Κατεβαίναμε με τα παιδιά με το τραμ στα νότια προάστια και θυμόμουν τότε που σπεύσαμε το 2004, λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, να κάνουμε μια βόλτα με το σύγχρονο τραμ μέχρι τη Γλυφάδα.
Την ίδια αίσθηση, λένε, ότι είχε προκαλέσει και το παλιό τραμ όταν πρωτοφτιάχτηκε (το 1908!) που έφτανε μέχρι την Εδέμ. Μόνο που τότε για να πάει κανείς στη θάλασσα, έπρεπε να διασχίσει το ποτάμι της Πικροδάφνης και να περπατήσει αρκετά. Όταν φτιάχτηκε η παραλιακή ως χωματόδρομος, το λεωφορείο που λειτουργούσε με γκάζι έκλεψε την αίγλη του παλιού τραμ, αφού έφτανε μέχρι το Ζέφυρο, το “beach bar” της εποχής!
Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» μέχρι τη δεκαετία του ’60 δεν είχε καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα αφού περάσει το τραμ το Φάληρο. Οι παραλίες δεν ήταν καθόλου λαοφιλείς, μέχρι τότε που οι πρώτες καμπάνες και bungalows έκαναν την εμφάνισή τους και αστικές -κυρίως- οικογένειες άρχισαν να παραθερίζουν εκεί. Τη δεκαετία του 1970 η παραλία άρχισε να παίρνει τη σημερινή της μορφή με τη δημιουργία των πλαζ: Στη σημερινή θέση της μαρίνας Αλίμου, βρίσκονταν τα λουτρά της Πικροδάφνης με τις «σπηλιές της Νεράιδας». Μετά ήταν τα λουτρά του Γεμενάκη (από το όνομα της ταβέρνας που βρισκόταν εκεί), που είναι η σημερινή ελεύθερη πλαζ του Αλίμου. Ακολουθούσε ο «Ζέφυρος» στη θέση της σημερινής «Ακτής του Ήλιου», που είναι η πιο κοντινή στο κέντρο οργανωμένη παραλία με πολλά εστιατόρια, καφέ και θαλάσσιο πάρκο για τα παιδιά. www.aktitouiliou.gr. Αμέσως μετά, βρίσκονται τα λουτρά Αλίμου, με δύο σήμερα beach bars, το Bikini beach και το Ammos beach.
Μια βόλτα στον Άλιμο, δεν εξαντλείται όμως μόνο στην παραλία του. Αν περπατήσετε στα στενά του Καλαμακίου, θα συναντήσετε πανέμορφα σπίτια. Στη Μεταμορφώσεως 6, βρίσκεται το σπιτάκι «των Άλπεων» όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι. Δίπλα, στην οδό Αριστοτέλους, βρίσκεται ακόμα ένα όμορφο σπίτι, το οποίο σήμερα στεγάζει την pub O’ Canto με την όμορφη αυλή, ιδανική για μία στάση με τα παιδιά. Πιο πάνω, στην οδό Υψηλάντου, στεγαζόταν η περίφημη «Σχολή Χατζηκωνσταντίνου», το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που προωθούσε το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη Ελλάδα. Για τους Καλαμακιώτες, αλλά και για πολλούς Αθηναίους, μία από τις ωραιότερες βόλτες με παιδιά είναι ο λόφος Πανί, δημοφιλής ιδιαίτερα για τα Κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού ήδη από τη δεκαετία του ‘50.
Πηγή: protothema.gr