Αναλγησία... εκτροχιασμένη από την εργολαβική κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης; Απειλεί με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων (!) 19 απολυμένους αρχαιολόγους και εργατοτεχνίτες που κέρδισαν πρωτόδικα αποζημιώσεις για την παράνομη απόλυσή τους, αλλά έχασαν το Εφετείο μ’ ένα... μάλλον διάτρητο σκεπτικό.
Ενώ, όμως, η απόφαση αυτή αναμένεται να κριθεί με αναίρεση στον Αρειο Πάγο, τον Μάιο του 2019, η εργολαβική κοινοπραξία ζητά με επείγουσες διαδικασίες να επιστρέψουν τις 10 χιλιάδες ευρώ που είχαν οριστεί πρωτοδίκως ως προσωρινά εκτελεστέο πόσο αποζημίωσης.
Αξιοσημείωτο, άλλοι 380 εργαζόμενοι, που είχαν απολυθεί μαζικά τότε, δέχτηκαν τις υποσχέσεις της κοινοπραξίας για επαναπρόσληψη ώστε να μην προσφύγουν στα δικαστήρια, και πράγματι ορισμένοι επαναπροσλήφθηκαν με τρίμηνες συμβάσεις και σήμερα είναι και πάλι άνεργοι.
Η υπόθεση ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2013, όταν η κοινοπραξία του Μετρό, με τη μορφή που είχε τότε και όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια (ΑΕΓΕΚ κατασκευαστική, Impregilo, Ansaldo STS, Seli-Hitaci Rail Italy), αποφάσισε και προχώρησε στις απολύσεις 400 εργαζομένων –αρχαιολόγων και εργατοτεχνιτών– με τη διαδικασία των μαζικών απολύσεων, επικαλούμενη προσχηματικά, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τον περιορισμό των εργασιών.
Οι 19 από αυτούς, παρά τις υποσχέσεις επαναπρόσληψης, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και δικαιώνονται από το Πρωτοδικείο με την υπ’ αριθμόν 1865/2014 απόφαση τον Ιούλιο του ‘14.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, η κοινοπραξία των εργολάβων δεν τήρησε τους κανόνες καλής πίστης και συναλλακτικών ηθών ως όφειλε απέναντι στους εργαζόμενους και δεν τήρησε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με το σωματείο τους, διότι:
- Η ειδοποίηση-πρόσκληση για διαβούλευση δεν πραγματοποιήθηκε εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος που ήταν μικρότερο των 24 ωρών.
- Δεν τους κατέστησε γνώστες ορισμένων ενημερωτικών επιστολών, δηλαδή δεν τους έδωσε τα στοιχεία που ζητούσαν για να μπορέσει να βρεθεί λύση στην αποτροπή των ομαδικών απολύσεων.
- Η νομική εκπρόσωπός τους δεν μπορούσε να παραστεί λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης σε δικαστήριο και δεν έγινε δεκτή η αίτηση αναβολής που ζητήθηκε.
Η αποζημίωση
Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις 20 χιλιάδων ευρώ σε καθέναν εκ των 19 απολυμένων που προσέφυγαν σε αυτό, ορίζοντας –ενόψει του εφετείου στο οποίο προσέφυγε η κοινοπραξία– προσωρινά εκτελεστέο πόσο τις 10 χιλιάδες ευρώ για τον καθένα, κατ’ αρχήν για βιοποριστικούς λόγους, χρήματα τα οποία βεβαίως και εισέπραξαν.
Το μονομελές Εφετείο, ωστόσο, ανέτρεψε την απόφαση αυτή με δική του (764/2018), κρίνοντας υπέρ των επιχειρημάτων της κοινοπραξίας και καταλήγοντας με την παραδοχή ότι «τηρήθηκε η προβλεπόμενη από τον Ν. 1387/1983 διαδικασία», ήτοι η κοινοπραξία ενημέρωσε εγγράφως το σωματείο εργαζομένων για τους λόγους των απολύσεων, κοινοποιώντας τους μάλιστα έγγραφο της Αττικό Μετρό ότι «το προσεχές εξάμηνο δεν πρόκειται να εκτελεστούν ανασκαφές σε κανένα εργοτάξιο» με ημερομηνία 21/12/2012.
Δέχτηκε, επίσης, το Εφετείο ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι εργαζόμενοι είχαν επαρκή ενημέρωση και οι προτάσεις τους για περιορισμό των ομαδικών απολύσεων ορθώς δεν έγιναν δεκτές (!) διότι «δεν υπήρχαν μέτωπα εργασίας από την κυρία του έργου για ανασκαφικές εργασίες».
Η εφετειακή αυτή απόφαση άφησε εμβρόντητους τους απολυμένους και χαρακτηρίστηκε «διάτρητη» από διακεκριμένους εργατολόγους, με μοναδική πάντως διέξοδο την προσφυγή στον Αρειο Πάγο.
Οι άνθρωποι κατέθεσαν αναίρεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθούν.
«Ωσαύτως, εμπεριέχει η προσβαλλόμενη απόφαση κρίσεις και αιτιολογίες ανεπαρκείς όσον αφορά στη διαβούλευση και την αρνητική και σφόδρα παρελκυστική τακτική των εκπροσώπων της κοινοπραξίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η αίτηση αναίρεσης προς τον Αρειο Πάγο, που αναμένεται να την κρίνει τον προσεχή Μάιο.
Παρά ταύτα, η κοινοπραξία των εργολαβικών εταίρων, ένας επιχειρηματικός κολοσσός στην πραγματικότητα, «ανάλγητα και ψυχρά», όπως καταγγέλλεται, αποφασίζει να διεκδικήσει τα «ψίχουλα» που δόθηκαν στους 19 απολυμένους ως προσωρινά εκτελεστέα αποζημίωση από την πρωτόδικη απόφαση και χωρίς να περιμένει έστω την τελική δικαστική κρίση.
Οι απειλές της κοινοπραξίας
Εχει ξεκινήσει, λοιπόν, όχι μόνο να επιδίδει απόγραφο για την επιστροφή των χρημάτων (συνολικά περίπου 190 χιλιάδες ευρώ) στους απολυμένους, αλλά τους απειλεί και με αναγκαστική εκτέλεση, στοχεύοντας στην κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών, ακόμη και της ακίνητης περιουσίας τους!
Αυτά έχει ανάγκη η κοινοπραξία που εισπράττει εκατοντάδες εκατομμύρια από το Ελληνικό Δημόσιο;
«Η κρινόμενη υπόθεση αφορά όχι μόνο την επιβίωσή μας αλλά και την ανατροπή του ατομικού και οικογενειακού προϋπολογισμού και περαιτέρω τη σφοδρή προσβολή της προσωπικότητάς μας ως ανθρώπων και επιστημόνων. Η εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης θα αποτελέσει για μας λύτρωση καθόσον η επαναλειτουργία των συμβάσεων εργασίας μας επιβάλλεται από τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει το σύστημα αξιών μιας ανθρωποκεντρικής έννομης τάξης», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη αίτησή τους προς τον Αρειο Πάγο οι 19.
Για την υπόθεση δεν μπορούσε να μην ερωτηθεί φυσικά ο νυν πρόεδρος της Αττικό Μετρό, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, που δήλωσε με νόημα στην «Εφ.Συν.»: «Ενός κακού μύρια έπονται... Πολλά δεινά προκλήθηκαν από την τότε απόφαση να σταματήσει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, η πόλη τα πληρώνει ακόμη».
Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
efsyn.gr