Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Alstom, Hyundai-Rotem και Skoda κατέβηκαν για τα 25 Τραμ της Αθήνας.

Κανονικά διεξήχθη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 25 νέων Συρμών Τραμ για τις επόμενες επεκτάσεις του δικτύου του Τραμ στην Αθήνα στις 22 Μαϊου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com τελικά το παρών έδωσαν οι εταιρείες Alstom, Hyundai-Rotem και η Τσέχικη Skoda. To επόμενο διάστημα θα γίνει η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών η οποία θα διαρκέσει σύμφωνα με πηγές της Αττικό Μετρό περίπου 2 μήνες και μετά (εφόσον δεν έχουμε και πάλι δικαστικές μάχες και βαλτώσει ο διαγωνισμός) θα γίνει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που θα μας οδηγήσει στον νικητή που θα αναλάβει να προμηθεύσει την Αθήνα με 25 νέους συρμούς Τραμ.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά ο διαγωνισμός ήταν να γίνει τον Μάρτιο ενώ την προκήρυξη είχαν λάβει εκτός από τις συμμετέχουσες και οι Bombardier, CAF, Stadler, Solaris, PESA. Αν δεν έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις, τότε μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας. Το κόστος του διαγωνισμού είναι 64.250.000 ευρώ. Να θυμίσουμε ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό η διάρκεια της σύμβασης έχει διάρκεια 940 μέρες (περίπου 31 μήνες) με ορίζοντα περίπου το καλοκαίρι του 2020. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Αττικό Μετρό ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Ωστόσο όπως γίνεται σε όλους τους παρόμοιους διαγωνισμούς η προμήθεια των πρώτων συρμών θα είναι αρκετά νωρίτερα, πιθανότατα στα τέλη του 2018. Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004 όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία και την Ansaldobreda.

Η προμήθεια των 25 συρμών Τραμ θεωρείται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των επεκτάσεων προς Πειραιά και Κερατσίνι που θα είναι η επόμενη επέκταση. Μόνο για την επέκταση προς Πειραιά απαιτούνται 12 συρμοί Τραμ και αυτό σημαίνει πως μέχρι να μπουν σε λειτουργία οι πρώτοι νέοι συρμοί τα δρομολόγια στο δίκτυο αναγκαστικά θα αραιώσουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν καθώς η συγκεκριμένη επέκταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τις αρχές του 2017.

Είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται για την προμήθεια συρμών. Να θυμίσουμε πως ο πρώτος διαγωνισμός διήρκησε σχεδόν 2 χρόνια, υπήρξαν απίστευτες εμπλοκές λόγω των αλλεπάλληλων προσφυγών των συμμετεχόντων και τελικά ακυρώθηκε. Το 2016 λίγο πριν αλλάξει η διοίκηση επαναδημοπρατήθηκε όμως η σχετική διαδικασία ακυρώθηκε από τη νέα διοίκηση καθώς θεωρήθηκε πως η προκήρυξη ήταν "φωτογραφική" και ενέταξε στοιχεία που σύμφωνα με την ίδια θα τραβήξουν περισσότερους διαγωνιζόμενους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο διαγωνισμός ήταν "ηλεκτρονικός" μέσω του ΕΣΗΔΗΣ και την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.promitheus.gov.gr. 

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com