Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Η Ελλάδα στο ευρωσκαμνί για καρτέλ και ενισχύσεις.

Ολες οι υποθέσεις «αναζωπυρώθηκαν» ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα, δίνοντας τροφή για πολλές ερμηνείες, ακόμα και για ευθεία στοχοποίηση

Τις αμαρτίες του παρελθόντος πληρώνει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πέντε μεγάλες υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων σε κομβικές επιχειρήσεις και μια για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, σχεδόν όλες στον προθάλαμο του Υπερταμείου ή έτοιμες να πουληθούν κομμάτια τους.
Στον απόηχο της πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) στη ΔΕΗ, τώρα μπαίνουν στην τελική ευθεία οι υποθέσεις του ΟΣΕ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της νικελοβιομηχανίας Λάρκο, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και ενώ στις Βρυξέλλες εκκρεμεί ακόμη το κλείσιμο του φακέλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παρότι η επιχείρηση άλλαξε πρόσφατα χέρια.
Στη μια περίπτωση, της ΔΕΗ, η εταιρεία ελέγχεται για χειραγώγηση, όχι για κρατικές ενισχύσεις, και η υπόθεση συνδέεται ευθέως με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, γι' αυτό και αποτελεί κατηγορία μόνη της.
Στις άλλες πέντε ωστόσο εταιρείες, που απασχολούν συνολικά πάνω από 4.000 άτομα και βρίσκονται αντιμέτωπες με επιστροφή κρατικών ενισχύσεων που μπορεί να φτάσουν και τα 14 δισ. ευρώ (μόνο ο ΟΣΕ ελέγχεται για υποθέσεις 5-12 δισ.), προϋπόθεση για να απαλλαγούν από τις αβαρίες του παρελθόντος είναι είτε η εσωτερική αναδιάρθρωση είτε να βγουν στο σφυρί. Κατάσταση που διευκολύνει όσους θέλουν να εμπλακούν στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και να αγοράσουν μαγαζιά καθαρά από βάρη, όπως ακριβώς συνέβη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η μεν Λάρκο είναι θέμα χρόνου να πάει για ιδιωτικοποίηση, η ΕΒΖ πουλάει ήδη ακίνητα και εργοστάσια, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα τη γλίτωσαν προσωρινά από το Υπερταμείο, όσο για τον ΟΣΕ, αν η κυβέρνηση δεν πείσει τις κοινοτικές Αρχές ότι τα αιτούμενα ως κρατικές ενισχύσεις ποσά δεν ήταν τέτοια, τα πάντα είναι ανοικτά. Ολες οι υποθέσεις χρονίζουν, όλες ελέγχονται ότι τόσα χρόνια δούλευαν με καθεστώς άνισου ανταγωνισμού και τώρα η DG Comp ετοιμάζεται να ζητήσει πίσω όλο αυτό το δημόσιο χρήμα, διαφορετικά είτε θα πρέπει οι επιχειρήσεις να πουληθούν είτε να βάλουν λουκέτο. Ολως τυχαίως, πάντως, αρκετές από τις υποθέσεις «αναζωπυρώθηκαν» ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα, δίνοντας τροφή ακόμη και για ερμηνείες ότι οι Βρυξέλλες στοχοποιούν την Ελλάδα.
«Δεν ξύπνησε ένα πρωινό η Βεστάγκερ, η δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού και αποφάσισε να τα βάλει με την Ελλάδα. Πιστέψτε με, έχει μεγαλύτερα προβλήματα για να ασχοληθεί. Ηρθε απλά το πλήρωμα του χρόνου για τις περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και επτά - οκτώ χρόνια» λέει άνθρωπος με σφαιρική εικόνα της διαδικασίας που ακολουθουν οι Βρυξέλλες.
Αρκετοί πάντως διακρίνουν μια κούραση των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες με το χρονικό «σούρσιμο» επί δεκαετίες των υποθέσεων ανταγωνισμού από ελληνικής πλευράς. Αδυνατούν επί σειρά ετών οι ελληνικές Αρχές να δώσουν απαντήσεις και κυρίως να κλείσουν τις πληγές, όπως στη Λάρκο, επιλέγουν ατέρμονες διαδικασίες επιδιώκοντας πολιτικές μανούβρες αντί για τεχνοκρατικές λύσεις - βλέπε ΟΣΕ -, ενώ τα πισωγυρίσματα έχουν κουράσει, όπως στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ενώ η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει από τον Νοέμβριο του 2015 να πωληθεί η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, τώρα ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποστέλλει επιστολές στις Βρυξέλλες ζητώντας να μην προχωρήσει η πώληση. Κάτι για το οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να γίνει πριν από το τέλος του 2016.


Συντάκτης: Γιώργος Φιντικάκης 
Πηγή: tanea.gr