Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Η κυβέρνηση δεν θέλει να αποχωρισθεί τις ΔΕΚΟ.

Χωρίς να βγει άσπρος καπνός πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) την περασμένη Πέμπτη.
 Τα μέλη του συμβουλίου δεν συμφώνησαν τόσο στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών), αλλά ούτε και στα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να μεταφερθούν σε αυτή. Στο μόνο που συμφώνησαν είναι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ωστόσο θα εγκριθεί διά περιφοράς, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΕΔΗΣ είναι θυγατρική εταιρεία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (EΕΣΥΠ). Η τελευταία είναι περισσότερο γνωστή ως το υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων. Για τα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ, καταγράφονται σοβαρές αντιρρήσεις. Οι υπουργοί αντιδρούν στις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, καθώς θεωρούν ότι μαζί τους –και όχι αδίκως– χάνεται μέρος της πολιτικής επιρροής τους, η οποία και μεταφέρεται στο υπερταμείο και στις δύο διοικήσεις του.

Το θέμα επομένως της τρίτης λίστας των ΔΕΚΟ που θα περάσει στο υπερταμείο και συγκεκριμένα στην ΕΔΗΣ παραμένει ανοικτό. Καλά πληροφορημένες πηγές παραδέχονται τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί, χωρίς ωστόσο να τις εξειδικεύουν. Θεωρούν ότι το θέμα αυτό θα κλείσει μαζί με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, η τρίτη λίστα ΔΕΚΟ αναμένεται να περιλάβει το σύνολο των κρατικών συμμετοχών που βρίσκονται εκτός ΕΔΗΣ, και οι οποίες είναι περισσότερες από πενήντα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί στην ΕΔΗΣ, σε δύο δόσεις, δώδεκα ΔΕΚΟ. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ που μεταφέρθηκαν στην ΕΔΗΣ τον περασμένο Μάιο (πρώτη λίστα) και ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ που μεταφέρθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο (δεύτερη λίστα).

Σημαντικό επίσης θέμα που, απ’ όσο φάνηκε στις δύο συνεδριάσεις του ΚΥΣΟΙΠ της περασμένης εβδομάδας, θα συζητείται μέχρι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της ΕΔΗΣ. Ο κανονισμός αυτός συνιστά σημείο τριβής, καθώς θα περιγράψει ουσιαστικά τις σχέσεις των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ, τόσο με τη διοίκηση του υπερταμείου όσο και με το ελληνικό Δημόσιο.

Στο μόνο που υπήρξε συμφωνία στο ΚΥΣΟΙΠ είναι για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό παραμένει ως έχει με λίγες διαφοροποιήσεις, σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι του 2015 (3ο μνημόνιο) αλλά και την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016. Η ΔΕΗ παραμένει κατά 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως άλλωστε προβλέπει το αρχικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που ενέκρινε η κυβέρνηση και αποτελεί νόμο του κράτους από τον Μάιο του 2016. Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ θα επιχειρήσει να πωλήσει το 17% των μετοχών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Συντάκτης: Βαγγέλης Μανδραβέλης
Πηγή: kathimerini.gr