Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Σχέδιο για εμπορικό κέντρο ΟΣΕ στον Πειραιά.

Μέχρι το τέλος του έτους, ή αρχές του 2018 αναμένεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου του OΣΕ στον τερματικό σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη με τους φορείς του Πειραιά και αναμένεται η ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εκπεφρασμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από δύο, τουλάχιστον, ομίλους του εξωτερικού και για τον σκοπό αυτό η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για την πολεοδομική ωρίμανση της έκτασης ώστε να αποκτήσει το ακίνητο όρους δόμησης και χρήσεις. 

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός με μακροχρόνια παραχώρηση και η εξέλιξη αυτή που τοποθετείται προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή αρχές του 2018, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για το «mall» του ΟΣΕ έχει ξεκινήσει για να υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν προχώρησαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες λόγω του ότι υπήρχαν προβλήματα στο ζήτημα των χρήσεων γης, ενώ στη συνέχεια η οικονομική κρίση, το δυσμενές επενδυτικό κλίμα αλλά και τα έργα του μετρό δεν ευνοούσαν την επανεκκίνηση των διαδικασιών. Τώρα, με αφορμή τις επενδύσεις της Cosco στην περιοχή του Πειραιά αλλά και με δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, ξεκίνησε η διαδικασία για να προχωρήσουν οι πολεοδομικές ρυθμίσεις για να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες χρήσεις ώστε να γίνει εκ νέου διαγωνισμός για να καλυφθεί το κενό της απουσίας μεγάλου εμπορικού κέντρου στο λιμάνι. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έργο της κατασκευής του εμπορικού κέντρου στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά υπολογίζεται ότι θα έχει προϋπολογισμό 50 έως 70 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά την ανάπτυξη χώρων έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών μέτρων, πάνω από τον προαστιακό του Πειραιά και σύμφωνα με το προσχέδιο θα περιλαμβάνονται εμπορικές χρήσεις, χώροι στάθμευσης, πολυχώρος αναψυχής, κεντρική αγορά τροφίμων και άλλα ενώ ο ανάδοχος αναμένεται να αναλάβει και τη διαχείριση του έργου για διάστημα 50 ετών.

Πηγή: amna.gr