Η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, από την περιοχή, συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής, Παύλου Στάμου, έχει ως εξής:
«Στα πλαίσια της δημιουργίας του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα – Αθήνα - Θεσσαλονίκη, έργο που είναι ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, κατέληξαν στο σχεδιασμό η νέα σιδηροδρομική γραμμή να ακολουθεί την παλιά χάραξη και να περάσει μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Πατρέων, με δύο εναλλακτικές προτάσεις, την επιφανειακή και την υπόγεια. Η υπόγεια χάραξη είχε και την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ακυρώθηκε όμως λόγω υπερβολικά υψηλού κόστους.
Έγκαιρα, ως Δήμος είχαμε τοποθετηθεί με σχετικό υπόμνημα και σε συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπίρτζη το Φλεβάρη του 2016. Αναφέραμε μεταξύ άλλων «(…)Γνωρίζουμε και λαμβάνουμε υπόψη μας το σχεδιασμό των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, του κεφαλαίου, για την ανάδειξή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Αυτός ο σχεδιασμός αφορά την ανάπτυξη του κλάδου της εφοδιαστικής (αποθήκευση και διανομή εμπορευμάτων) και του τουρισμού. Σχεδιασμός που στην Πάτρα βλέπει ένα νέο σημαντικό λιμάνι με εξαιρετική θέση, που θα διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση και δυνατότητα ανάπτυξης λιμενικών υποδομών. Το σχέδιο της επιφανειακής διέλευσης του σιδηροδρόμου από την Πάτρα, όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από τους ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ, αντικειμενικά διευκολύνει αυτούς τους σχεδιασμούς. Αδιαφορεί ουσιαστικά για τις επιπτώσεις στην ζωή των λαϊκών στρωμάτων, την ουσιαστική διχοτόμηση της πόλης και τον αποκλεισμό της από το παραλιακό της μέτωπο.(…)»
Προβάλλαμε την πρόταση μας για σιδηροδρομική παράκαμψη του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Πατρέων και νέα χάραξή που θα περνάει από τη βιομηχανική ζώνη παράλληλα με την προτεινόμενη Νότια Χάραξη του αυτοκινητόδρομου. Ένα από τα βασικά κριτήρια ήταν η μη καταστροφή του οικιστικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα συνέβη στο Διακοπτό. Επίσης, αναδείξαμε την ανάγκη ο σιδηρόδρομος να μη σταματάει στην Πάτρα αλλά να φτάνει σε Πύργο και Μεσσηνία.
Τα κριτήρια μας είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μετακίνησης της λαϊκής οικογένειας, να βελτιωθεί το οικιστικό περιβάλλον και η ποιότητα ζωής. Σε κάθε περίπτωση να μην μετακυληθεί το κόστος στις πλάτες του λαού μας.
Στις 20 Γενάρη η κυβέρνηση καταθέτει τη βασική εξεταζόμενη λύση για τη διέλευση της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής. Αυτή προβλέπει την επιφανειακή διέλευση στην υπάρχουσα χάραξη από το Ρίο μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό του Αγ. Διονυσίου. Από εκεί θα ξεκινάει η υπογειοποίηση μέχρι τον Αγ. Ανδρέα (μήκους 2,6 χλμ.) και από τον Αγ. Ανδρέα θα συνεχίζει επιφανειακά, μέχρι το Νέο Λιμάνι της Πάτρας. Το κόστος από την Κανελοπούλου μέχρι το νέο λιμάνι εκτιμά ότι θα ανέλθει στα 248 εκ ευρώ.
Με την πρότασή της απορρίπτει μια παραλλαγή της πρότασής μας, για μικρή παράκαμψη της Πάτρας εξαιτίας του υψηλού κόστους το οποίο εκτιμούσε ότι θα ανέλθει στα 690 εκ ευρώ.
Την πρόταση της Κυβέρνησης την απορρίψαμε επιμένοντας στην ανάγκη σιδηροδρομικής παράκαμψης της πόλης. Συγκεκριμένα, σε σχετική ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 26/7/2017 αναφέρουμε «(…) Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά, ότι η καλύτερη και μακροπρόθεσμα συμφέρουσα για το λαό λύση, είναι η περιμετρική διέλευση του τραίνου από την Πάτρα και εν συνεχεία, παράλληλη στο νέο προς Πύργο αυτοκινητόδρομο, της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, με κάθετη σύνδεση του λιμανιού στο ύψος της ιδιοκτησίας του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. στην Πειραϊκή – Πατραϊκή και στη Βιομηχανική Ζώνη. Προτείνουμε επίσης στο βαθμό που με ευθύνη της κυβέρνησης απορρίπτεται αυτή η πρόταση, την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Με αυτή την πρότασή μας δημιουργείται μια γραμμική ζώνη πολλών χιλιομέτρων με πράσινο, ποδηλατόδρομο, διαδρομή περιπάτου, που θα αναπλάσει με τον καλύτερο τρόπο ολόκληρη την περιοχή. (…)»
Η Κυβέρνηση επανήλθε με μια σχετική τροποποίηση της αρχικής της πρότασης. Για το τμήμα πριν την Αγιά και μέχρι τον Αγ. Διονύσιο αντί της επιφανειακής διάβασης, προτείνει την διέλευση με την μέθοδο Cut and Cover, με το επιπλέον κόστος να ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, με αυτή της την πρόταση, μας εμπαίζει. Επιμένουμε στην πρότασή μας για περιμετρική διέλευση του τραίνου από το Ρίο. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε μετά το Ρίο οποιαδήποτε επιφανειακή διέλευση της ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής».
Πηγή: thebest.gr