Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Έρευνα ΕΤ: Πάρτι στο Δημόσιο με 12.000 νέες προσλήψεις και 30.000 μονιμοποιήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πάρτι στο Δημόσιο με 12.000 νέες προσλήψεις και 30.000 μονιμοποιήσειςΓιγαντώνει το πελατειακό κράτος η κυβέρνηση συντηρώντας και ενισχύοντας ένα καταδικασμένο μοντέλο διακυβέρνησης που προάγει την ευνοιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις και τις κομματικές ρουσφετολογικές πρακτικές.
Αξιοποιώντας τα «παράθυρα» της νομοθεσίας στήνουν ένα πάρτι διορισμών ανακαλύπτοντας κάθε φορά έμμεσους τρόπους που διογκώνουν το Δημόσιο, παρακάμπτοντας τους μνημονιακούς περιορισμούς και προσλαμβάνοντας χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας στρατιάς ψηφοφόρων με κυβερνητική εξάρτηση.
Ξεκίνησαν με τους διορισμούς όλων εκείνων που έδωσαν και πέρασαν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου πριν από χρόνια αλλά δεν προσλήφθηκαν λόγω δημοσιονομικής στενότητας. Εκ του ασφαλούς, βεβαίως, αφού στη συμφωνία με τους δανειστές οι προσλήψεις όσων δικαιώνονται από τα δικαστήρια δεν προσμετρώνται στο μέτρο 1:5. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσλάβουν ακόμα περισσότερους, ανακάλυψαν και ένα διαγωνισμό που είχε γίνει πριν από 19 χρόνια και στον οποίο εκκρεμούσαν κάποιες χιλιάδες διορισμοί.
Μπαράζ προσλήψεων ετοιμάζεται μέσα στους επόμενους για μόνιμο και για εποχικό προσωπικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, με νέο προσωπικό θα ενισχυθούν δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία, ακόμα και δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφελείας που βρίσκονται σε «καθεστώς αποκρατικοποίησης», όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛΤΑ, μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οσον αφορά στο μόνιμο προσωπικό, αιτήσεις δέχεται το ΑΣΕΠ για τις προκηρύξεις 3Κ/2017 και 4Κ/2017 για 48 και 70 θέσεις αντίστοιχα σε ΕΥΑΘ, Εθνικό Τυπογραφείο, Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ), Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και ΟΣΕ.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η προθεσμία αιτήσεων για την 5Κ/2017, μέσω της οποίας θα γίνουν 257 προσλήψεις σε φορείς του υπουργείου Υγείας.
Εν τω μεταξύ σε φάση επεξεργασίας βρίσκονται στο ΑΣΕΠ άλλες τέσσερις προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό. Πρόκειται για 300 θέσεις μηχανικών και τεχνικών στην ΕΥΑΔΠ, 135 διοικητικών και τεχνιτών στο υπουργείο Ναυτιλίας, 170 γραμματέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 203 διαφόρων ειδικοτήτων στις Υπηρεσίες Ασύλου. Οι παραπάνω διαγωνισμοί αναμένεται να «τρέξουν» εντός του καλοκαιριού.
Από τον Σεπτέμβριο ακολουθούν άλλοι 5 διαγωνισμοί για 510 οδηγούς και διανομείς στα ΕΛΤΑ, 76 μηχανικούς στον ΑΔΜΗΕ, 260 χειριστές και εργάτες σε δήμους και περιφέρειες, 800 μηχανοδηγούς και ελεγκτές στον ΟΑΣΑ και 200 αρχαιοφύλακες για τη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
Παράλληλα έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη 3.000 γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας μέχρι τον Ιούνιο ενώ πριν από λίγες μέρες δόθηκε το «πράσινο φως» για 1.882 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και στα hot spots.
Λόγω της αυξημένης ανάγκης για πρόσληψη εποχικού προσωπικού τους θερινούς μήνες, έχουν εγκριθεί και θα γίνουν περίπου 600 εποχικές προσλήψεις στις παιδικές κατασκηνώσεις, 500 προσλήψεις ναυαγοσωστών και προσωπικού πλαζ στις δημοτικές τουριστικές επιχειρήσεις και 2.000 περίπου προσλήψεις καθαριστών, οδηγών απορριμματοφόρων και χειριστών μηχανημάτων στους δήμους.
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης για 265 άτομα στα Κέντρα Υπηρεσίας και Υποδοχής Μεταναστών, 800 συμβασιούχων και ημερομίσθιων στο πρόγραμμα της δακοκτονίας ενώ άγνωστος παραμένει μέχρι και σήμερα ο αριθμός των πυροσβεστών καθώς και των εργατών πυροπροστασίας που θα προσληφθούν για την αντιπυρική περίοδο.
Και ενώ το πάρτι των προσλήψεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, οι θεσμοί είπαν όχι στις προσλήψεις 20 χιλιάδων εκπαιδευτικών που σκόπευε να κάνει η κυβέρνηση μέσα στο 2017. Ο διαγωνισμός πήρε αναβολή για το 2018 και για μία ακόμα σχολική χρονιά τα κενά θα καλυφθούν από τον Σεπτέμβριο με αναπληρωτές και ωρομίσθιους.
Αρωμα εκλογών έχουν οι εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών και η επιμονή του να ανασύρει από το συρτάρι το σχέδιο για τη μονιμοποίηση περίπου 30.000 συμβασιούχων που απασχολούνται σε δήμους και δημόσιες υπηρεσίες, επιδιώκοντας να τους κρατήσει σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν αυτές οι μονιμοποιήσεις δεν έχει ακόμα καθοριστεί πλήρως, αλλά επί της διαδικασίας εξετάζονται διάφορα σενάρια, με επικρατέστερο αυτό της κατάρτισης νομοθετικής ρύθμισης για συγκεκριμένες κατηγορίες συμβασιούχων, όπως π.χ. καθαρίστριες, πυροσβέστες, εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι πρέπει ωστόσο να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ενα εναλλακτικό σενάριο θέλει την προκήρυξη ενός κλειστού διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας για κάθε υποψήφιο.
Είναι, δε, ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης φέρεται αποφασισμένος να καταργήσει και το όριο των δύο ετών που έθετε το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου ως χρονική διάρκεια, πέραν της οποίας ο συμβασιούχος θεωρείται ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενδεχομένως για να διευρύνει τον κατάλογο των μονιμοποιήσεων, ενώ ταυτόχρονα ζητά και τη συναίνεση όλων των κομμάτων για να προχωρήσει στις «παράνομες» μονιμοποιήσεις.

Αντιστροφή τάσης

Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης η τάση μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο -που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας αφενός των μαζικών συνταξιοδοτήσεων και αφετέρου των δραστικών περιορισμών στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού- αντιστρέφεται και πλέον οι μισθοδοτούμενοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αυξάνονται και πληθύνονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία
(apografi.gr), ο αριθμός του έκτακτου προσωπικού εκτός ΝΠΙΔ, δηλαδή συμβασιούχοι και μετακλητοί, μέσα σε διάστημα δύο χρόνων, έχει ανέβει κατακόρυφα. Από τους 53.842 τον Αύγουστο του 2016 φτάσαμε -επτά μήνες μετά- στους 74.879 τον Φεβρουάριο του 2017. Αριθμός-ρεκόρ που όμως αναμένεται να αυξηθεί και άλλο λόγω των προγραμματισμένων προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τους επόμενους μήνες.
Αύξηση ωστόσο καταγράφεται και στο προσωπικό αορίστου χρόνου, παρά τους περιορισμούς που ισχύουν. Συγκεκριμένα, σε διάστημα μόλις έξι μηνών οι μόνιμοι υπάλληλοι στα υπουργεία, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ αυξήθηκαν από 564.729 σε 565.430. Κατά τα άλλα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει εξοικονόμηση σχεδόν 50 εκατ. ευρώ από την υποτιθέμενη μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα.

Μετακλητοί

Μήνα με το μήνα αυξάνονται και οι μετακλητοί υπάλληλοι που προσλαμβάνονται στο Μαξίμου και στα γραφεία υπουργών και διοικητών δημόσιων οργανισμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μετακλητοί ανέρχονταν τον περασμένο Φεβρουάριο σε 2.114.
Εκτός ΑΣΕΠ
Τελευταίο κρούσμα για τις «ρουσφετολογικές» προσλήψεις είναι η τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή και προβλέπει τη δυνατότητα απασχόλησης ανέργων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ.
Η νέα διάταξη ανοίγει στην ουσία την… πίσω πόρτα των προσλήψεων στο Δημόσιο και μάλιστα, για να παρακαμφθεί το ΑΣΕΠ, χαρακτηρίζονται «ειδικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων», που δεν θα είναι όπως οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας, αλλά κανονικές προσλήψεις ορισμένου χρόνου με διάρκεια τους 12 μήνες.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΗΛΙΔΟΥ
 Πηγή: etypos.com