Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Συμφωνία Siemens και Alstom για δημιουργία σιδηροδρομικού κολοσσού.

Σε συμφωνία για την συγχώνευση των σιδηροδρομικών τους δραστηριοτήτων κατέληξαν οι δύο εταιρείες. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε το ντιλ, λέγοντας πως θα προστατέψει θέσεις εργασίας.

H γερμανική Siemens και η γαλλική Alstom κατέληξαν σε συμφωνία για την συγχώνευση των σιδηροδρομικών τους δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έναν ευρωπαϊκό κολοσσό που θα ανταγωνιστεί την κινεζική CRRC.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Siemens θα έχει μερίδιο λίγο πάνω από το 50% της κοινοπραξίας, η οποία θα ονομάζεται Siemens Alstom. Την ίδια στιγμή, το ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου θα αναλάβει ο Henri Poupart-Lafarge της Alstom.

Οι πωλήσεις των δύο εταιρειών ανέρχονται αθροιστικά στα 15,3 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να φτάνουν στα 1,2 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία, η οποία δεν έχει εγκριθεί από τους μετόχους της Alstom και από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει δεχθεί επικρίσεις από τα στελέχη της γαλλικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανησυχούν για ενδεχόμενες απώλειες θέσεων εργασίας.

Ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρόυνο Λεμέρ ανέφερε την Τρίτη πως η γαλλική κυβέρνηση καλωσορίζει τη συμφωνία, η οποία όπως είπε θα προστατέψει θέσεις εργασίας. Το ντιλ «είναι μια καλή είδηση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία» υποστήριξε. Ο ίδιος τόνισε πως η νέο οντότητα θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί ανταγωνιστές από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.

Το γαλλικό κράτος ανακοίνωσε πως δεν θα εξασκήσει το δικαίωμα για αγορά ποσοστού 20% της Alstom από την Bouygues.

Το ντιλ έχει την ομόφωνη στήριξη των διοικητικών συμβουλίων της Alstom, της Siemens και της Βouygues.

O επικεφαλής της Alstom δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μια λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις ανησυχίες για παραβίαση κανόνων του ανταγωνισμού.

Πηγή: euro2day.gr