Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Ψάχνουν για τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.

Άμεσες θα πρέπει να αναμένονται οι διαδικασίες για τη στελέχωση της θέσης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς τυχόν καθυστερήσεις, ενδέχεται να ανατρέψουν για άλλη μια φορά το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου με άμεσες επιπτώσεις στην πορεία των δημοσιονομικών εσόδων αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλεται να αποκατασταθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός καθώς η υπουργοποίηση του Στέργιου Πιτσιόρλα αφήνει ακέφαλο το Ταμείο και, τοις πράγμασι, προκαλεί δυσχέρεια στη λήψη αποφάσεων. Και αυτό διότι μετά την προ 12μήνου παραίτηση του κ. Λάζαρου Σταθάκη, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ (πενταμελές, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο Ν. 3986/2011) λειτουργούσε και αποφάσιζε με τετραμελή σύνθεση. Με την θέση του Προέδρου να είναι πλέον κενή, στο δ.σ. παραμένουν τρία μέλη, τη στιγμή που οι εκκρεμότητες είναι δεκάδες.

Οι κυριότερες αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ, του ΟΛΘ, της ολοκλήρωσης της παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της παράτασης ισχύος της συμφωνίας παραχώρησης του αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος", ενώ και το Ελληνικό παραμένει στην πρώτη γραμμή. Ειδικά για το ΔΕΣΦΑ, η χρονική πίεση είναι πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει πολυτέλεια καθυστερήσεων, καθώς ήδη η πώληση έχει περάσει από "χίλα κύματα".

Μάχη με το χρόνο δίνεται και για τον ΟΛΘ καθώς, ύστερα από διαρκείς παρατάσεις, η ιδιωτικοποίηση βρίσκεται στην τελική ευθεία με ορόσημο τον Ιανουάριο του 2017 όταν και θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αλλά και για το Ελληνικό, τυπικά στα μέσα Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την πλήρωση των αναβλητικών αιρέσεων και την υπογραφή της σύμβασης. Θεωρητικά, πάντως, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν σε παράταση των σχετικών προθεσμιών.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση για τη θέση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ εκ των πραγμάτων καλείται να φέρει εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Ο Στ. Πιτσιόρλας, παρότι λιγότερο "προβεβλημένος" από προκατόχους του, οι οποίοι όμως δεν έφεραν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια της θητείας του χειρίστηκε με επιτυχία εξαιρετικά κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις και, μάλιστα, με κυβερνητικά στελέχη "πρώτης γραμμής", όπως ο Π. Σκουρλέτης, ο Θ. Δρίτσας, ο Χρ. Σπίρτσης και ο Αρ. Μπαλτάς, εναντίον του.

Οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό, δίνουν, πάντως, την εντύπωση πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει σημαντικό βάρος στο σκέλος της προσέλκυσης επενδύσεων. Κατά μια έννοια, λοιπόν, το έργο του νέου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να μην συναντήσει τις δυσκολίες του παρελθόντος. Πάντως, η τοποθέτησή του Στ. Πιτσιόρλα στη θέση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα επενδύσεων, ήταν κατά γενική ομολογία αιφνιδιαστική, καίτοι υπήρχαν ορισμένες πληροφορίες για υπουργοποίηση του τέως προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, σε άλλο όμως πόστο.

Έτσι, αν και τύποις η επιλογή για τη θέση του Προέδρου αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη αρχίσει να συζητούνται προτάσεις για τους πιθανούς αντικαταστάτες. Πληροφορίες αναφέρουν πως έγιναν και οι πρώτες "κρούσεις" από ενδιαφερόμενους, εμμέσως είτε απευθείας. Εκπρόσωποι επενδυτικών κεφαλαίων, ωστόσο, σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να στελεχωθεί άμεσα το δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μην απολεσθεί το momentum που είχε αρχίσει να δημιουργείται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Συντάκτης: Νίκος Χρυσικόπουλος
Πηγή: capital.gr