Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Τι γίνεται με την αναβάθμιση των υποδομών στο σιδηροδρομικό τμήμα από το Λιμάνι έως την έξοδο της Θεσσαλονίκης στο ΤΧ1;

Τον Ιούνιο του 2014 ο τότε πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Παναγιώτης Θεοφανόπουλος είχε επισκεφτεί τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστα στο γραφείο του στην Π.Κ.Μ., στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υλοποίηση του σημαντικού έργου της αναβάθμισης των σιδηροδρομικών υποδομών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι το ΤΧ1, στην έξοδο της πόλης, μήκους 6 χιλιομέτρων με προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ και παράδοση του έργου τον Σεπτέμβριο του 2015.

Εκτοτε δεν υπήρξε καμιά ανακοίνωση για την πορεία αυτού του έργου, το οποίο έκριναν και οι δυο πλευρές ως πολύ σημαντικό για τις μεταφορές. Η μη υλοποίηση αυτού του έργου έχει επιτείνει τα προβλήματα και συχνά δημιουργούνται δυσκολίες στις μετακινήσεις των συρμών. Οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι σε τέτοια άσχημη κατάσταση που οι μετακινήσεις γίνονται με χαμηλές ταχύτητες και με τον φόβο πάντοτε ενός εκτροχιασμού. 

Παραθέτουμε τις τότε δηλώσεις των κ.κ. Τζιτζικώστα και Θεοφανόπουλου

«Η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό σταθμό είναι ένα έργο πνοής όχι μόνο για την Κεντρική Μακεδονία αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς καθιστά τη Θεσσαλονίκη κόμβο του διαμετακομιστικού εμπορίου προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η υλοποίηση του έργου αυτού, για το οποίο είχα συζητήσει με τον πρόεδρο του ΟΣΕ και ήταν βασική προεκλογική μας δέσμευση, θα ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητα, θα προσελκύσει νέα επενδυτικά σχέδια και επιχειρηματικές δραστηριότητες, δίνοντας έτσι ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνουμε συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να επιταχύνουμε την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να είναι το πρώτο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2015», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον κ. Τζιτζικώστα που, όπως τόνισε, «πριν μερικούς μήνες έγινε κοινωνός της σημασίας του έργου, το ενστερνίστηκε και τήρησε στο ακέραιο την υπόσχεσή του. Πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, καθώς θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες του λιμανιού και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής». 

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Π. Θεοφανοπουλου στα "Σ.Ν."