Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Το εναέριο τρένο της Κρήτης και οι καυστικές αντιδράσεις που προκάλεσε.


Στο προσκήνιο, με έναν τρόπο όμως που σε επίπεδο πρώτων αντιδράσεων προκάλεσε διάχυτο προβληματισμό, σκεπτικισμό, καυστικά σχόλια έως και… θυμηδία, επανήλθε χθες η υπεραιωνόβια ιδέα για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου στο νησί μας.

Η ιδέα του σιδηροδρόμου στην Κρήτη, η οποία κρατεί από τα τέλη του 19ου αιώνα (!), επανήρθε στην επικαιρότητα μέσω του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος – Στηρίζω» Σταύρου Πολέντα.

Ο ίδιος αποκάλυψε χθες την κρούση που δέχτηκε από καναδέζικη εταιρεία για ένα μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ εναέριου τρένου στην Κρήτη. Τρένου που θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και το χρόνο μετακινήσεων από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, κάνοντας χαρακτηριστικά την απόσταση Ηράκλειο-Χανιά μέσα σε μόλις 22 λεπτά!

Ο κ. Πολέντας έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική επιστολή που έλαβε από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, αλλά και τη δική του επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία μεταφέρει το αίτημα των Καναδών επενδυτών για συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ συνάμα εκφράζει τη θερμή στήριξή του στην όλη ιδέα, κάτι που τόνισε και σε δηλώσεις του στη «Νέα Κρήτη».

Η υπόθεση φιλοξενήθηκε χθες σε πολλά ενημερωτικά Μέσα και αποτέλεσε θέμα συζήτησης σε όλη την Ελλάδα.

Σε τοπικό επίπεδο, αποτυπώθηκε πάντως μια έντονη όχι απλά επιφυλακτικότητα, αλλά θυμηδία, με πολλούς πολίτες να κάνουν λόγο για κακόγουστα αστεία, αλλά και για κινήσεις αποπροσανατολισμού από το φλέγον θέμα ανακατασκευής του ΒΟΑΚ.

Οι καυστικές αντιδράσεις εστιάζουν σε δύο σημεία: Από τη μια σε αυτό καθαυτό το εγχείρημα ενός εναέριου τρένου, που θα πιάνει ταχύτητες έως και 360 χιλιόμετρα την ώρα, εγχείρημα που πολύς κόσμος, κακά τα ψέματα, θεωρεί ως εξωπραγματικό (!) και από την άλλη στον όλο τρόπο με τον οποίο «έσκασε» το όλο θέμα. Είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί μια εταιρεία, που εμφανίζεται – όπως η ίδια ισχυρίζεται – διατεθειμένη να πάει μόνη της σε ένα τέτοιο επενδυτικό πρότζεκτ αυξημένων τεχνικών δυσκολιών και μεγάλου κόστους (στα 680 εκατ. ευρώ αθροιστικά), αντί για τα υπουργεία ή την Περιφέρεια Κρήτης π.χ., προτίμησε να απευθυνθεί σε έναν Σύλλογο Πολιτών για τα Τροχαία Δυστυχήματα! Και μάλιστα του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας!

Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά ηχούν παράδοξα στο μυαλό και στο αφτί του κάθε Κρητικού πολίτη και, αν μη τι άλλο, οφείλαμε να τα θέσουμε και εμείς. Όπως θέτουμε, με τις όποιες πολύ σοβαρές μας επιφυλάξεις και διάχυτο σκεπτικισμό, το ιστορικό της υπόθεσης, το προφίλ της επένδυσης που φέρονται να προτείνουν οι Καναδοί, καθώς επίσης και τη θέση του κ. Πολέντα…

Παράλληλα, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ή όχι πως μπορεί η όλη ιδέα ενός τρένου να προκαλεί ακόμα και γέλωτα σε πολλούς Κρητικούς, όμως στην κρητική ομογένεια του εξωτερικού το βλέπουν τελείως διαφορετικά. Κατά καιρούς, από πλευράς κρητικής ομογένειας έχουν πέσει προτάσεις για σιδηροδρομικές υποδομές στην Κρήτη. Μια μόνο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η πρόταση για κεντρικό οδικό άξονα Κρήτης και σιδηρόδρομο, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών το 2007, με μπροστάρη τότε τον καθηγητή και αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Γιάννη Νάθενα.

Η κρούση

Το όλο θέμα για το εναέριο τρένο στην Κρήτη προέκυψε όταν μια καναδική εταιρεία, ονόματι Skyway Transporation Canada LTD, έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής & Αλληλεγγύης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Ο Άγιος Χριστόφορος – Στηρίζω» Σταύρο Πολέντα.

Στην επιστολή της η εταιρεία κάνει αναφορά στην πρωτιά της Κρήτης στα τροχαία δυστυχήματα και στον αιματοβαμμένο ΒΟΑΚ και προτείνει να φτιάξει, με δικά της μάλιστα υπό προϋποθέσεις κεφάλαια, ένα σύγχρονο εναέριο σιδηροδρομικό δίκτυο από την Κίσσαμο Χανίων μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.

Το ηλεκτρικό εναέριο τρένο προβλέπεται να πιάνει ταχύτητες έως 360 χιλιόμετρα, με ελάχιστο όριο ύψους τα 8 μέτρα. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει κατασκευή των σταθμών στην είσοδο της πόλης (κοντά στα σημεία στάσης των τοπικών μεταφορών) και σύνδεσή τους με το κέντρο μέσω των αστικών γραμμών SkyWay ή μέσω των υφιστάμενων αστικών συγκοινωνιών.

Το σύστημα SkyWay t-Transport ελέγχεται αυτόματα από υπολογιστή και είναι εξοπλισμένο με σύστημα αποφυγής εκτροχιασμού και ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα.

Όσον αφορά στο κόστος της διαδρομής, ο μέσος ναύλος για τη διαδρομή Ηράκλειο-Χανιά ορίζεται στα 15 ευρώ, με τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα να είναι 330 εκατ. ευρώ.

Το κόστος της επένδυσης αποτιμάται, σύμφωνα με την εταιρεία, συνολικά στα 680 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο συνθέτουν το κόστος 490 εκατ. ευρώ για τις εναέριες γραμμές, άλλα 81,5 εκατ. ευρώ για απαραίτητες υποδομές, όπως οι σταθμοί στάσεων, το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου κ.τ.λ., συν 45,5 εκατ. ευρώ για την έρευνα που πρέπει να γίνει.

Μετά την επιστολή που παρέλαβε από τον πρόεδρο – όπως υπογράφει στο σχετικό έγγραφο – της Skyway Transporation Canada LTD, Joe Metzen, ο κ. Πολέντας έστειλε με τη σειρά του επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε σε υπουργούς, βουλευτές και αυτοδιοικητικούς φορείς της Κρήτης, ο κ. Πολέντας αναφέρει:

«Εξοχότατε κύριε πρόεδρε, ο πρόεδρος της εταιρείας GEDC, Joe Metzen, όπως αναφέρει και στη συνημμένη επιστολή του, αιτείται όπως έχει την τιμή να τον δεχθείτε σε σχετική ακρόαση-συνάντηση, προκειμένου να σας συγχαρεί για το ενδιαφέρον και την ανησυχία σας στην αντιμετώπιση των τροχαίων θανάτων-αναπηριών και να σας καταθέσει σκέψεις, προτάσεις και ιδέες, καθώς επίσης και μελέτη για την άμεση κατασκευή του προαναφερόμενου έργου.

Το επόμενο βήμα, λοιπόν, αυτού του πολύ δύσκολου εγχειρήματος είναι να πραγματοποιηθεί η ανωτέρω συνάντηση, για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία της εταιρείας και… αν μπορούν τα λόγια να γίνουν πράξη».

Μια απαραίτητη υποσημείωση που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Πολέντας αναφέρει άλλη εταιρεία, συγκεκριμένα την Global Economic Development Corporation και όχι την εταιρεία Skyway Transporation Canada LTD.


  Από το 1908… η συζήτηση: «Όνειρο των Κρητικών η σιδηροδρομική γραμμή»

Παρά τις πρώτες καυστικές αντιδράσεις, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής & Αλληλεγγύης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων «Άγιος Χριστόφορος» εμφανίζεται αποφασισμένος να στηρίξει με κάθε τρόπο την πρόταση της καναδικής εταιρείας για εναέριο τρένο στην Κρήτη, όσο κι αν αυτή φαντάζει εξωπραγματική.

Όπως είπε στη «Νέα Κρήτη», ο ίδιος ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκε εκπρόσωπος της εταιρείας ζητώντας να πληροφορηθεί για την υφιστάμενη κατάσταση με τα τροχαία στην Κρήτη. Στον κ. Πολέντα κοινοποιήθηκε η πρόταση, την οποία με τη σειρά του διαβίβασε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους συναρμόδιους υπουργούς, στον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ακόμη και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης.

«Η προοπτική να ζήσουμε μια νέα εποχή με την ολοκλήρωση του νέου ΒΟΑΚ είναι απόμακρη και μέχρι τότε εμείς θα μετράμε συνεχώς τροχαία. Στις 21 Δεκεμβρίου, ο Σύλλογός μας έλαβε μια επιστολή από τον πρόεδρο του ομίλου Skyway, με την οποία μας έκανε γνωστή την πρόθεσή του να κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο εναέριο τρένο, που θα ενώνει την Κίσσαμο με τον Άγιο Νικόλαο, με το κόστος να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την κατασκευάστρια εταιρεία, υπό προϋποθέσεις», είπε ο κ. Πολέντας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Χριστόφορος» υπενθύμισε ότι «από το 1908 η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής που θα ένωνε την Κρήτη αποτελούσε όνειρο των Κρητικών». Κατά τον ίδιο, το εναέριο τρένο είναι δυνατόν να γίνει, εάν όλοι οι Κρητικοί ενώσουμε τη φωνή μας και κρατάμε το όραμα αυτό συνεχώς επίκαιρο…

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης – Βίκυ Παπδογιαννάκη
Πηγή: cretedoc.gr