Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Πιέζει ο χρόνος για τις επικουρικές συντάξεις.

O στόχος της απονομής 13.800 επικουρικών συντάξεων που βρίσκονται στην αναμονή από το 2015, έως το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους, έχει μπει στην «πρώτη γραμμή» της προσπάθειας που καταβάλλει η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Ήδη την περασμένη εβδομάδα καταβλήθηκαν οι πρώτες 1.500 από αυτές τις συντάξεις, δείχνοντας ότι η διαδικασία απονομής τους που είχε «κολλήσει» επί δυόμιση έτη, έχει ξεμπλοκάρει.

Γράφει ο: Άγγελος Βασιλόπουλος

Βέβαια, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν σε «κλειστές» συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας ότι είναι δύσκολο να αυξηθεί δραματικά η απονομή των συντάξεων, από μήνα σε μήνα, έτσι ώστε να καλυφθεί το παραπάνω όριο που έχει τεθεί από τους Θεσμούς, εντός χρονοδιαγράμματος. Όμως ακόμα και έτσι εκτιμούν ότι η διαδικασία απονομής αυτών των επικουρικών συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα κινείται ανοδικά, από μήνα σε μήνα. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά φτάνουν τις 110.000 οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, από τις οποίες οι 96.000 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1.1.2015 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Εργασίας δεν ανησυχούν ενόψει δ’ αξιολόγησης ότι οι Θεσμοί μπορεί να μπλοκάρουν τη διαδικασία, ελέω καθυστέρησης στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Ο λόγος είναι ότι το ΕΤΕΑΕΠ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Αντίθετα, απονέμει τις συντάξεις του, σύμφωνα με τα έσοδα που εισπράττει από τις μηνιαίες εισφορές των εργαζομένων. Άρα, δεν τίθεται ζήτημα μη έγκαιρης αξιοποίησης κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τα κρατικά ταμεία, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Πηγή: fmvoice.gr