Δύο καταγγελίες για απαράδεκτη συμπεριφορά αστυνομικών στο Μετρό αλλά και ενός οδηγού λεωφορείου είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Η πρώτη αφορά ξυλοδαρμό νεαρού από αστυνομικούς στο Μετρό εξαιτίας μίας σκυλίτσας και η δεύτερη κλήση της αστυνομίας από οδηγό λεωφορείου εξαιτίας ενός αναψυκτικού.
Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στο σταθμό της Ομόνοιας και η καταγγελία ήρθε στο φως από δημοσίευμα σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όπως αναφέρει το alfavita.gr:
Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο, βρισκόταν στο βαγόνι με τον σκύλο του και τον πλησίασαν σεκιούριτι και του ζήτησαν να περάσει έξω από το βαγόνι, επειδή το σκυλί του δεν είχε φίμωτρο.
Όταν εκείνος αρνήθηκε πεισματικά, κλήθηκε ο αστυνομικός που εποπτεύει τον σταθμό καθώς και άνδρες της ομάδας Ζ.
Αφού ξυλοκόπησαν τον ιδιοκτήτη και απομάκρυναν βίαια την σκυλίτσα, τον έσυραν χτυπώντας τον στο Α.Τ Ομόνοιας, όπου κρατείται στο πλαίσιο του αυτόφωτου με τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών, απείθεια, αντίσταση, άρνηση δακτυλοσκόπησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκυλί παρελήφθη από γνωστούς του συλληφθέντα ώστε να μην παραμείνει στην αρμόδια υπηρεσία.
Η δεύτερη καταγγελία έγινε από το δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο στην εκπομπή του στο Ραδιόφωνο 24/7. Όπως κατήγγειλε ο δημοσιογράφος, το απίστευτο περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο αστικό λεωφορείο της γραμμής Β5:
Ο οδηγός του λεωφορείου, σταμάτησε το όχημα, προκειμένου να κατεβάσει νεαρό επιβάτη, ο οποίος κρατούσε αναψυκτικό! Όταν, μάλιστα ο επιβάτης αρνήθηκε να κατεβεί, ο οδηγός κάλεσε την αστυνομία, προκειμένου να αναγκάσουν οι αστυνομικοί τον επιβάτη να κατεβεί από το όχημα!
Με τους επιβάτες να έχουν κατεβεί από το λεωφορείο, αγανακτισμένοι, μετά από 10 λεπτά αναμονής μέσα στη ζέστη, ο οδηγός συνέχισε το δρομολόγιο μόνος του.
Σημειώνεται πως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απαγορεύεται η μεταφορά κατοικίδιων έξω από ειδικά κλουβιά μεταφοράς με εξαίρεση την περίπτωση σκύλων-οδηγών τυφλών. Επίσης απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητών και ποτών, αν και η εφαρμογή των κανονισμών αυτών έχει ατονίσει τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή να κληθεί η αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις επαφίεται στο κατά πόσο οι εργαζόμενοι θεωρούν πως η συμπεριφορά του επιβάτη δημιουργεί πρόβλημα αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί μάλλον ακραία και σπάνια αντίδραση.
Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τον ΟΑΣΑ, την ΣΤΑΣΥ ή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα κατεγγελόμενα περιστατικά.
Πηγή: athenstransport.com