Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Στρατηγικό σύμβουλο για τις ΔΕΚΟ επιλέγει το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σε φάση επιλογής του συμβούλου που θα παρέχει στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) βρίσκεται η Διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του ευρύτερα γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Ο σχετικός διαγωνισμός έτρεξε μεταξύ 22 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου και πλέον η επιλογή του συμβούλου μεταξύ των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον θεωρείται θέμα ημερών.

Ο σύμβουλος θα έχει ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών. Πρόκειται για τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, την Αττικό Μετρό, τις Κτιριακές Υποδομές, τον ΟΑΣΑ ως μητρική εταιρεία που έχει από κάτω της την Ο.ΣΥ κα την ΣΤΑ.ΣΥ, τον ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ, την ΕΛΒΟ που σήμερα είναι υπό ειδική εκκαθάριση, τα ΕΛΤΑ, το 25% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τις Ελληνικές Αλυκές, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, τη Διώρυγα Κορίνθου, τις οι Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκης και Αθήνας, τη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών.

Προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή είπε πως πρώτα θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που εισάγονται στη Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών και μετά θα υπάρξει απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις ή αξιοποίησή τους.


Στην βάση αυτή ο στρατηγικός σύμβουλος -ο οποίος θα λάβει αμοιβή ύψους 140.000 ευρώ - θα αναλάβει τη συλλογή πληροφοριών, καθώς επίσης και τη σύνταξη στρατηγικών αναλύσεων και αναλύσεων αγοράς (SWOT Analysis, Risk Factor Analysis) που θα δημιουργήσουν τη βάση για τη διαμόρφωση μίας στρατηγικής για την καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ΕΔΗΣ και των συμμετοχών που διατηρεί στις δημόσιες επιχειρήσεις, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας των λειτουργιών τους και την αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων μακροπρόθεσμα.

Αυτό που ωστόσο προκαλεί εντύπωση είναι πως βάσει της προκήρυξης που εξέδωσε η Διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, ο σύμβουλος στρατηγικής θα παρέχει τις υπηρεσίες του μόνον για διάστημα τριών μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής σύμβασης ανάθεσης.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως θα πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα τις αναλύσεις και το σχεδιασμό για τις 18 εταιρείες που έχουν περάσει στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο ως εγχείρημα, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις. Ελλοχεύει δε μεταξύ άλλων ο κίνδυνος να αυξηθεί περαιτέρω το κόστος παροχής υπηρεσιών του συμβούλου, το οποίο βάσει της σύμβασης θα ανέλθει σε 1.866 ευρώ την ημέρα (140.000 ευρώ/75 εργάσιμες ημέρες).

Συντάκτης: Θανάσης Κουκάκης
Πηγή: insider.gr