Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Εγκαταλείπουν τα Ι.Χ. οι Έλληνες-Γεμίζει το μετρό, αδειάζουν οι δρόμοι.

Αφήνουν στην άκρη τα αυτοκίνητα με τα...δαπανηρά καύσιμα και προτιμούν το μετρό και τα λεωφορεία για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, όπως αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία της αγοράς. 

Από τις αρχές του έτους παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στις τιμές των καυσίμων κίνησης, τόσο στη βενζίνη όσο και στο πετρέλαιο κίνησης. Ειδικά για το diesel η αύξηση πλησιάζει στο 30% όταν αντίστοιχα οι τιμές της βενζίνης έχουν αυξηθεί πάνω από 10%.

Οι επιβαρύνσεις αυτές στις τιμές πώλησης λογικό ήταν να αποτυπωθούν στην εικόνα της αγοράς ως προς τις πωλήσεις καυσίμων κίνησης.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερή υποχώρηση στις πωλήσεις βενζίνης και ταυτόχρονη αύξηση στις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης. Στη βενζίνη η ίδια τάση συνεχίστηκε και φέτος καθώς στο πρώτο εξάμηνο χάθηκαν πωλήσεις της τάξης των 56 χιλιάδων κυβικών (περίπου 4%) συγκριτικά με πέρυσι (1.482.933 κυβικά έναντι 1.538.829 κυβικά το 2016).

Εκείνο που άλλαξε φέτος ήταν οι πωλήσεις του diesel που φαίνεται ότι -τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2017- εξάντλησαν την ανοδική τους δυναμική. Έτσι στους πρώτους έξι μήνες του έτους οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης παρέμειναν σταθερές σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα (1.430.329 κυβικά φέτος έναντι 1.428.549 κυβικά πέρυσι). 

Εδώ να θυμίσουμε ότι πέρυσι η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει τις τιμές της βενζίνης και του diesel κίνησης. Παρά την αύξηση ωστόσο συνεχίζει να υπάρχει σημαντική διαφορά της τάξης των 25 σεντς το λίτρο που ευνοεί το πετρέλαιο κίνησης. Σε κάθε περίπτωση να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της τιμής των καυσίμων που πληρώνουμε στα πρατήρια, αποτελείται από φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, που πλησιάζουν το 1 ευρώ το λίτρο.

Πηγή: businessnews.gr