Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Στην τελική ευθεία το Μουσείο Ολοκαυτώματος στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Στην τελική ευθεία το Μουσείο Ολοκαυτώματος
Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στον παλιό Σιδηροδρομικό
Σταθμό επιβιβάζονται σε τρένο για τα
στρατόπεδα του θανάτου Άουσβιτς και Μπιρκενάου
«Η ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, ως φόρος τιμής στους Εβραίους που δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης,
ως όχημα διατήρησης της συλλογικής μνήμης και ως πολιτιστικό αγαθό καθαυτό» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή που έστειλε την περασμένη Τρίτη στον Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, με την οποία κάνει γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνδράμει τις εργασίες ανέγερσης του Μουσείου με επιχορήγηση μέχρι και το 1/4 του συνολικού κόστους κατασκευής του έργου, δηλαδή με 7,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, όπως τον παραθέτει ο κ. Σαλτιέλ στην ανακοίνωσή του, θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει το έργο με 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος.

Το Μουσείο, όπως είναι γνωστό, αναμένεται να ανεγερθεί σε χώρο πολύ κοντά στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης κι αυτό όχι τυχαία. Ύψιστου συμβολισμού χώρο αποτελεί ο παλιός σταθμός, αφού εκεί παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος του ξεκληρισμού των Εβραίων της πόλης, με την αναχώρηση στις 15 Μαρτίου του 1943 του πρώτου συρμού για τα στρατόπεδα του θανάτου Άουσβιτς και Μπιρκενάου. Διαδοχικές αποστολές που αναχωρούν η μία μετά την άλλη από τον σταθμό θα μεταφέρουν σε λίγες εβδομάδες 46.091 Θεσσαλονικείς Εβραίους στον τόπο της εξόντωσης, από όπου θα επιστρέψουν μετά τον Πόλεμο μόνο 1.950.

Σε μια έκταση 3.300 τ.μ. που έχει παραχωρηθεί στην Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης από τη ΓΑΙΟΣΕ θα στηθεί ουσιαστικά ένας τόπος μνήμης και μαρτυρίας για το μεγαλύτερο συλλογικό έγκλημα που καταγράφεται έως τώρα στον ανθρώπινο πολιτισμό, ένα μουσείο που όπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ο Δαβίδ Σαλτιέλ, θα αποτελεί σύμβολο εναντίον του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Ο θεμέλιος λίθος έχει ήδη τοποθετηθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο έχουν παρουσιαστεί οι αρχιτεκτονικές και η μουσειολογική μελέτη. Εκτιμάται πως το Μουσείο μαζί με τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης και Μητροπολιτικού Πάρκου θα συμβάλει στην αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης. Κυρίως όμως θα αναδείξει έναν σημαντικό κρίκο του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της αλλά και έναν ακόμα πιο σημαντικό κόμβο συλλογικής μνήμης.

Πηγή: avgi.gr