Τι θα κάνατε εάν βρισκόσασταν μπροστά σε ένα κουβά γεμάτο με κέρματα;
Τέτοιοι κουβάδες γεμάτοι με κέρματα του ενός γιουάν (1 γιουάν ισοδυναμεί με 0,13 ευρώ) έχουν εμφανιστεί μπροστά από σταθμούς του μετρό καθώς και σε πεζοδρόμους σε πολλές πόλεις της Κίνας. Δίπλα στον κουβά υπάρχει μια πινακίδα που γράφει: Πάρε εάν έχεις ανάγκη, αλλά μην πάρεις πάνω από 5 γιουάν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα National Business Daily, ένας τέτοιος κουβάς τοποθετήθηκε πρόσφατα σε ένα σταθμό του μετρό κοντά σε μία από τις πιο πολυσύχναστες οδούς της Τσενγκντού, πρωτεύουσας της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν. Μια κρυφή κάμερα κατέγραψε τις αντιδράσεις των περαστικών. Κάποιοι τράβηξαν φωτογραφίες και τις ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι δίστασαν πριν πάρουν τα κέρματα και άλλοι χρησιμοποίησαν την ευκαιρία να μιλήσουν για αυτό στα παιδιά τους.
Το ίντερνετ εμφανίζεται διχασμένο. «Είδα την ‘πρόκληση’ στο σταθμό του μετρό και κανείς δεν πήρε κέρματα», ανέφερε σχόλιο στο μικρομπλόγκ Sina Weibo. «Ίσως γιατί οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν προς το καλύτερο».
«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικό», σχολίασε άλλος χρήστης. «Όταν δεν έχεις ψιλά για το λεωφορείο, μπορείς να χαλάσεις τα χρήματά σου σε κέρματα».
Ωστόσο, πολλοί παραμένουν καχύποπτοι, χαρακτηρίζοντας την πρόκληση «ανούσια» διότι στερείται «επιστημονικής βάσης». «Η ιδέα του να παρακολουθείς τις αντιδράσεις των ανθρώπων στον κουβά είναι από μόνη της διαβολική», ανέφερε ένα σχόλιο. «Μια κάμερα έχει τοποθετηθεί σε κοντινή απόσταση, άρα ποιος θα τολμούσε να κλέψει κάτι;»
Ενώ η κοινή γνώμη είναι διχασμένη, δημοσίευμα υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά για διαφημιστικό κόλπο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Chengdu Economic Daily, μια τεχνολογική εταιρία ξεκίνησε την πρόκληση αυτή και ανάρτησε το θέμα για να προσελκύσει περισσότερους ακολούθους στο λογαριασμό της στο WeChat.
Σύμφωνα με τον Γκάο Τζουαντσένγκ από το ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σανσί, η πρόκληση είναι πολύ απλή για να οδηγήσει σε συμπεράσματα περί ηθικής. «Αντί να θέτει σε δοκιμασία την επιθυμία των ανθρώπων για το χρήμα, νομίζω ότι είναι περισσότερο ένα τεστ για την εμπιστοσύνη του ενός στον άλλο», δήλωσε ο Γκάο. «Κι αν είναι παγίδα; Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός για αυτό διότι είναι λίγοι αυτοί που οικειοθελώς θα δοκιμάσουν κάτι άγνωστο δημοσίως».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, newsbomb.gr