Η γιγαντιαία πίτα των 15 δισ. ευρώ σε συγκοινωνιακά έργα υποδομών το επόμενο διάστημα και η τεχνογνωσία της στην λειτουργία έργων μετρό και τραμ, βάζει με το ένα πόδι την ΣΤΑΣΥ, στο Ισραήλ.
Σε μια περίοδο που κορυφώνονται οι διεργασίες για την ένταξη της εταιρείας στο Υπερταμείο και η ΣΤΑΣΥ βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα ελλείμματα, η επιλογή της εξωστρεφούς στρατηγικής από την διοίκηση, ερμηνεύεται ως μια μορφή άμυνας και διατήρησης της αυτονομίας της.
Όπως ανακοινώθηκε με πανηγυρικό τρόπο χθες, η εταιρεία θα συμμετάσχει σε διεθνές κονσόρτσιουμ που θα διεκδικήσει την πράσινη γραμμή (ελαφρύ μετρό) της πόλης της Ιερουσαλήμ, η οποία θα προκηρυχθεί το Φθινόπωρο, με προϋπολογιζόμενο κόστος 2 δισ. ευρώ.
Για το έργο που θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ και η προεπιλογή θα γίνει το Φθινόπωρο, η ελληνική εταιρεία θα έχει ρόλο experience provider (φορέας τεχνογνωσίας). Για το λόγο αυτό, όπως επισημάνθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Γιώργο Θωμόπουλο, δεν θα υπάρχει καμία οικονομική απαίτηση από την πλευρά της ΣΤΑΣΥ, η οποία εφόσον η κοινοπραξία αναλάβει το έργο, η συμφωνία με τα συμβαλλόμενα μέρη (την Ισραηλινή Pangea Israel Projects, την Αμερικάνικη IDT Telecom και την Κινεζική China Railway Engineering Group Co LTD) προβλέπει την λειτουργία και την συντήρηση του έργου για 15 χρόνια. Όπως αναφέρθηκε, η ΣΤΑΣΥ δεν θα έχει μερίδιο στο έργο, αλλά θα πληρώνεται για τις υπηρεσίες της. Στην περίπτωση μάλιστα που η κοινοπραξία αναδειχτεί ανάδοχος, αναφέρθηκε γενικόλογα ότι θα υποστηριχθεί επιχειρησιακά από την πολιτεία.
Χθες κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Αμερικανικής και της Ισραηλινής εταιρείας που θα τεθούν επικεφαλής της κοινοπραξίας και θα σηκώσουν και το βάρος των οικονομικών απαιτήσεων του έργου, επισκέφτηκαν τις γραμμές 2 και 3 του μετρό, το αμαξοστάσιο στα Σεπόλια και ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου στο Σύνταγμα, δηλώντας εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο αλλά και τις υποδομές της εταιρείας.
Ένα χρόνο μετά το ναυάγιο της υποψηφιότητας Αττικό Μετρό-ΣΤΑΣΥ για ένα αντίστοιχο έργο στο Τελ Αβίβ, που επίσπευσε την συνταξιοδότηση δύο στελεχών των κρατικών εταιρειών, η εταιρεία των Σταθερών Μέσων Τροχιάς της Αθήνας κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στο εξωτερικό.
Παρά την ηχηρή απουσία του υπουργού Υποδομών, Χρίστου Σπίρτζη, που εκπροσωπήθηκε χθες κατά την τελετή της υπογραφής του ΑΜΟU από την διπλωματική του σύμβουλο, η ΣΤΑΣΥ συγχρονίζεται με ισχυρούς εταίρους για να διεκδικήσει κομμάτι από τα μεγάλα έργα του Ισραήλ. Πρόκειται φυσικά για ένα πρώτο βήμα, αφού ο δρόμος προς την τελική μάχη θα είναι πολύ μεγάλος και με πολύ ισχυρό ανταγωνισμό από διεθνή μεγαθήρια.
Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Pangea, Ρ. Κάμινερ, στο Ισραήλ υπάρχει ένας οργασμός προετοιμασίας για μεγάλα έργα υποδομών και ο λόγος είναι ότι η πόλη έχει μείνει πολύ πίσω σε υποδομές. «Η Ιερουσαλήμ είναι μια πόλη που μεγαλώνει συνεχώς για αυτό και οι ανάγκες των κατοίκων πληθαίνουν».
Η κοινοπραξία θα διεκδικήσει εκτός από την πράσινη γραμμή και τις δύο επεκτάσεις της κόκκινης γραμμής που είναι η μόνη που λειτουργεί. Πρόκειται για γραμμές που θα εξυπηρετήσουν τις μετακινήσεις σε κομβικά σημεία της πόλης αφού θα διέρχονται από δύο πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.α.
«Τα επόμενα 15 χρόνια σχεδιάζονται περίπου 40 καινούργιες γραμμές μετρό και ελαφρών συρμών σε όλο το Ισραήλ, γεγονός που σημαίνει, ότι ξεκινάμε με αυτό το πρώτο έργο στην Ιερουσαλήμ, το οποίο και θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε και σε άλλα projects στη διάρκεια αυτών των χρόνων» δήλωσε ο επικεφαλής της Pangea.
Η Ισραηλινή εταιρεία που δραστηριοποιείται στις κατασκευές τις μεταφορές και την ενέργεια, δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε και με άλλες εταιρείες πριν καταλήξει στην ΣΤΑΣΥ. Ωστόσο τονίστηκε ότι «αν αντιγραφεί το μοντέλο που δουλεύει στην Αθήνα το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό».
«Με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ στο διαγωνισμό ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων και σε άλλα έργα του εξωτερικού, καθώς φαίνεται να αναγνωρίζονται πλέον οι ικανότητες και η τεχνογνωσία των ελληνικών επιχειρήσεων και του στελεχιακού δυναμικού τους», υποστήριξε χθες η διοίκηση της κρατικής εταιρείας.
Την απουσία του υπουργού από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, επιχείρησε να καλύψει η σύμβουλός του, κ. Πέννυ Ντούτη. Όπως ανέφερε, η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού κ. Χρίστου Σπίρτζη στο Ισραήλ «σκοπό είχε μεταξύ άλλων, να προωθήσει και τις υποψηφιότητες των ελληνικών δημοσίων εταιρειών για την ανάληψη των έργων που έχει σχεδιάσει και προκηρύξει το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης και της υποψηφιότητας της ΣΤΑΣΥ».
Πρόκειται για τη μισή αλήθεια γιατί η άλλη μισή είναι ότι οι δύο αποστολές επισκέφτηκαν ταυτόχρονα το Ισραήλ αλλά οι συναντήσεις και οι επαφές τους, ήταν ξεχωριστές. Εικόνα που συζητήθηκε και σχολιάστηκε και από τις Ισραηλινές αρχές.
Συντάκτης: Μαριάννα Τζάννε
Πηγή: newmoney.gr