Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Αμανατίδης: Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας - Μοναστηρίου.

Αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ

Δεν υπάρχει αλλαγή τροχιάς στην πολιτική με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου.

«Eπιδιώκουμε την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια, καλλιεργούμε σταθερά φιλικές σχέσεις, ενισχύουμε τη συνεργασία με όλα τα όμορά μας κράτη και προωθούμε τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών» σημείωσε ο ΥΦΥΠΕΞ. 

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), το κυβερνητικό στέλεχος είπε πως «είναι μια ελληνική πρωτοβουλία», αφορούν 13 τομείς και είναι στη διάθεση της ΝΔ. 

«Η συνεργασία μας στο πλαίσιο των ΜΟΕ αφορά 13 τομείς και είναι στη διάθεσή σας» είπε και αναφέρθηκε σε αυτά επιγραμματικά, τονίζοντας πως αφορούν τους διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας - Μοναστηρίου, την αστυνομική συνεργασία, τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών, τη συνεργασία σε ευρωπαϊκά προγράμματα, την πανεπιστημιακή συνεργασία-υποτροφίες, την πολιτιστική συνεργασία, την υγεία, το επιχειρηματικό φόρουμ, τη δημόσια διοίκηση, την οδική προστασία.

Ο υφυπουργός είπε ότι σημειώνεται πρόοδος και έκανε ειδική αναφορά στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας - Μοναστηρίου, ενημερώνοντας πως ο διαγωνισμός για το έργο είναι σε εξέλιξη και ο στόχος είναι να δοθεί η γραμμή στο τέλος του 2018. 

«Τα ΜΟΕ έχουν σκοπό την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ενίσχυση συνεργασίας. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα διευκολύνει και τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Βεβαίως για να συμβεί αυτό, χρειάζεται η ηγεσία στα Σκόπια να επιδείξει πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ουσιαστική συμβιβαστική διάθεση» είπε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε:

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας βιώσιμης οριστικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του ονόματος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο υφυπ. Εξωτερικών δεν παρέλειψε, πάντως, να υπογραμμίσει ότι «η χώρα αυτή έχει αρκετό δρόμο να διανύσει δεδομένου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Γκρούεφσκι είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις στον τομέα αυτό».

Πηγή: real.gr