Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Καβάλα. Πωλείται όπως είναι (με ημιτελείς υποδομές και χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση) το εμπορικό...

Έχω την εντύπωση, ότι ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, συνεπαρμένος από την προοπτική της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, το ερχόμενο καλοκαίρι, υπερβάλλει, ή «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει την αναζήτηση επενδυτή για το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας.

-Ποιος επενδυτής, άραγε, θα δείξει ενδιαφέρον για ένα λιμάνι με ημιτελείς λιμενικές υποδομές, χωρίς κτιριακές εγκαταστάσεις, με ένα γερανό και χωρίς σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο;
-Ποιος επενδυτής, επίσης, θα έχει την υπομονή να περιμένει έως ότου τελειώσουν οι εργασίες στη χερσαία ζώνη του λιμανιού και να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική γραμμή, η οποία θα συνδέσει το λιμάνι με τους Τοξότες του Νομού Ξάνθης;
-Γι’ αυτό λέω, καρντάσια, να κρατήσουμε μικρό καλάθι στην εξαγγελία του Στέργιου, διότι ακούσαμε και στο παρελθόν ανάλογες δηλώσεις, από κυβερνητικούς και μη παράγοντες, αλλά ακόμα «παλεύει» το κράτος να τελειώσει την επέκταση του κρηπιδώματος στο λιμάνι!
-Μάλιστα, για να μειώσει το κόστος του έργου και να επιταχύνει την αποπεράτωση των εργασιών, είχε τη «φαεινή» ιδέα, να «επιστρέψει» στον Δήμο Καβάλας τμήμα της δημοτικής έκτασης που απαλλοτρίωσε, προκειμένου να κατασκευαστεί το καινούργιο κρηπίδωμα.
-Εκτός κι αν βρεθεί κάποιος επενδυτής, τύπου Fraport, που θα αναλάβει να πληρώσει τις υπολειπόμενες εργασίες και τη σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο (με δανεικά), αλλά υπογράφοντας μία λεόντεια σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού με το ελληνικό Δημόσιο.
-Στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν πρόκειται για συμφέρουσα συμφωνία, αλλά για εκποίηση από την πλευρά του ελληνικού κράτους μιας νευραλγικής υποδομής. Δυστυχώς, το ελληνικό Δημόσιο κάνει τον «σκληρό διαπραγματευτή» με τους Δήμους, για παράδειγμα, όταν πρόκειται να παραχωρήσει ένα ακίνητο, π.χ. το παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στο Περιγιάλι, αλλά απέναντι στους ιδιώτες επενδυτές είναι πρόθυμο να… «κατεβάσει τα παντελόνια»!

Αποστολή θέματος: k-tipos.gr