«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό στη δημιουργία και τη διαχείριση αξίας» είναι η φράση που επιστρατεύει η Ουρανία Αικατερινάρη, διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας
Διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία είναι το τρίπτυχο της πολιτικής του υπερταμείου, του νεοσύστατου φορέα που φιλοδοξεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα τα δημόσια assets, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την κοινωνική ευαισθησία και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό στη δημιουργία και τη διαχείριση αξίας» είναι η φράση που επιστρατεύει η Ουρανία Αικατερινάρη, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), όπως είναι η επίσημη ονομασία του υπερταμείου, για να περιγράψει τον καθοριστικό ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων στην οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και το νερό.
Η μεταφορά των φορέων στην «ομπρέλα» του υπερταμείου θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού με τα σημερινά δεδομένα οι περισσότεροι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για δανεισμό για τη βελτίωση των υποδομών τους και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
Ειδικοί της ΕΕΣΥΠ εκπονούν ήδη στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, ενώ το επιχειρησιακό πλάνο, που θα έχει διάρκεια 3 έως 5 χρόνια και θα εναρμονίζεται με τις βασικές επιλογές, θα εκπονήσουν οι διοικήσεις των φορέων που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου.
Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της ΕΤΑΔ, του φορέα των ακινήτων του Δημοσίου, που απέκτησε νέα διοίκηση πριν από λίγες ημέρες.
Διαχειρίζεται 71.500 τίτλους, από τους οποίους όμως πολλοί είναι εκτός συναλλαγών (δασικές εκτάσεις, αιγιαλοί κ.λπ.), ενώ ένα μεγάλο μέρος μέρος τους αφορά ακίνητα που έχουν καταπατηθεί και χρειάζονται πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.
Αμεσα αξιοποιήσιμα είναι περίπου 1.000 ακίνητα, από τα οποία πολλά βρίσκονται σε εξαιρετική θέση αλλά παραμένουν αναξιοποίητα.
Στα άμεσα βήμα περιλαμβάνεται η δημιουργία αξιόπιστου μητρώου σε συνδυασμό με την ανάδειξη της ΕΤΑΔ σε κύριο φορέα διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου. Δεν προβλέπεται πώληση, αλλά μακροχρόνια μίσθωση που θα φέρει έσοδα.
Η Ουρανία Αικατερινάρη ξεχωρίζει τις ιαματικές πηγές, πολλές από τις οποίες σήμερα υπολειτουργούν και δεν διαθέτουν σύγχρονες υποδομές, αλλά μπορούν να αναδειχτούν με προγράμματα που θα συνδυάζουν τον ιατρικό με τον θεματικό τουρισμό, σε συνεργασία με ιδιώτες και τις τοπικές κοινωνίες.
Μετά τη δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» του νόμου 4512/2018 με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, έχουν ξεκινήσει στο φουλ οι διαδικασίες μεταφοράς στο υπερταμείο των πρώτων 14 φορέων, που σύντομα θα αυξηθούν σε 15 με την ολοκλήρωση της συγκρότησης σε οργανισμό του ΟΑΚΑ.
Ομαδοποιούνται σε τρεις ενότητες με βάση κάποια κοινά χαρακτηριστικά:
Στην πρώτη εντάσσονται οι εισηγμένες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που θα περάσουν στο υπερταμείο μετά την παρακράτηση των μετοχών που θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθούν. Μέσα στις άμεσες υποχρεώσεις των διοικήσεων των δύο εταιρειών ύδρευσης-αποχέτευσης είναι να υποβάλουν μελέτες για την τιμολογιακή πολιτική που θα διαμορφώνεται με βάση το οικονομικό και το περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και το κόστος ανάκτησης του πόρου. Με βάση τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης τα σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.
Στη δεύτερη ανήκουν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και οι θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ (μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ) και ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ). Προβλέπεται ευρείας κλίμακας αναδιοργάνωση των δομών τους, που θα βασίζεται στην αποτύπωση της κατάστασης και την κοστολόγηση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, που θα καλύπτει τόσο τα επενδυτικά σχέδια (ανανέωση στόλου, βελτίωση υποδομών, πρόγραμμα συντήρησης κ.λπ.) όσο και το λειτουργικό κόστος. Το τελευταίο αφορά την επιδότηση εισιτηρίου, που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Βρετανίας. Εκσυγχρονισμός προβλέπεται και στα ΕΛΤΑ, όπου το Δημόσιο διαθέτει το 90%.
Στην τρίτη ομάδα εντάσσονται μια σειρά από διαφορετικές επιχειρήσεις που όμως έχουν κοινό παρονομαστή: μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη Διώρυγα Κορίνθου, τις Ελληνικές Αλυκές, την ΔΕΘ-Helexpo, τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών Αττικής και την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), που με αναδιοργάνωση και μικρές επενδύσεις, κυρίως σε Logistics, μπορούν να αποδώσουν σημαντικά έσοδα.
Οι ιδιωτικοποιήσεις περιγράφονται στα μνημόνια, έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Η αρμοδιότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, που είναι θυγατρική του υπερταμείου και υπάγεται στον θεσμικό έλεγχό του. Στις μεγάλες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης περιλαμβάνεται η Εγνατία οδός, όπου έχει καθυστερήσει η ανάπτυξη των νέων σταθμών διοδίων και ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση της είσπραξης των διοδίων και της συντήρησης του αυτοκινητόδρομου.
Χθες πάντως το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε νέα παράταση για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ομίλους για τις 16 Φεβρουαρίου.
Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Πηγή: efsyn.gr