Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Πώς κυκλοφορούν οι συρμοί του μετρό, ασφαλείς ή όχι οι επιβάτες;

Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό που προβλέπεται από τους κανονισμούς ασφάλειας κυκλοφορούν οι συρμοί του Μετρο. 

Μέχρι στιγμής στην κυκλοφορία των συρμών δεν έχει προκύψει συμβάν εκτάκτου ανάγκης, αν, συμβεί με αυτές την εικόνα που παρουσιάσουν σήμερα οι αμαξοστοιχίες θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, ή μπορεί και να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Για την ώρα έχουν συμβεί μόνο! μισάωρες καθυστερήσεις από βλάβες συρμών εν τη λειτουργία τους, (βλέπε το καλοκαίρι την γραμμή Αγία Μαρίνα Αεροδρομίου αλλά και μέσα στο μήνα).

Οι συρμοί σήμερα κυκλοφορούν χωρίς το «σφυράκι» που πρέπει να έχουν σε παράθυρα και σε πόρτες εισόδου / εξόδου, ώστε αν προκύψει κατάσταση κινδύνου οι επιβάτες να το χρησιμοποιήσουν, να σπάσουν το τζάμι για να εξέλθουν Η υπόδειξη υπάρχει, και η οδηγία, ο εξοπλισμός, απουσιάζει. Η ίδια κατάσταση αναφέρουν επιβάτες υφίστανται και ορισμένα λεωφορεία


Τα βαγόνια το μετρό όλο το καλοκαίρι, επίσης εκτελούσαν τις διαδρομές χωρίς πυροσβεστήρες. Η απάντηση των υπευθύνων οι οποίοι γνώριζαν την κατάσταση ήταν ότι τα κλέβουν, ενώ ερωτώντας τους γιατί δεν εφαρμόζονται οι κανόνες με τις κάμερες, η απάντηση ήταν: Η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κάτι που είναι άκυρο καθώς τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών «ταξιδεύουν» από την μία άκρη του πλανήτη στην άλλη, για παράδειγμα μέσα από τις κάρτες ΑΤΜ των τραπεζών, με το που εκδίδουν οι πολίτες το νέο διαβατήριο, και το οποίο κατά τον έλεγχο των δύο δακτυλικών αποτυπωμάτων που γίνεται σε χώρες εκτός Ευρώπης, ταυτοποιείται και το πρόσωπο αυτόματα. Και πιο απλά, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου υπάρχουν ειδικές εταιρείες τεχνολογίας που «ψαρεύουν» τα στοιχεία και τα διοχετεύουν με το αζημίωτο σε τράπεζες δεδομένων, πιστωτικούς οργανισμούς, δημόσιο, ασφαλιστικές και άλλες αρχές. 

Παράλληλα μεγάλα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί με τα νέα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων όπου οι επιβάτες δεν μπορούν να εκδώσουν μεμονωμένα εισιτήριο, παρά μόνο δεσμίδες ή το εισιτήριο το αεροδρομίου. Ακόμα και στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρες η ίδια κατάσταση. Δημιουργούνται ουρές ατόμων, αφού τα μηχανήματα τα παλαιά εκδοτήρια έχουν καταργηθεί, και κάποια είναι χαλασμένα.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο που εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες, ή το πλαστικοποιημένο εισιτήριο, η Ελλάδα αποτελεί κακή εξαίρεση. Ηκατάργηση των χάρτινων εισιτηρίων δεν έχει υπάρξει πουθενά στην Ευρώπη.


Χώρες όπως η Γερμανία που έχουν άριστες υποδομές λειτουργούν με χάρτινα εισιτήρια. 
Για να μην περαστεί το κόστος του πλαστικοποιημένου εισιτηρίου στους πολίτες...
Χώρες που χρησιμοποιούν την πλαστικοποιημένη αυτή κάρτα, όπως η Σιγκαπούρη ζητάν για παράδειγμα στο εισιτήριο διάρκειας 3 ημερών εγγύηση 10 δολάρια, την ίδια εγγύηση ακόμα και εισιτήριο της μίας ημέρας (δηλαδή 10 δολάρια Σιγκαπούρης συν 10 δολάρια εγγύηση) προκειμένου ο επιβάτης με την λήξη να το επιστρέψει για να πάρει τα χρήματα του πίσω. Ο λόγος γιατί η τετράχρωμη πλαστικοποιημένη κάρτα κοστίζει πολλά και, αν δεν πάει για ανακύκλωση το κράτος θα χρειαστεί να τα περάσει μέσω φορολογίας να καλύψει τις δαπάνες του. Φυσικά το ξαναγέμισμα εκεί συμφέρει. Δεν είναι ένα εισιτήριο στα 11.

Σε μία τέτοια χώρα πραγματικά προηγμένης τεχνολογίας είναι διαθέσιμα και ηλεκτρονικά πλαστικοποιημένα εισιτήρια και χάρτινα. 

Ένα, μέσα στα πολλά ερώτημα υπάρχει: Με ελλείπεις κανόνες ασφαλείας ενίοτε οι πυροσβεστήρες, ενίοτε τα «σφυράκια» για την έγκαιρη έξοδο σε περίπτωση κινδύνου. Το μετρό ασφαλίζεται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές ή το κράτος το ίδιο το ασφαλίζει ;


Ρεπορτάζ  Ελενα Ερμείδου
Πηγή: sofokleousin.gr