ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΑΙΑΟΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- Σε «πρώιμη» φάση το κέντρο της Λάρισας έναντι της Μαγνησίας, δύσκολο όμως να βρεθούν, σε χαλεπούς καιρούς, επενδυτικά κεφάλαια
Χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με τη λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου σε Λάρισα και Βόλο η ΓΑΙΑΟΣΕ, κρατώντας ταυτόχρονα ισορροπίες –για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας- ανάμεσα στις δύο πόλεις, καθώς με ανακοίνωσή της μπορεί να διευκρινίζει -και ουσιαστικά να επιβεβαιώνει το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» ότι «η δημιουργία και λειτουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα δεν αναιρεί τον σχεδιασμό για το Εμπορευματικό Κέντρο στον Βόλο, το οποίο είναι χωροθετημένο από το περιφερειακό χωροτακτικό πλαίσιο του 2003 και αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα», αλλά σημειώνει ακόμη ότι στην περίπτωση της Λάρισας «η ανάπτυξη του Κέντρου η ΓΑΙΑΟΣΕ το έχει σε ένα πρώιμο στάδιο, διερευνώντας τόσο την αναγκαιότητα της δημιουργίας του όσο και της βιωσιμότητάς του», ενώ για την περίπτωση του Βόλου «ο χωροταξικός του σχεδιασμός παραμένει ως έχει από το 2003».
Από τότε μέχρι σήμερα τα οικονομικά και γεωγραφικά δεδομένα στη Μαγνησία έχουν αλλάξει και σίγουρα η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Σε μνημονιακές εποχές, όπως αυτές που διανύουμε δεν γνωρίζουμε πόσο φιλόδοξο είναι το σχέδιο υλοποίησης ενός Εμπορευματικού Κέντρου στον Βόλο και ενός αναβαθμισμένου Εμπορευματικού Σταθμού (όπως αναφέρεται και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Λάρισας το 1986) στη Λάρισα, όταν η ίδια η ΓΑΙΑΟΣΕ υποστηρίζει ότι «το κέντρο της Λάρισας θα γίνει με τη διαδικασία σύμβασης παραχώρησης και θα απαιτήσει ιδιωτικά κεφάλαια, το δε κέντρο του Βόλου ως περιφερειακός σχεδιασμός πιθανός να απαιτήσει δημόσιες επενδύσεις».
Η ΓΑΙΑΟΣ
Αναλυτικότερα η ΓΑΙΑΟΣΕ αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωσή της: Σχετικά με τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου του Βόλου ως προς τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη Λάρισα η ΓΑΙΑΟΣΕ επισημαίνει τα παρακάτω: Η ΓΑΙΑΟΣΕ ως διαχειριστής της ακίνητης σιδηροδρομικής περιουσίας αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται αποκλειστικά και μόνο την περιουσία αυτή. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσει και υλοποιεί εμπορευματικά κέντρα με τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω συμβάσεων παραχώρησης αποκλειστικά και μόνο σε εκτάσεις τις οποίες διαχειρίζεται και όχι σε ευρύτερες. Ειδικά για την επιλογή-πρόταση ανάπτυξης εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή της Λάρισας συνέτεινε το γεγονός ότι διαθέτει έκταση περίπου 400 στρεμ. πλησίον της Γυρτώνης. Όσον αφορά την ανάπτυξή του η ΓΑΙΑΟΣΕ το έχει σε ένα πρώιμο στάδιο διερευνώντας τόσο την αναγκαιότητα της δημιουργίας του όσο και της βιωσιμότητάς του. Η προσέγγιση για την ενδεχόμενη λειτουργία του είναι ότι θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα της περιοχής για τον λόγο και μόνο ότι δεν υπάρχει διασύνδεση με κάποιον κοντινό υποδοχέα εμπορευμάτων όπως ένα λιμάνι. Σχετικά με το εμπορευματικό κέντρο του Βόλου, χωροθετημένο από το περιφερειακό χωροτακτικό πλαίσιο του 2003, αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και παρουσιάζει άλλες δυνατότητες και άλλες χρήσεις, διότι από στρατηγικής άποψης συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του λιμανιού του Βόλου και προφανώς έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. Τα δυο αυτά κέντρα, ένα με αγροτικά προϊόντα στην περιοχή της Λάρισας και το άλλο με εμπορευματικό χαρακτήρα στην περιοχή του Βόλου, χωρίς η λειτουργία του ενός να αναιρεί τη λειτουργία του άλλου, μπορούν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητες ενότητες, παράγοντας ένα ενιαίο έργο, όντας συνδεδεμένα μέσω του σιδηρόδρομου με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό το οποίο πρέπει να τονισθεί είναι ότι ο τρόπος χρηματοδότησής τους είναι εντελώς διαφορετικός. Το κέντρο της Λάρισας θα γίνει με τη διαδικασία σύμβασης παραχώρησης και θα απαιτήσει ιδιωτικά κεφάλαια, το δε κέντρο του Βόλου ως περιφερειακός σχεδιασμός πιθανόν να απαιτήσει δημόσιες επενδύσεις. Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή συνδράμοντας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στην ανάπτυξη, ολοκλήρωση και τη δημιουργία των εμπορευματικών αυτών κέντρων. Σχετικά με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ως προς το ζήτημα αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε: 1) ότι δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένο σχέδιο ως προς το εμπορευματικό κέντρο αγροτικού-εφοδιαστικού χαρακτήρα στη Λάρισα, το οποίο προφανώς, όταν θα καταρτισθεί θα περιλαμβάνει και συνολικές διευθετήσεις των θεμάτων που απασχολούν την πόλη. 2) ο σχεδιασμός ως προς το εμπορευματικό κέντρο του Βόλου, όπως έχει χωροθετηθεί από το περιφερειακό πλαίσιο χωροτακτικού σχεδιασμού του 2003 παραμένει ως έχει. 3) θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα αν η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα βοηθούσε με τον οποιοδήποτε τρόπο στη δημιουργία και των δυο αυτών κέντρων
ΤΟ ΓΠΣ ΤΟΥ ’86
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όσα προβλέπει για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου (αν και αναφέρεται ως Σταθμός) Λάρισας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1986 για τον σιδηρόδρομο. «Υπογείωση των γραμμών σε όλη τη διαδρομή μέσα στον αστικό ιστό, συμπεριλαμβανομένης και της γραμμής προς Βόλο, της οποίας παράλληλα θα πρέπει να μελετηθεί η αναβάθμιση με διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση, έτσι ώστε να εξυπηρετείται το δίπολο Βόλου – Λάρισας. Στους χώρους που θα ελευθερωθούν να εξεταστεί η λειτουργία τραμ (ως μέσο σταθερής τροχιάς). Ο επιβατικός σταθμός του ΟΣΕ (κτίριο επιβατών) παραμένει στη σημερινή του θέση και θα πρέπει να επανασχεδιαστεί, ανακαινιστεί και να συνδυαστεί με τυχόν άλλες λειτουργίες που θα ενισχύσουν την ελκυστικότητα της περιοχής. Ακόμη θα πρέπει να εξεταστεί παράλληλα με την τελική διαμόρφωση του σταθμού, η δυνατότητα εξυπηρέτησης συνδυασμένων μεταφορών ΚΤΕΛ – ΟΣΕ. Σε δεύτερο σενάριο να εξεταστεί η δημιουργία επιβατικού σταθμού στο Μεζούρλο. Άμεσα πρέπει να υλοποιηθεί η μεταφορά του Εμπορευματικού Σταθμού, του Σταθμού Διαλογής και του μηχανοστασίου στην προβλεπόμενη από το ΓΠΣ/86 θέση, βόρεια του εργοστασίου Ζαχάρεως.
Η Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ
Σχετικά με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου που αναφέρονται στην λειτουργία εμπορευματικού κέντρου στη Λάρισα και όχι στη Μαγνησία, η τ. υφυπουργός και Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφέρει τα εξής: Η ανακοίνωση της ΓΑΙΑΟΣΕ έρχεται να επιβεβαιώσει την αρχική πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών, η οποία είχε διατυπωθεί επί θητείας μου ως υφυπουργός, για την προώθηση της συγκεκριμένης επένδυσης στην περιοχή της Μαγνησίας (Βελεστίνο), όπως άλλωστε εξήγγειλε και ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σπίρτζης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαγνησία τον Απρίλιο του 2017. Μεταξύ των εξαγγελιών που είχε κάνει ο κ. Σπίρτζης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ήταν και η προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και η λειτουργία ενός εμπορευματικού κέντρου στη Μαγνησία, όπως και η προώθηση διαφόρων έργων στην περιοχή, όπου μπορεί να συνδυαστούν μοναδικά οι χρήσεις του λιμανιού, του αεροδρομίου, του σιδηροδρόμου, των οδικών αξόνων καθώς και η χωροθεσία στο κέντρο της χώρας. Το εμπορευματικό κέντρο της Μαγνησίας είναι χωροθετημένο από το περιφερειακό χωροτακτικό πλαίσιο του 2003 και αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα ενώ παρουσιάζει άλλες δυνατότητες και άλλες χρήσεις από το αντίστοιχο της Λάρισας, διότι από στρατηγικής άποψης συνδέεται άμεσα με την λειτουργία του λιμανιού του Βόλου. Η ΓΑΙΑΟΣΕ συνεισφέρει προς την κατεύθυνση αυτή, συνδράμοντας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει στην ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και τη δημιουργία αυτών των εμπορευματικών κέντρων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Αρ. Μπασδάνης, με δηλώσεις του χθες σε μέσα ενημέρωσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το θέμα της Γυρτώνης είναι «τελειωμένη υπόθεση», καθώς η ΓΑΙΑΟΣΕ διαθέτει εκεί δημόσια έκταση και επομένως θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι για οικονομικούς λόγους, θα προχωρήσει στην ίδρυσή του στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιλογή η οποία προκρίνεται και για ενεργειακούς λόγους.
Πέραν αυτών ανέφερε ότι οι αποστάσεις, είτε από τη Γυρτώνη (η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο), είτε από το Βελεστίνο, είναι μηδαμινές για τις συνδυασμένες μεταφορές σε θεσσαλικό επίπεδο και ως εκ τούτου είναι μάλλον αστείο να συζητάμε για δύο εμπορευματικά κέντρα σε μια περιφέρεια του μεγέθους της Θεσσαλίας. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης, είπε ότι είχε ενημερωθεί πριν από έναν χρόνο για τις αποφάσεις του ΟΣΕ να κατασκευάσει εμπορευματικό κέντρο στη Λάρισα. Ανέφερε επίσης, ότι η Μαγνησία βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και απαιτείται σύσκεψη φορέων για να τεθεί ατζέντα διεκδίκησης έργων.
Είναι «άξια απορίας τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το θέμα της λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου στην Γυρτώνη της Λάρισας, μία υπόθεση που έχει οριστικοποιηθεί τον τελευταίο ένα χρόνο, όταν υπήρξε και η ανταλλαγή των ανάλογων οικοπέδων από τη ΓΑΙΑΟΣΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας έχει κινητοποιηθεί έναν χρόνο πριν για το συγκεκριμένο θέμα και σε επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αριστοτέλης Μπασδάνης με το τότε μέλος του Δ.Σ. της ΓΑΙΑΟΣΕ Θανάση Ακρίβο είχε την ενημέρωση ότι το θέμα της λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου έχει οριστικοποιηθεί για τη Γυρτώνη της Λάρισας.«Η ανεπάρκεια ορισμένων τους οδηγεί στο να διαγκωνίζονται τις τελευταίες ημέρες σε βαρύγδουπες δηλώσεις επαναστατικής γυμναστικής, όταν θα έπρεπε όλοι να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει λήξει, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΝΔ
Στο μεταξύ, εκφράζοντας την άποψη του αναφορικά με τη χωροθέτηση του Εμπορευματικού κέντρου Θεσσαλίας και το ενδεχόμενο επιλογής χώρου σε μακρινή απόσταση από το λιμάνι Βόλου, ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Μεταφορών & Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής που περιόδευσε χθες στον Βόλο, ερωτηθείς για το εμπορευματικό κέντρο τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε ότι δεν νοείται εμπορευματικό κέντρο χωρίς πρόσβαση σε λιμάνι και στο δίκτυο του ΟΣΕ. «Δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας και να αλλάζει κάθε φορά τον σχεδιασμό» είπε.
Ο ίδιος ζήτησε από τη ΓΑΙΟΣΕ να εξηγήσει που στηρίχτηκε η απόφασή της για τον σχεδιασμό του Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα και για τα μεγάλα έργα στη χώρα επισήμανε ότι πριν την υλοποίησή τους θα πρέπει να προηγούνται μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητάς τους και πρόσθεσε ότι ο πολιτικός και ο τεχνικός κόσμος θα πρέπει να ομονοήσουν για τα βασικά έργα υποδομής.
Συντάκτης: Γ. ΡΟΥΣΤΑΣ
Πηγή: eleftheria.gr