Προϋπολογισμός 2017
Δύο ολόκληρα δισ. ευρώ φτάνει η απόκλιση ανάμεσα στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις που θα εισπραχθούν φέτος και σε εκείνα που είχαν προϋπολογιστεί.
Αν και ο στόχος του περυσινού Μνημονίου προέβλετε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ, και παρ' ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επέμενε μέχρι πρότινος ότι θα εισπραχθούν περίπου 2 δισ. ευρώ, διαβάζοντας τον προϋπολογισμό μαθαίνουμε ότι το 2016 θα μπουν τελικά στο ταμείο μόλις 500 εκατ. ευρώ (499,8 για την ακρίβεια).
Το νούμερο αποτυπώνει αφενός τον πόλεμο που δέχθηκε τον τελευταίο χρόνο το ΤΑΙΠΕΔ από νυν και πρώην υπουργούς, αφετέρου τους αργούς ρυθμούς της κρατικής μηχανής, αλλά και την υπερεκτίμηση των πραγματικών του δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα διαγωνιστικά ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά και όχι μόνο προβλήματα.
Υπό αυτή την έννοια, τίθεται εν αμφιβόλω και ο στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις του 2017. Τοποθετείται στα 2,59 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν κυρίως φετινές «ουρές» (περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, κ.ο.κ).
Δεν είναι τυχαίο ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της διετίας 2017-2018 που σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» θα εγκρίνει ίσως και σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνει συνολικά 17 ιδιωτικοποιήσεις, τόσο νέες όσο και παλιές.
Δίχως να αναμένονται εκπλήξεις, το σχέδιο (Asset Development Plan) αφορά όλες τις αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη αρχίσει, όπως ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και όσες σέρνονται εδώ και καιρό, όπως Ελληνικό και ΔΕΣΦΑ.
Αλλά από την προκήρυξη νέων διαγωνισμών μέχρι τη σύναψη της τελικής συμφωνίας με τους επενδυτές, ουδείς μπορεί να προβλέψει το διάστημα που θα μεσολαβήσει.
Οσο για τις κλεισμένες διαγωνιστικά ιδιωτικοποιήσεις, πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απ' όσες θα κλείσουν, όπως φαίνεται του χρόνου, είναι η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στο σχήμα Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου, ύψους 12,3 δισ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ επιμένει ότι εφόσον καταστεί δυνατό να παραδοθούν ώς τις 31 Ιανουαρίου, το ποσό θα εγγραφεί λογιστικά στη φετινή χρήση.
Καλού - κακού όμως ο προϋπολογισμός έχει εγγράψει το σχετικό ποσό στα έσοδα του 2017, ενώ η καθυστέρηση του υπουργείου Υποδομών να καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) - ένα από τα προαπαιτούμενα της Α' αξιολόγησης- πήγε τα πάντα πίσω.
Το ίδιο ισχύει με την ιδιωτικοποίηση - θρίλερ του ΔΕΣΦΑ που σέρνεται, το ακίνητο της Αφάντου Ρόδου που το έχει μπλοκάρει η κήρυξη από το υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογικού χώρου, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που παραμένει κολλημένη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και φυσικά το Ελληνικό. Πάλι καλά που φέτος καταφέραμε να πουλήσουμε έναντι 3,84 εκατ. ευρώ τα δύο παλαιά Airbus που σάπιζαν χρόνια τώρα.
Συντάκτης: Γιώργος Φιντικάκης
Πηγή: in.gr