Ως μεγάλη μέρα για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο χαρακτήρισε την 30η Ιουλίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας από την προσωπική του σελίδα στο Facebook.
Όπως σημειώνει τα έργα για τον εκσυγχρονισμό του Κεντρικού Σταθμού της Αθήνας ξεκίνησαν το 2006, ενώ με την τελευταία σύμβαση που ο ίδιος υπέγραψε ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ μίλησε για "σπάσιμο" αυγών και αλυσίδων για να προχωρήσει το έργο.
Αναφέρθηκε επίσης και στη συνέχεια των έργων τους επόμενους μήνες όπου δήλωσε ότι το υπεραστικό τρένο τον προσεχή Οκτώβριο θα ξεκινά από την Αθήνα και θα φτάνει μέχρι το Λιανοκλάδι χωρίς αλλαγή μηχανής (θα γίνεται αλλαγή μόνο στο τμήμα Λιανοκλάδι-Παλαιοφάρσαλος), πως θα σταματήσουν επιτέλους από τον Σεπτέμβριο να μπαίνουν εμπορικά τρένα στην Αθήνα, ενώ προανήγγειλε για την ίδια περίοδο την προκήρυξη των έργων για τη Β`φάση του Κεντρικού Σταθμού Αθηνών (Στ.Λαρίσης) και την τετραπλή Σήραγγα Σεπολίων.
Αναλυτικά, σας παρουσιάζουμε τι έγραψε ο Γενικός Γραμματέας του Υπ.ΥΠΟΜΕ στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.
"Η 30η Ιουλίου , όπως ήδη έχει γραφτεί , ήταν όντως μία μεγάλη ημέρα για τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Ο κεντρικός του σταθμός, ο σταθμός της Αθήνας , άλλαξε πρόσωπο και ηλεκτροκινήθηκε. Οι εικόνες του πριν και του μετά μιλούν μόνες τους. όταν τον Οκτώβριο του 2015 υπέγραφα ως Δ/νων της ΕΡΓΟΣΕ τη σύμβαση του έργου, η πλειοψηφία της σιδηροδρομικής οικογένειας μιλούσε για άλλη μία σύμβαση που δεν θα τελειώσει καθώς είχε γίνει συνήθεια η αναβλητικότητα, η απαξίωση και η εγκατάλειψη. Μία ιστορία που ξεκίνησε με ένα Ολυμπιακό έργο το 2006!!!!!..... και άφηνε το σιδηρόδρομο και την πρωτεύουσα χωρίς σύγχρονο σταθμό και υποδομές.
Η εξέλιξη διέψευσε όλους όσους είχαν συνηθίσει αλλιώς. Και οφείλω να ομολογήσω πως στην εξέλιξη του έργου όλο και περισσότερα μέλη της σιδηροδρομικής οικογένειας το πίστεψαν και δούλεψαν για την υλοποίησή του. Χρειάστηκε απλά, όπως μου είχε πει από το 2015 ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, να πείσουμε πως το εννοούμε ότι θέλουμε να γίνουν τα έργα και όχι να υπογράφουμε συμβάσεις.
Υπήρξαν εντάσεις, χρειάστηκε να σπάσουμε "αυγά" και αλυσίδες (πολλές φορές στην κυριολεξία για να παρακάμψουμε αγκυλώσεις και γραφειοκρατία) αλλά ο σιδηρόδρομος τα κατάφερε. Μπήκε στην επόμενη ημέρα,
Προσωπικά ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους της ΕΡΓΟΣΕ, τεχνικούς και μη, που το πίστεψαν και δούλεψαν με πάθος. Όλα τα στελέχη του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να λειτουργήσει ο σταθμός και τα νέα δρομολόγια.
Πλέον χωρίς αλλαγή τρένου, οι πολίτες πάνε από την Αθήνα στο Κιάτο, τη Χαλκίδα και το Αεροδρόμιο γρήγορα, οικονομικά και με ασφάλεια.
Και οι αλλαγές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2017 καθώς από Οκτώβριο τα δρομολόγια θα γίνονται χωρίς μετεπιβίβαση από Πειραιά, τέλος Αυγούστου λειτουργεί η νέα σύγχρονη πεζογέφυρα στο Σταθμό Λαρίσης , τέλος Νοεμβρίου θα φτάνεις χωρίς μετεπιβίβαση στο Λιανοκλάδι, από Σεπτέμβριο σταματούν τα εμπορικά τρένα να μπαίνουν στην Αθήνα, το φθινόπωρο προκηρύσσεται η υπογειοποίηση των Σεπολίων και η Β΄ φάση του Σταθμού Λαρίσης και το Δεκέμβριο θα αποκατασταθούν πλήρως και προσαυξημένα όλα τα δρομολόγια που διακόπτονται ή μειώνονται για τεχνικούς λόγους.
Ταλαιπωρίες προκύπτουν όπως η προσωρινή μείωση δρομολογίων στα Άνω Λιόσια . Αλλά αντιμετωπίζονται με μέτρα παράλληλων μέσων εξυπηρέτησης όπως τα λεωφορεία που δρομολογήθηκαν από Άνω Λιόσια έως Νερατζιώτισσα και είναι σίγουρο πως όταν σε 2 χρόνια επιχειρείς να κάνεις ότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 15 θα υπάρξουν δυσκολίες.
Όμως το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερα δρομολόγια, ασφαλέστερη μετακίνηση. Μετά από δεκαετίες απαξίωσης και εγκατάλειψης ο Σιδηρόδρομος ξαναβρίσκει Ζωή. Οι πολίτες ξαναβρίσκουν ένα μέσο οικονομικό, οικολογικό, γρήγορο και συνεπές. Η Αθήνα απέκτησε ένα σύγχρονο Σιδηροδρομικό Σταθμό που σέβεται τους πολίτες και τις ανάγκες τους".
Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com