Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Περισσότερες κάμερες - περισσότερη ασφάλεια;

Μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις η συζήτηση που ξεκινά πάντα αφορά τη δημόσια ασφάλεια αλλά και την παρακολούθηση με κάμερες. Η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η περίπτωση νεαρών που προσπάθησαν να πυρπολήσουν έναν άστεγο στο μετρό του Βερολίνου σόκαρε την κοινή γνώμη. Οι νεαροί παραδόθηκαν στην αστυνομία αφού προηγουμένως η τελευταία είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες τους αλλά και βίντεο που καταγράφηκαν από τις κάμερες ελέγχου. Είναι όμως αυτό αρκετό για να θεωρήσουμε επιτυχή τη μέθοδο δημόσιας παρακολούθησης μέσα από κάμερες ασφαλείας;
Η συζήτηση που ακολουθεί αναπόφευκτα μετά από βίαιες ή τρομοκρατικές επιθέσεις είναι γνωστή και τα επιχειρήματα συνήθως επαναλαμβάνονται: πρόληψη και αίσθημα ασφάλειας.

Αναζήτηση δραστών με τη βοήθεια των πολιτών

Στην πρόσφατη επίθεση με νταλίκα στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου δεν υπήρχαν βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα. Η αστυνομία σ' αυτή την περίπτωση ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν φωτογραφίες ή βίντεο που είχαν από τον τόπο της επίθεσης. «Είναι λίγο παράλογο να ζητούν οι αρχές από τους πολίτες να στείλουν βίντεο που έχουν καταγράψει με τα κινητά τους και ταυτόχρονα να αρνούνται να εγκαταστήσουν συστήματα παρακολούθησης» ισχυρίζεται ο Ερνστ Βάλτερ, υποδιευθυντής του σωματείου της αστυνομίας. Μπορεί μια τρομοκρατική επίθεση ή κάποιο άλλο έγκλημα να μην μπορεί να αποφευχθεί ακόμη και με βιντεοπαρακολούθηση αλλά οι κάμερες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αστυνομία να εντοπίσει τους δράστες.
Ωστόσο πάντα τίθεται και το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο Σύνδεσμος Γερμανών Δικαστών προειδοποίησε ότι η παρακολούθηση θα μπορούσε να περιορίσει τις ελευθερίες των πολιτών και να παραβιάσει θεμελιώδη δικαιώματα.

Οι τρομοκράτες επιδιώκουν την προβολή

Πάντως ο πρώην εντεταλμένος για θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία, Πέτερ Σάαρ, υποστηρίζει ότι ειδικά οι τρομοκράτες σε αρκετές περιπτώσεις αναζητούν τη δημοσιότητα προκειμένου οι ίδιοι και οι πράξεις τους να αποκτήσουν περισσότερη προβολή. Έρευνες που αφορούσαν την επίθεση στο μετρό του Λονδίνο το 2005 έδειξαν ότι οι δράστες προσπαθούσαν να μπουν στο πλάνο της κάμερας ασφαλείας. «Ήλπιζαν, όπως και τελικά έγινε, ότι οι εικόνες θα βρουν το δρόμο τους στα ΜΜΕ και θα ενισχύσουν την τρομοκρατική τους δράση», λέει χαρακτηριστικά ο Σάαρ.
Πάντως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Yougov, το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της παρακολούθησης με κάμερες.Ο Πέτερ Σάαρ επισημαίνει ότι μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις οι άνθρωποι αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια και είναι πρόθυμοι να θυσιάζσουν την ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στο βωμό της ασφάλειας. Ωστόσο αυτή είναι μια υπόσχεση την οποία δύσκολα μπορεί κανείς να κρατήσει, τονίζει ο ειδικός: «Περισσότερες κάμερες δεν σημαίνει αυτόματα και περισσότερη ασφάλεια».

Πηγή: DW - Τζέφερσον Τσέις / Αλεξάνδρα Κοσμά
Πηγή: skai.gr