Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Έρευνα για τις ιδιωτικοποιήσεις στις συγκοινωνίες. Τι απαντούν οι πολίτες.

Για να αποτυπωθούν οι απόψεις σχετικά με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσω της πώλησής της στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους, απευθύναμε την ίδια ερώτηση ξεχωριστά στους επιβάτες του Προαστιακού (όσους απάντησαν πως πραγματοποίησαν παραπάνω από δύο δρομολόγια με τον Προαστιακό τον τελευταίο χρόνο) και τους μη επιβάτες του Προαστιακού.



Η πλειοψηφία των επιβατών του Προαστιακού (68,1%) συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έστω και με επιφυλάξεις. Με την ιδιωτικοποίηση διαφωνεί το 22,4%, ενώ το 9,4% δεν εκφράζει άποψη.

Περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες του Προαστιακού (54,7%), πιστεύουν πως μετά την ιδιωτικοποίηση η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο. Το 16,3% πιστεύει πως η κατάσταση θα αλλάξει προς το χειρότερο, ενώ το 13,3% λέει πως η κατάσταση θα μείνει ίδια. Το 15,7% δεν έχει γνώμη.


Όσοι δήλωσαν μη επιβάτες του Προαστιακού έχουν λίγο διαφορετική γνώμη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αν και πάλι η πλειοψηφία (61,8%) συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση έστω και με επιφυλάξεις, το ποσοστό όσων διαφωνούν με αυτή είναι μεγαλύτερο (24,8%). Τέλος, το 13,5% δεν εκφράζει άποψη.



Όσον αφορά το ενδεχόμενο μελλοντικής ιδιωτικοποίησης κάποιου άλλου μέσου (π.χ. γραμμών Λεωφορείων, Μετρό κλπ), ποσοστό 58,2% θα συμφωνούσε με μία τέτοια ιδιωτικοποίηση, έστω και με επιφυλάξεις. Το 33,7% θα διαφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση, ενώ το 8,1% δεν εκφέρει άποψη. Πέρυσι, το ποσοστό όσων θα συμφωνούσαν με μία ιδιωτικοποίηση έστω και με επιφυλάξεις έφτανε το 49,1% ενώ το 38,1% θα διαφωνούσε.
Ερωτώμενοι για το πώς πιστεύουν πως θα έχει εξελιχθεί η κατάσταση σε 5 χρόνια από σήμερα, οι μισοί περίπου (49,9%) προβλέπουν πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας θα έχουν μερικώς ιδιωτικοποιηθεί. Το 16,1% πιστεύουν πως θα έχουν πλήρως ιδιωτικοποιηθεί, ενώ το 15,1% πιστεύει πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας θα είναι ακόμα δημόσια. Το 19% δεν εκφράζει άποψη.


Πηγή: athenstransport.com