Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Το τραμ που αποκάλυψε αρχαία.

Η ενεπίγραφη στήλη βρέθηκε
 στις ανασκαφές του Πειραιά.
Είναι καλό όταν ανασκάπτεται μια πόλη και οι κάτοικοί της ταλαιπωρούνται από την αναστάτωση που φέρνουν οι αλλαγές και τα σκάμματα των μεγάλων έργων, να μαθαίνουν για τη σημασία όλων όσα έρχονται στο φως.


Συνέβη στην Αθήνα με τις ανασκαφές για την κατασκευή του μετρό, το ίδιο τώρα στον Πειραιά, που μπορεί να «διηγηθεί» τη δική του ιστορία με τα χιλιάδες ευρήματα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων βρέθηκε μπροστά σε προβλήματα αλλά και μια πρόκληση στην προσπάθειά της να χειριστεί ταυτόχρονα δύο μεγάλα έργα: τις επεκτάσεις του μετρό και του τραμ.

Από τις εντυπωσιακές στιγμές ήταν οι έρευνες στο εκτεταμένο υπόγειο αρχαίο δίκτυο υδρευτικών κατασκευών που έδωσε πλήθος ευρημάτων, ανάμεσά τους και σπάνια ξύλινα αντικείμενα. Τα έργα του τραμ από την άλλη απαιτούσαν διερεύνηση εκτάσεων σε μήκος. Και όπως υπογράμμισε η διευθύντρια της Εφορείας Στέλλα Χρυσουλάκη στην εκδήλωση «Ο Πειραιάς σε σταθερή τροχιά», με τον τρόπο αυτό η ανασκαφή διέτρεξε τον Πειραιά, όχι μόνο χωρικά, αλλά και χρονικά, σαν μια τομή που τέμνει την ιστορία της πόλης, από την ίδρυσή της στην κλασική περίοδο, τη συρρίκνωση των βυζαντινών χρόνων και την επανίδρυση της πόλης στους νεώτερους χρόνους.

Συντηρήθηκαν 2.600 αντικείμενα, ανατάχθηκαν πάνω από 600, καθαρίστηκαν 1.300, αποκαλύφθηκαν 130 δεξαμενές που εγκαταλείφθηκαν στους πρώιμους Ρωμαϊκούς χρόνους και πολλά ακόμη. Ομως ξεχώρισαν ένα μοναδικό ξύλινο άγαλμα ανδρικής μορφής που συντηρείται σε νερό και ελεγχόμενη θερμοκρασία. Και από τα κινητά ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στο τραμ, μια σπάνια ενεπίγραφη στήλη (μέσα του 5ου αι. π.Χ.).

Η αποκάλυψη όλων αυτών των αρχαιοτήτων απαιτεί μελέτη και δημοσίευση. Ισως όμως ασκήσει πίεση και για μια εκ βάθρων ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης που το χρειάζεται. Οπως και μια μεγάλη έκθεση-γεγονός.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ
Πηγή: kathimerini.gr