Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Τον Απρίλιο ο διαγωνισμός για το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στις 20 Απριλίου θα ανοίξει ο διαγωνισμός για την πεντηκονταετή παραχώρηση σε ιδιώτη του χώρου του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου.

Την είδηση γνωστοποίησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την ομιλία του στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη.

"Στις 20 Απριλίου ξεκινάει ο διαγωνισμός για το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Προετοιμάζεται της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια της Καβάλας. Στο έργο αυτό θα ενταχθεί πιθανόν το Εμπορευματικό Κέντρο της Καβάλας και στη Βουλγαρία του Μπουργκάς. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το έργο θα συνδέει και τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδος, κυρίως της Θεσσαλονίκης" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπίρτζης".


Το 2007 με το νόμο 3534/2007 διατέθηκε κατά χρήση στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. γεωτεμάχιο 672.000 τ.μ. ευρισκόμενο στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στο Δήμο Εχεδώρου, που αποτελεί τμήμα του τέως στρατοπέδου Γκόνου.

Το ακίνητο διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση με τον Εμπορικό Σταθμό του ΟΣΕ και τον ΟΛΘ, η οποία όμως έχει εγκαταλειφθεί. Υπενθυμίζεται ότι η μία από τις δύο εταιρείες που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον στη ΓΑΙΑΟΣΕ, η Belterra Investments Ltd, συμμετέχει στο σχήμα που επικράτησε στη διαδικασία πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Τον φάκελο για το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου είχαν παραλάβει πάνω από δέκα εταιρείες, μεταξύ των οποίων η κοινοπραξία του γερμανικού fund DIEP (47%) με τη γαλλική Terminal Link, θυγατρική του κολοσσού CMA CGM (33%) και τη Belterra Investments Ltd του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη (20%), που τελικά επικράτησε στον διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΘ, καθώς επίσης και οι ΤΕΡΝΑ, ΕΤΒΑ, Κuehne+Νagel, Valeur και Δομοτεχνική.

Πηγή: thestival.gr