Γιατί θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις. Συμπληρωματικές επενδύσεις από το ΠΔΕ.
Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες.
Την άμεση υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, προέταξε απόψε από το βήμα εκδήλωσης της «ΔιαΝΕΟσις» για τους «πέντε δράκους της οικονομίας» ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Παράλληλα, όπως είπε ο ίδιος, απαιτείται αναπροσανατολισμός Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην κατεύθυνση ενίσχυσης των υποδομών που θα υποστηρίζουν τις μεγάλες επενδύσεις που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιστροφή στο μοντέλο που εφαρμόστηκε στο παρελθόν, καθώς οι επόμενοι μήνες αλλά και η μεταμνημονιακή εποχή θα είναι ένα πολύ κρίσιμο διάστημα, σημείωσε ότι το πρώτο θέμα που θα πρέπει να συμφωνήσουμε, χωρίς προσκόμματα και αργοπορίες, είναι η ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων ιδιωτικοποιήσεων.
Όχι για εισπρακτικούς λόγους τόνισε ο υφυπουργός, αλλά διότι οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν νέα δεδομένα, φέρνοντας μεγάλες επενδύσεις. Τα πρώτα παραδείγματα ήδη υπάρχουν, συνέχισε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του ΟΛΠ +2,73% αλλά και στις επικείμενες επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να συμφωνήσουμε, σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας, είναι ο ισχνός προϋπολογισμός για δημόσιες επενδύσεις να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα τις υποστηρίζουν. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη μεταφορών θα πρέπει να διατεθούν κονδύλια για τα σιδηροδρομικά δίκτυα αλλά και τα logistics.
Πέραν όμως των επενδύσεων για τις μεταφορές, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέρθηκε και στις τουριστικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, τον Αστέρα, την Κασιόπη την Αφάντου, τονίζοντας ότι πλέον τίθεται ένα σοβαρό θέμα έργων και υποδομών που θα πρέπει να υλοποιηθούν για την υποστήριξή τους.
Τρίτο στοιχείο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ανέδειξε ο κ. Πιτσιόρλας την πώληση τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Θα πρέπει να πιεστούν οι τράπεζες να επιταχύνουν την πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων και να αξιοποιηθούν από την αγορά, τόνισε, και υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αλλαγή της νοοτροπίας των τραπεζών που εξετάζουν αυτές τις περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη το τίμημα.
Βασική επίσης παράμετρος για την ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας, είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ). Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων, καλύπτοντας την απουσία δημοσίων πόρων, με ιδιωτικούς. Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τα ΣΔΙΤ μπορούν να δημιουργήσουν πολλές επενδύσεις στους τομείς των απορριμάτων, των υποδομών και της ενέργειας.
Μεγάλο «δράκο» χαρακτήρισε ο κ. Πιτσιόρλας την έλλειψη χωροταξικής, περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας. Θα πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση και σχεδιασμός των παραπάνω, διότι πλήθος επενδύσεων κολλάει σ΄αυτά, τόνισε
Χαρακτηρίζοντας το επόμενο διάστημα ως πολύ κρίσιμο, ο κ. Πιτσιόρλας υπενθύμισε ότι ως τον Αύγουστο, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί: η τέταρτη αξιολόγηση, τα stress test των τραπεζών, η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου έως το 2022, η δρομολόγηση των τελικών ρυθμίσεων για το χρέος, η προετοιμασία για την έξοδο στις αγορές και η διαπραγμάτευση του μεταμνημονιακού καθεστώτος.
«Ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που έρχονται, θα είναι τεράστιο λάθος να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στις πρακτικές του παρελθόντος» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «διαΝΕΟσις» Δημήτρης Δασκαλόπουλος,σημείωσε ότι είναι απαραίτητος ένας νέος σχεδιασμός για να αποφύγουμε την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης ή της ύφεσης.
Στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος. Όχι κλίματος φιλικού προς τις επιχειρήσεις, αλλά ενός περιβάλλοντος όπου κάθε τύπου επιχειρηματικότητα, μικρή, μεσαία ή μεγάλη, θα μπορεί να αποδώσει καρπούς.
Οι πέντε δράκοι
Σύμφωνα με τη μελέτη της διαΝΕΟΣΙΣ οι "πέντε δράκοι" που κρατούν φυλακισμένη την ελληνική οικονομία και εμποδίζουν την ανάπτυξη είναι το δυσβάσταχτο χρέος, το προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και το διπλό πρόβλημα της πολυνομίας/κακονομίας
Στο πλαίσιο των δημόσιων παρεμβάσεων της διαΝΕοσις δημοσίευση τριπλή συνδυαστική πρόταση για την καταπολέμηση τριών από τους πέντε "δράκους". Ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο ΟΠΑ και πρώην Υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο καθηγητής ασφαλιστικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην ΓΓΠΣ και ΓΓΔΕ Χάρης Θεοχάρης, μαζί με τους Χρήστο Αξιόγλου, Παύλο Κουρή και Γιώργο Συμεωνίδη ετοίμασαν μια κοινή μελέτη για την αντιμετώπιση του χρέους, τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και τον επανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος.
Η μελέτη, που προέκυψε από τη δουλειά των τριών συγγραφέων τα τελευταία δύο χρόνια, συνθέτει μια συνολική πρόταση οικονομικής πολιτικής η οποία περιλαμβάνει τρεις άξονες:
Την επίτευξη ενός νέου συμβιβασμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η χώρα μας έχει δεσμευτεί κατά την περίοδο 2019-2022. Σύμφωνα με την πρόταση, η χώρα θα πρέπει να διεκδικήσει τη δυνατότητα ένα 2% του ΑΕΠ να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών κάθε χρόνο, τουλάχιστο μέχρι το 2029.
Τη ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συνολικών εισφορών (από 27% σε 19%) και με χρήση των επικουρικών επικουρικών εισφορών για τη δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Προβλέπεται ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία 350.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2030 και τη μείωση της ανεργίας στο 7,1% μέσα σε 10 χρόνια.
Την απλοποίηση της φορολογίας με ενοποίηση και μείωση συντελεστών. Μεταξύ άλλων, η πρόταση προβλέπει συντελεστή 20% στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, φορολογία εισοδήματος από 20% ως 30% για τα φυσικά πρόσωπα και επί των καθαρών κερδών των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων, ενιαίο ΦΠΑ 20% (και χαμηλό συντελεστή 10%), αλλά και μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα αυξήσουν την εισπραξιμότητα και θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα συνδυασμένα μέτρα θα επιτρέψουν στη χώρα να μειώσει το χρέος της κάτω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, να ενθαρρύνει νέες επενδύσεις και νέες εξαγωγικές δραστηριότητες για τις επιχειρήσεις, να ενισχύει τη ρευστότητα της αγοράς, την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.
Συντάκτης: Σταμάτης Ζησίμουs
Πηγή: euro2day.gr