Μέσω μετατάξεων αλλά και στοχευμένων προσλήψεων αναμένεται να προσπαθήσουν να λύσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι διοικήσεις των συγκοινωνιών της Αθήνας τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται.
Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών περιορισμών σε προσλήψεις νέου προσωπικού αλλά και των μετατάξεων προσωπικού από τις συγκοινωνίες σε άλλους άσχετους φορείς του δημοσίου.
Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στα μέσα σταθερής τροχιάς έχει χειροτερέψει ακόμα περισσότερο εξαιτίας της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Καθώς η λειτουργία του συστήματος προϋποθέτει την ύπαρξη ενός κατώτατου αριθμού εργαζομένων σε όλους τους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ, η ΣΤΑΣΥ προχώρησε σε μαζική μετακίνηση εργαζομένων στη θέση του σταθμάρχη σε σταθμούς του ΗΣΑΠ. Κατά συνέπεια, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε άλλες ειδικότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι εκδότες εισιτηρίων. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλά εκδοτήρια εισιτηρίων να παραμένουν κλειστά ή υποστελεχωμένα, ακόμα και σε σταθμούς με μεγάλη επιβατική κίνηση, κάτι που κάνει τις ουρές μπροστά στα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων ακόμα μεγαλύτερες.
Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών κ. Σπύρος Ρεβύθης υποστήριξε πως το πρόβλημα έλλειψης εκδοτών οφείλεται σε μετατάξεις προσωπικού αλλά και στο ότι ο ΟΑΣΑ αρνείται να διαθέσει μειωμένα εισιτήρια μέσω των αυτόματων μηχανημάτων: «Εδώ και 8 μήνες έχουμε αναγάγει το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε άθλο. Το εισιτήριο των 0,60 μπορεί πολύ εύκολα να μπει στα μηχανήματα πώλησης και η διοίκηση του ΟΑΣΑ αρνείται κάθετα. Δεν θέλουν να το πουλάνε. Τη στιγμή που το έχουν δώσει και το πουλάνε στα περίπτερα, σε κάποια περίπτερα, δεν το βάζουνε στα αυτόματα μηχανήματα πώλησης. Αν έχουνε το Θεό τους!» τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ρεβύθης.
Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 30 – 40 εργαζόμενοι στο μετρό, έχουν μετακινηθεί εσωτερικά, ως υπεύθυνοι ασφαλείας και σταθμάρχες, επειδή έκλεισαν οι μπάρες, αλλά και σε πολιτικά γραφεία και κόμματα. Άλλοι 40 έχουν μεταταχθεί στο ΥΠΠΟ για τις ανάγκες φύλαξης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων κι ενώ έχει εγκριθεί η επιστροφή τους στο μετρό, η απόφαση δεν εφαρμόζεται. «Έχουμε έλλειψη προσωπικού γιατί μετακινήθηκαν όλοι στη γραμμή 1 στον ΗΣΑΠ για να εξυπηρετούν μετά το κλείσιμο των πυλών. Μετακινήθηκαν ταυτόχρονα και σε πολιτικά γραφεία και σε κόμματα!»
Ο πρόεδρος των εργαζομένων λειτουργίας του μετρό επεσήμανε ακόμη ότι η διοίκηση αρνείται κάθετα να τοποθετήσει κι άλλα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στους σταθμούς. Για το αλαλούμ που επικρατεί, ο κ. Ρεβύθης ανέφερε ως παράδειγμα περιστατικό με επιβάτη που περίμενε για πάρα πολλή ώρα στην ουρά, προκειμένου να προμηθευτεί εισιτήριο, αγανάκτησε και απείλησε με όπλο τον υπάλληλο του εκδοτηρίου. Είπε επίσης, ότι μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, πήραν τους αυτόματους πωλητές από όλη την παραλιακή διαδρομή του τραμ και τους έφεραν στους σταθμούς του μετρό, καθώς ο εργολάβος που είχε αναλάβει την αναβάθμιση των υπαρχόντων μηχανημάτων, δεν μπόρεσε να παραδώσει το έργο.
Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ κ. Γιώργος Θωμόπουλος αναφέρθηκε στις ελλείψεις εκδοτών εισιτηρίων και τις απέδωσε στις μετατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια: «Οι όποιες αποσπάσεις ή μεταθέσεις υπαλλήλων δεν συντελέστηκαν σε αυτή την περίοδο. Παραδείγματος χάριν τον Δεκέμβριο του 2015 είχαμε 34 άτομα αποσπασμένα σε διάφορα πολιτικά γραφεία και σε κόμματα. Τώρα έχουμε 39 άτομα εκ των οποίων 5 είναι αντιδήμαρχοι. Δεν ξέρω αν έγιναν αλλαγές στο ενδιάμεσο δηλαδή αν είναι τα 34 τα οποία έγιναν 35 ή έφυγαν 5 και ήρθαν 5 καινούργια. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, απλώς ξέρω το νούμερο. Από τα 39 άτομα περίπου τα 25 είναι από τη λειτουργία γιατί συνήθως στα κόμματα ζητάνε και πιο διοικητικούς υπαλλήλους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα. Επίσης κάποιοι από αυτούς έχουν πάει στον ΟΑΣΑ οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στη μητρική εταιρεία για να βοηθηθεί η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, γιατί όπως είναι γνωστό και η ΣΤΑΣΥ και η ΟΣΥ και ο ΟΑΣΑ έχουν ανάγκη ανθρώπων να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο έργο στην παρούσα φάση.»
Ερωτηθείς για το αν αληθεύει ότι δεν υπάρχει κόσμος στα εκδοτήρια και κάποιος που δικαιούται μειωμένο εισιτήριο δεν μπορεί να το εκδώσει γιατί πρέπει να πάει στο μηχάνημα απάντησε ότι «τα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων εκδίδουν μειωμένο εισιτήριο, αλλά το εκδίδουν σε όσους έχουν δικαίωμα έκδοσης και έχουν προμηθευτεί την προσωποποιημένη κάρτα. Δεν δίνει σε ανθρώπους οι οποίοι πάνε να ζητήσουν ένα εισιτήριο ή περισσότερα χωρίς να έχουν αποδείξει από πριν ότι δικαιούνται αυτό το εισιτήριο».
Και ελλείψεις ηλεκτροδηγών
Ελλείψεις προσωπικού εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων υπάρχουν και στον τομέα των ηλεκτροδηγών όπου η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει όταν σε ένα χρόνο από σήμερα παραδοθεί η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό ως τη Νίκαια. Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό σήμερα εργάζονται μόνο 225 άτομα τη στιγμή που για κάθε βάρδια απαιτούνται τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι. Έτσι όλοι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν υπερωρίες προκειμένου να καλυφθούν τα ρεπό και οι άδειες του προσωπικού.
Η ΣΤΑΣΥ αναμένεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη ηλεκτροδηγών μέσω μετατάξεων, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο λόγω της πολύμηνης εκπαίδευσης που πρέπει να περάσουν οι εργαζόμενοι. Εξετάζεται επίσης η αύξηση του ορίου ηλικίας για την εκπαίδευση νέων ηλεκτροδηγών από τα 40 έτη που είναι σήμερα στα 45.
Έρχονται και προσλήψεις ελεγκτών
Εν τω μεταξύ προσλήψεις 140 ελεγκτών εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ κ. Τάσος Ταστάνης. Οι ελεγκτές θα εκπαιδευτούν ώστε να πραγματοποιούν ελέγχους «με επιστημονικό τρόπο» που δεν θα θυμίζει τους ελέγχους εισιτηρίων του παρελθόντος. Στην συνέχεια θα ριχτούν στη μάχη κατά της εισιτηριοδιαφυγής μαζί με όσους ελεγκτές έχουν απομείνει στις συγκοινωνίες.
Το βασικό ερώτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι αν οι ελεγκτές αυτοί θα είναι μόνιμο προσωπικό ή -όπως είναι πιο πιθανό- συμβασιούχοι, πράγμα που σημαίνει πως οι συγκοινωνίες θα μείνουν και πάλι χωρίς ελέγχους εισιτηρίων μόλις λήξουν οι συμβάσεις τους.
Πηγή: athenstransport.com