θα διαρκέσουν περίπου 1 έτος. Παράλληλα, καθώς θα προχωρά ο σκελετός προς την πλάκα οροφής (δηλαδή στο επίπεδο του δρόμου), θα ξεκινήσουν εργασίες για τα αρχιτεκτονικά τελειώματα (τοιχοποιία, επιχρίσματα κλπ) για να επιταχυνθούν τα έργα.

Τελευταίο στάδιο θα είναι η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του σταθμού, της τοποθέτησης των η/μ συστημάτων για να μπορέσει να δοθεί σε εμπορική λειτουργία κάποια στιγμή μέσα στο 2021.

Σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη λειτουργία του σταθμού είναι η τοποθέτηση των γραμμών (επιδομή) η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εν ευθέτω χρόνο και να καλύψει τη δεύτερη "δόση" παράδοσης της επέκτασης. Να σημειώσουμε ότι οι αλλοι δύο σταθμοί ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ είναι πιο προχωρημένοι κατασκευαστικά με τις εργασίες να έχουν να κάνουν με τα αρχιτεκτονικά τελειώματα.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ

Η Γραμμή 3 που σήμερα φτάνει μέχρι τον σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ετοιμάζεται, σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας της Αττικό Μετρό και του Υπ.ΥΠΟΜΕ να επεκτάθει κατά 3 σταθμούς μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και να φτάσει κοντά στον Πειραιά. Πρόκειται για τους σταθμούς ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ.

Η δεύτερη δόση της παράδοσης έχει επίσης εκτιμηθεί ότι θα δοθεί σε λειτουργία το 2021. Περιλαμβάνει τους σταθμούς ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και είναι το πλέον κρίσιμο τμήμα. Το τμήμα αυτό θα συνδέσει το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας και άλλές σημαντικές συγκοινωνιακές πύλες όπως το Αεροδρόμιο (απευθείας σε περίπου 1 ώρα) και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό (με αλλαγή γραμμής στο Σύνταγμα).

Ο Σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ θα συμβάλλει στην μετατροπή του σημείο στο μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο της Αττικής με την παρουσία 2 σταθμών Μετρό, του Προαστιακού, του Τραμ, λεωφορείων, τρόλεϊ και του λιμανιού.

Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com