Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Αχαΐα: Ο τουρισμός ανεβαίνει στο ...βαγόνι.

 Ένα φιλόδοξο project στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Αιγίου- Οι παλιές κλινάμαξες γίνονται hostel

Οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί ψιθυρίζουν πάντα ένα παραμύθι. Για μια πόλη που έγινε αφετηρία και προορισμός, για ένα «καλωσήλθες» και ένα «αντίο».
Για μια ευκαιρία που χάθηκε και το πλήγμα που φέρνει στην μνήμη των τόπων ο καιρός. Κάπως έτσι, από τους καλπασμούς των χρόνων και της λήθης, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποποννήσου από το οποίο πέρασε η ίδια η ιστορία της Ελλάδας, παρουσιάζει σήμερα εικόνα εγκατάλειψης σαν μια ξεχασμένη σελίδα σε ένα πολυδιαβασμένο λεύκωμα.

Όμως οι τόποι είναι σαν τις ζωές. Έχουν αξία όταν έχουν εξελικτική συνένεχεια, όταν το νέο ακουμπάει πάνω στο παλιό.

Μια ομάδα νέων επιστημόνων μπαίνει ανάχωμα στη φθορά και φιλοδοξεί να ενώσει το χθες και το σήμερα γεμίζοντας ξανά τα παλιά βαγόνια του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας με νεανικές φωνές, με μια μεγάλη επένδυση στο χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αιγίου, η οποία είναι δυνατόν να αλλάξει όλο το παραλιακό της ...αφήγημα.
Η επιχειρηματική ιδέα, η οποία ξεκίνησε από το Γραφείο Συμβούλων Ανάπτυξης Ακινήτων και Επενδύσεων του Γιώργου Μαυρουδή, αφορά την δημιουργία ενός Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και Ψυχαγωγικού - Θεματικού Πάρκου, με Ξενώνα Φιλοξενίας Νέων (Youth Hostel) μέσα σε βαγόνια (κλινάμαξες), με χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, αναψυχής, αθλητισμού, συνδυάζοντας ταυτόχρονα και Μουσείο Πολιτισμού του Τρένου, στο χώρο του εγκαταλελειμμένου παλαιού Σιδηρδρομικού Σταθμού στην παραλία του Αιγίου.
«Το όραμα μας είναι να αναπαλαιωθεί ο παλαιός εγκαταλειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός του Αιγίου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του, και με επίκεντρο τον σιδηρόδρομο, να δημιουργηθεί, μια ποιοτική κυψέλη πολιτισμού, ευαισθησίας και οικολογικής συνείδησης, που ταυτόχρονα θα επιμορφώνει, θα διασκεδάζει, θα φιλοξενεί και θα ψυχαγωγεί» λέει ο κ. Μαυρουδής Πολιτικός Μηχανικός M.Sc. και εκπρόσωπος του υπό ίδρυση Θεματικού Πάρκου.
«Για την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου μας, έχουμε μισθώσει από την ΓΑΙΑΟΣΕ, μετά από διαγωνισμό και για χρονική περίοδο 29 χρόνων, τον χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αιγίου, συνολικής έκτασης 16.000 τ.μ. εντός του οποίου είναι και το διατηρητέο κτίριο του σταθμού, με συνολική επιφάνεια 430 τ.μ.
Παράλληλα έχουμε εξασφαλίσει από τον Ο.Σ.Ε. την μεταφορά των βαγονιών που είναι κατάλληλα να μετατραπούν και να γίνουν λειτουργικά, ώστε μαζί με το διατηρητέο κτίριο να αποτελέσουν την κτιριακή υποδομή του Πάρκου. Εχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες μελέτες και έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε στο εταιρικό σχήμα και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση».

Το πλάνο του πάρκου

Σύμφωνα με το πλάνο, το Πάρκο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών δράσεων (Εστίαση – Εκπαίδευση – Πολιτιστικές εκδηλώσεις – Ψυχαγωγία – Αθλητισμός – Διαμονή) και θα απευθύνεται:
-Στις σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές του συνόλου της μαθητικής κοινότητας στην Ελλάδα αλλά και των σχολείων του εξωτερικού, παρέχοντας:
-Υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικά βιωματικά και διαδραστικά προγράμματα
-Υπηρεσίες ξενάγησης, απασχόλησης και διδασκαλίας των προγραμμάτων
-Ασφάλεια στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Πάρκου, πιστοποιημένη με διαδικασίες ISO
-Στους επισκέπτες της περιοχής, τους εκδρομείς αλλά και τον διερχόμενο τουρισμό
-Σε Συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (π.χ. ΚΑΠΗ, ΑΜΕΑ) και Συλλόγους (π.χ. Πολιτιστικοί, Αθλητικοί, Φίλοι Τρένου κλπ)
-Στην τοπική κοινωνία και τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής Αιγιάλειας και Αχαΐας.

45 βαγόνια από την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα

Εκτιμάται ότι αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για τον μαθητικό τουρισμό της χώρας και όχι μόνο καθώς αντανακλά μια νέου είδους ταξιδιωτική φιλοσοφία η οποία έχει πολλούς οπαδούς στην Ευρώπη, ιδίως στο κομμάτι της νεολαίας, καθώς είναι μια φθηνή και ταυτόχρονα εκπαιδευτική και απολαυστική λύση ουσιαστικής γνωριμίας με έναν τόπο. Παράλληλα οι δημιουργοί του πάρκου, στοχεύουν στους φίλους του σιδηρδρόμου από όλο τον κόσμο, αλλά και στους απλούς τουρίστες που θα βρουν συναρπαστική την ιδέα της διαμονής σε ένα παλιό βαγόνι.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, αποτελούνται από το διατηρητέο κτίριο του Παλαιού Σταθμού, σε συνδυασμό με παλιά 45 βαγόνια (επιβατικά, εμπορικά, και κλινάμαξες), τα οποία θα μεταφερθούν από άλλους Σταθμούς της Πελοποννήσου και της Βορείου Ελλάδος, ώστε να ανακαινιστούν πλήρως και να γίνουν «Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων».

Εντυπωσίασε στο Patras IQ

Το θεματικό πάρκο το οποίο είναι πρωτοποριακό στο είδος του για την Ελλάδα, παρουσιάστηκε στη διάρκεια του Patras IQ και έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής ειδικά από τους εκπαιδευτικούς που το επισκέφθηκαν, ενώ πολλοί καθηγητές - ερευνητές από άλλα περίπτερα εξέφρασαν την επιθυμία να εφαρμόσουν στο Πάρκο τεχνολογίες αιχμής (εικονικής πραγματικότητας, επαυξημένης πραγματικότητας, ρομποτική κ.α), γύρω από τον πολιτισμό και την παιδεία.
Δεν έλειψαν και οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν συμμετέχοντας στο εταιρικό σχήμα καθώς υπάρχει ακόμη η δυνατότητα συμμετοχής στην εταιρεία. Ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία του συνολικού έργου θα γίνει ενιαία από ένα επιχειρηματικό σχήμα και από ανθρώπους που πιστεύουν απόλυτα σε αυτό. Το κεφάλαιο επένδυσης ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ.
Tο περίπτερο κέντρισε και το ενδιαφέρον του Υπουργού Νίκου Παππά.

Άποψη από το διατηρητέο κτίριο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού του Αιγίου. Στο βάθος η θέα προς τον κόλπο του Αιγίου
Το νεοκλασικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού του Αιγίου, κτισμένο το 1895, εγκαταλείφθηκε το 2011.
Με το σταμάτημα των δρομολογίων του τρένου, άρχισε το «πλιάτσικο» στο κτίριο και στις γραμμές.


Συνολική άποψη του ακινήτου, χωρισμένο σε 4 τμήματα: Α – Χώρος Εστίασης, Β – Χώρος Πολιτιστικός – Εκπαιδευτικός, Γ – Χώρος Διανυκτέρευσης (Youth Hostel), Δ – Χώρος Αθλητισμού


Αεροφωτογραφία της πόλης του Αιγίου με την θέση του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού.


Μακέτα, άποψη του Χώρου του Ξενώνα Φιλοξενίας Νέων (Youth Hostel), κάτω από τους ευκαλύπτους



Άποψη του χώρου Εστίασης, από τη Νότια πλευρά με θέα την θάλασσα, και τη βόρεια πλευρά αντίστοιχα. Στο χώρο θα φιλοξενούνται και συναυλίες.


Οι χώροι εκπαίδευσης και πολιτισμού


Άποψη του Χώρου Αθλητικών Δραστηριοτήτων & του Πάρκινγκ


 Συντάκτης: Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Πηγή: tempo24.news