Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Επέκταση Μετρό προς Πειραιά: Μία ανάσα από το λιμάνι ο Μετροπόντικας.


Λίγοι μήνες απέμειναν για την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Αττικό Μετρό, o Μετροπόντικας απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από τον σταθμό του Πειραιά.
Όπως αναφέρουν, περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου το ΤΒΜ θα βρίσκεται κάτω από το σταθμό, όπου θα παραμείνει για μερικές εβδομάδες για την απαραίτητη συντήρηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό, όταν θα ξεκινήσει ξανά, θα χρειαστεί 3 μήνες περίπου μέχρι να φτάσει στον τερματικό σταθμό της επέκτασης, στο Δημοτικό Θέατρο και λίγες επιπλέον εβδομάδες για να βγει από το Φρέαρ Δεληγιάννη. Συνολικά θα έχει διανύσει τα 7,6χλμ της επέκτασης σε μία διαδρομή που κρατά πολύ περισσότερο από το σχεδιαζόμενο.

Το σημείο-κλειδί των έργων είναι ο Σταθμός Πειραιά. Όπως σας είχε αποκαλύψει το ypodomes.com η εκσκαφή θα ξεκινήσει αφού περάσει ο Μετροπόντικας για λόγους ασφαλείας. Αυτό υπολογίζεται να γίνει από τον ερχόμενο Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018. Η καθυστέρηση στα έργα έχει κοστίσει περίπου 3 χρόνια στην εκτιμώμενη χρονική περίοδο έναρξης λειτουργίας του σταθμού που συμπαρασύρει μαζί του και τη λειτουργία των σταθμών ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Σε αυτή τη φάση έχουν κατασκευαστεί οι διαφραγματικοί τοίχοι που θα προστατεύσουν τον Μετροπόντικα από νερά μιας και ο σταθμός βρίσκεται και δίπλα στο λιμάνι αλλά και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τώρα, αναφορικά με τους 3 πρώτους σταθμούς γίνεται αγώνας με το χρόνο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν το 2019 και θα χρειαστεί μεγάλη κινητοποίηση από την ανάδοχο κοινοπραξία για να τα καταφέρει. Τα έργα έχουν προχωρήσει αρκετά και με την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας θα σημάνει την έναρξη της τοποθέτησης της επιδομής (των γραμμών δηλαδή) από την ένωση της υπάρχουσας γραμμής στην Αγία Μαρίνα που θα συνεχίσει με την διέλευση από τους σταθμούς ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ. Εκεί θα γίνει το προσωρινό τέρμα της γραμμής μέχρι να λειτουργήσει και η υπόλοιπη επέκταση μέχρι το Δημοτικό Θέατρο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα έργα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2012, με αρχικό ορίζοντα τοο 2017 (φέτος δηλαδή) αλλά καθυστέρησαν λόγω κρίσης και των προβλημάτων που κυρίως σημειώθηκαν στο σταθμό του Πειραιά αλλά και για γραφειοκρατικούς λόγους, όπως η υπόθεση απόδοσης του ΦΠΑ, από ένα Νόμο του 2014 που κράτησε όμηρο τα έργα για ένα χρόνο περίπου. Ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM. Η ίδια κοινοπραξία διεκδικεί και την κατασκευή της Νέας Γραμμής 4 που αναμένεται να ξεκινήσει το 2019.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com