Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Στη διάθεση του κοινού τα εκπτωτικά ηλεκτρονικά εισιτήρια.

Για κάθε 11 εισιτήρια που θα αγοράζει ο επιβάτης το ένα θα διατίθεται δωρεάν

Ένα βήμα εξοικείωσης του επιβατικού κοινού με το «έξυπνο» εισιτήριο κάνει ο ΟΑΣΑ, παρέχοντας 10+1 εισιτήρια στην τιμή του 1,27 ευρώ το ένα. Προχωρώντας σταδιακά προς την κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου και την πλήρη καθιέρωση του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου» (ΑΣΣΚ), προσφέρει ένα κίνητρο στους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, μειώνοντας ουσιαστικά την τιμή του κομίστρου.

Η εφαρμογή του εισιτηρίου 10+1 αφορά, τόσο το βασικό κόμιστρο αξίας 1,40 ευρώ, όσο και το μειωμένο αξίας 0,60 ευρώ. Εφόσον αγορασθούν 10 + 1 ηλεκτρονικά εισιτήρια, η τιμή τους διαμορφώνεται αντίστοιχα στα 1,27 ευρώ και στα 0,54 ευρώ ανά εισιτήριο. 

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του εξοπλισμού, το σύστημα είναι λειτουργικό, και στα μέσα σταθερής τροχιάς και στις οδικές συγκοινωνίες. Το απλό εισιτήριο αντικαθίσταται από την απρόσωπη κάρτα, ATH.ENA Ticket, ενώ μετά την θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έλαβε το «πράσινο» φως και η ATH.ENA Card, που θα αντικαταστήσει τη μηνιαία κάρτα. 

Το πλέον εμβληματικό κομμάτι του «έξυπνου» συστήματος, οι ηλεκτρονικές πύλες στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, είναι εκείνες που ενεργοποιηθούν τελευταίες, καθώς απαιτείται να εξοικειωθεί το κοινό με το νέο σύστημα. Σε αυτό θα συμβάλλει η πρωτοβουλία του ενός εισιτηρίου «δώρο» όταν αγοράζονται 10 για την οποία ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κ. Ιωάννης Σκουμπούρης σημείωσε ότι «έχει έναν διττό χαρακτήρα». 

«Από τη μία πλευρά, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, με την παροχή κινήτρων στο επιβατικό κοινό για την εξοικείωσή του με τα μηχανήματα πώλησης, αλλά και την χρηστικότητα των εισιτηρίων. Από την άλλη, υλοποιούμε μια πρωτοβουλία με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, από την στιγμή που παρέχουμε έκπτωση στο κόμιστρο μεταφοράς, δίδοντας παράλληλα επιπλέον κίνητρο στους πολίτες για χρήση των ΜΜΜ» συμπλήρωσε. 

Σημειώνεται ότι οι υπάρχοντες ελεγκτές διαθέτουν ειδικά μηχανήματα τα οποία «σκανάροντας» τα ηλεκτρονικά εισιτήρια υποδεικνύουν εάν ο επιβάτης έχει επικυρώσει ή όχι το εισιτήριό του. 

Για την έκδοση και την επαναφόρτιση εισιτηρίων και καρτών, λειτουργούν τα αυτόματα μηχανήματα, που έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους σταθμούς των γραμμών 1,2 και 3 του μετρό και σε όλες τις στάσεις του τραμ. Εκδοτήρια λειτουργούν επίσης σε όλους τους σταθμούς του μετρό, εκτός από Ειρήνη και Χαλάνδρι, στο δίκτυο του τραμ στους σταθμούς Σύνταγμα (οδός Αμαλίας) και Αγία Φωτεινή, καθώς και στο δίκτυο της Ο.ΣΥ. στο Σύνταγμα επί της Όθωνος και στο επίπεδο των Αφίξεων του Αεροδρομίου.

Αυτόματα μηχανήματα έκδοσης κι επαναφόρτισης βρίσκονται και στα εξής σημεία-στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ: ΚΤΕΛ Κηφισού (εντός), ΚΤΕΛ Λιοσίων (εντός), ΚΤΕΛ Αττικής (επί οδού Μαυρομματαίων, αριστερά εποπτείου ΚΤΕΛ), Κηφισιά (Πλ.Πλατάνου - στάση προς Αθήνα), Πέραμα (Τέρμα λεωφορείων - πλησίον εκδοτηρίου), Αγ. Ανάργυροι (πλατεία - πλησίον εκδοτηρίου), Κυψέλη (πλατεία - πλησίον εκδοτηρίου), Χαλάνδρι (Κολοκοτρώνη - τέρμα τρόλεϊ 18), Ευελπίδων (έναντι εισόδου- πλησίον εκδοτηρίου), Πειραιάς (Λιμάνι - έξω από Πύλες 3, 8, 12), Αεροδρόμιο και Σπάτα (Πλατεία Δημαρχείου). 

Πηγή: tovima.gr