«Φως στο τούνελ» για τους ιδιοκτήτες απαλλοτριωθέντων από την ΕΡΓΟΣΕ ακινήτων, στις περιοχές Μπούκα, Ακονιά, Λαμπίρι, ρίχνει το Ειρηνοδικείο Αιγιάλειας.
Με την υπ΄αριθμ. 58/2017 πρωτόδικη απόφαση που αφορά απαλλοτριωθέν ακίνητο από την ΕΡΓΟΣΕ, δικαιώνεται ιδιοκτήτρια που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να εισπράξει την αποζημίωση, επειδή το ακίνητο στη θέση «Καρτέρι»του πρώην Δήμου Ερινεού ήταν καταγεγραμμένο ως δημόσιο κτήμα με αριθμό βιβλίου καταγραφής 275.
Η υπόθεση είναι μείζονος νομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και είχε αναδειχθεί από την «Π» εδώ και καιρό. Μάλιστα, αφορά περίπου 2.000 κατοίκους της Αιγιάλειας, κυρίως της δυτικής, με ιδιοκτησίες στις περιοχές Μπούκα, Ακονιά, Λαμπίρι που έχουν απαλλοτριωθεί, αλλά οι δικαιούχοι δεν μπορούν να εισπράξουν την αποζημίωση της ΕΡΓΟΣΕ, μολονότι διαθέτουν τους απαιτούμενους τίτλους ιδιοκτησίας.
Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι, οι εν λόγω περιουσίες είχαν καταγραφεί πριν από χρόνια από την Κτηματική Υπηρεσία ως δημόσια ακίνητα, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους η απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μπλέξει σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο, χωρίς διέξοδο. Βεβαίως έγιναν από αρμόδιους φορείς, όπως ο Δήμος Αιγιάλειας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, κάποιες προσπάθειες διοικητικής απένταξης των ακινήτων, όμως αυτές δεν ευδοκίμησαν.
Οπως αναφέρει ο δικηγόρος της ενάγουσας Γεώργιος Ρούσσος, με τη συγκεκριμένη απόφαση σταθμό, ανοίγει ο δρόμος για την είσπραξη των αποζημιώσεων των απαλλοτριωθέντων ακινήτων των παραπάνω περιοχών, τα οποία ακίνητα έχουν καταληφθεί από πολλών ετών από τους υπέρ ων η απαλλοτρίωση, καθόσον παρακάμπτεται μέσω της δικαστικής οδού ο χαρακτηρισμός τους ως δημόσια κτήματα στα οποία έχουν καταχωρισθεί.
Μάλιστα η απόφαση κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή επειδή σύμφωνα με αυτήν, «η καθυστέρηση στην εκτέλεση θα προκαλέσει σημαντική ζημία στην ενάγουσα η οποία έχει ήδη απολέσει ένα σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο», ενώ επιδικάζεται σε βάρος του Δημοσίου και η δικαστική δαπάνη της.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Ειδικότερα στην απόφαση 58/2017 του Ειρηνοδικείου Αιγιαλείας με δικαστή τον Απόστολο Σαλαμαλίκη και δικηγόρους τους Γεώργιο Ρούσσο (της ενάγουσας) και Μαύρα Γλένη (του ελληνικού Δημοσίου), αναφέρονται τα εξής: «Το δεύτερο των εναγομένων (Δημόσιο) προβάλλει ένσταση ιδίας κυριότητας ισχυριζόμενο ότι η με αριθμό 121 κτηματολογικού πίνακα ιδιοκτησία εμπίπτει εντός του καταγεγραμμένου δημοσίου κτήματος με αριθμό βιβλίου καταγραφής 275... Πλην όμως το δεύτερο εναγόμενο δεν ενεργούσε ούτε από την ισχύ του Α.Κ., ούτε υπό τις διατάξεις του Β.Δ. οιεσδήποτε πράξεις νομής επί του επιδίκου που να δικαιολογούν την παρ΄ αυτού κτήση της κυριότητάς του με έκτακτη χρησικτησία αλλά το πρώτον από το 1980 προέβαλε δικαιώματα επ΄αυτού και άρχισε από τότε να ισχυρίζεται αβασίμως ότι το διαχειρίζεται διά των αρμοδίων υπαλλήλων του... Αναγνωρίζει την ενάγουσα ως δικαιούχο της αποζημίωσης...».
Συντάκτης: Σ. Παπανδρέου
Πηγή: pelop.gr