Το καλοκαίρι του 2019 θα είναι όλα έτοιμα για να μπορέσει το ηλεκτρικό τρένο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να διανύσει την απόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com οι δύο βασικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό είναι η ολοκλήρωση των έργων το επόμενο δίμηνο και η ολοκλήρωση των συστημάτων.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά: Σήμερα ο διάδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη διαθέτει διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή σε όλο το μήκος του εκτός από το τμήμα των 52χλμ μεταξύ Λιανοκλαδίου και Δομοκού. Όπως αναφέρουν στο ypodomes.com τα έργα για τη νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή είναι πολύ προχωρημένα, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την ΣΓ26 και άλλα μικρότερα και τώρα, όπως αναφέρουν ο μόνος αντίπαλος είναι ο χρόνος.
Το χρονοδιάγραμμα του έργου έχει μέχρι στιγμής κλειδώσει στις 31 Οκτωβρίου οπου είναι η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του. Εκείνη τη μέρα θα πρέπει η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P ΑΒΑΞ να παραδώσει το έργο στην ΕΡΓΟΣΕ και με τη σειρά του να το παραλάβει ο ΟΣΕ, ως ο αρμόδιος διαχειριστής του δικτύου.
Μαζί θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές και όλες οι δοκιμές στις γραμμές και στην ηλεκτροκίνηση, την σηματοδότηση αλλά και το ETCS. Το νέο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός με τη λειτουργία του θα αντικαταστήσει τη σημερινή απαρχαιωμένη μονή γραμμή.
Με την παράδοση του, θεωρητικά προς στιγμήν, από την 1η Νοεμβρίου 2018 το ηλεκτρικό τρένο θα μπορεί για πρώτη φορά να ξεκινήσει από τον Πειραιά και να φτάσει στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει μηχανές.
Η διεξαγωγή του δρομολογίου, εξίσου θεωρητικά θα μπορεί να γίνει σε 3 ώρες και 30 λεπτά αλλά για λόγους ασφαλείας, αυτό δεν θα γίνει πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι (τουλάχιστον με τα σημερινά χρονοδιαγράμματα) Το πιθανότερο είναι το δρομολόγιο να εκτελείται σε περίπου 4-4.30 ώρες καθώς δεν θα μπορούν σε όλο το δρομολόγιο να επιτευχθούν οι ταχύτητες των 200χλμ/ώρα.
Γιατί; γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν τα συστήματα της σηματοδότησης και του ETCS. H σηματοδότηση είναι ουσιαστικά τα "φανάρια" που χρησιμοποιούν τα τρένα για την αυξομείωση ή και μηδενισμό της ταχύτητας. Η εργολαβία σηματοδότησης ανά τμήματα στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε στα τέλη του 2014, είχε κολλήσει για μήνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την έγκριση μιας συμπληρωματικής σύμβασης. Πριν λίγες εβδομάδες το πρόβλημα ξεπεράστηκε και η εργολαβία που εκτελείται από την Κ/Ξ ΤΟΜΗ-Alstom εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 8-10 μηνών.
Η ολοκλήρωση της σηματοδότησης είναι απαραίτητη για να τελειώσει και η εργολαβία-φάντασμα για το ETCS. Όπως αναφέρουν σιδηροοδρομικά στελέχη στο ypodomes.com το ETCS "πατάει" πάνω στη σηματοδότηση οπότε με την ολοκλήρωση της, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σε περίπου ίδιο χρόνο και η τοποθέτηση του ETCS πάνω στις γραμμές. Αυτό που ήδη έχει ολοκληρωθεί είναι η τοποθέτηση του ETCS στις υπάρχουσες μηχανές. Η εργολαβία αυτή που ξεκίνησε από το 2007 εκτελείται από την Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-Thales.
To ETCS (European Train Control System) είναι εξοπλισμός του ERTMS (European Rail Traffic Management System) τοποθετείται σε γραμμές και τρένα και ειδοποιεί για το τι συμβαίνει μπροστά από το τρένο δρώντας αποτρεπτικά σε ατυχήματα και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια τρένου, γραμμών και επιβατών-εμπορευμάτων.
Η ολοκλήρωση της τοποθέτηση των συστημάτων σηματοδότησης και ETCS θα μπορέσει επιτέλους να επιτρέψει στο ηλεκτρικό τρένο να αναπτύξει ταχύτητες μέχρι και 200χλμ/ώρα κατά τμήματα που είναι και το ανώτατο όριο που επιτρέπουν οι αναβαθμισμένες γραμμές στον διάδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Τότε, περίπου μέχρι το καλοκαίρι του 2019, το δρομολόγιο από το κέντρο της πρωτεύουσας μέχρι τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης θα μπορέσει να διεξαχθεί σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά, χρόνος ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα και να κάνει το τρένο πλήρως ανταγωνιστικό του ΚΤΕΛ και του αεροπλάνου.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Σηματοδότηση και ETCS υπάρχουν σε πολλά σημεία του δικτύου και ειδικά στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Θεσσαλονίκη. Επίσης σηματοδότηση και ETCS θα υπάρχουν και με την παράδοση της γραμμής Λιανοκλάδι-Δομοκός. Οι επόμενοι μηνές θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της τοποθέτησης τους στα εναπομείναντα τμήμα του διαδρόμου.
Την ίδια ώρα μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη και θα επιτρέψει σε ηλεκτροκίνητα τρένα που διεξάγουν διεθνή επιβατικά δρομολόγια να φτάσουν σε πρώτη φάση μέχρι τη Θεσσαλονίκη και σε δεύτερη φάση όταν ολοκληρωθούν τα συστήματα, από το καλοκαίρι του 2019 και μετά, να φτάσουν μέχρι τον Κέντρικό Σταθμό της πρωτεύουσας για πρώτη φορά από τη λειτουργία του.
Στην ΔΕΘ πάντως τα βλέματα θα είναι στραμμένα στον σιδηρόδρομο. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει φέρει για να παρουσιάσει το Pendolino που θα είναι και το πρώτο τρένο υψηλών ταχυτήτων που θα δρομολογηθεί στη γραμμή το 2019.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ανεβάσει την ηλεκτράμαξα της, μία λοκομοτίβα που είναι και το καμάρι της καθώς πιάνει ταχύτητες μέχρι και 200χλμ/ώρα ενώ και ο ΟΣΕ αναμένεται να δώσει μεγάλη έκταση στην ολοκλήρωση της γραμμής που παράλληλα με το άνοιγμα της σιδηροδρομικής αγορά θα σημάνει την ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια πτώσης.
Νίκος Καραγιάννης
ypodomes.com