Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει τον εαυτό του για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργειο οικονομικωνΤα έσοδα ύψους 280,5 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΛΠ συγκαταλέγονται στα περίπου 2 δισ. ευρώ που το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ως εφικτό για φέτος στόχο.


Διαψεύδει τον εαυτό του το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το «αλαλούμ» με τις προβλέψεις του προσχεδίου τού προϋπολογισμού για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2017, από τις οποίες έχουν «εξαφανιστεί» έσοδα 1,7 δισ. ευρώ δίνοντας τροφή σε σενάρια πολιτικών χειρισμών ενόψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αφορμή υπήρξε το πρωτοσέλιδο θέμα των «ΝΕΩΝ» που σχολίαζε ότι το προσχέδιο προϋπολογίζει στον κωδικό «Ειδικά έσοδα από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων» έσοδα μόλις 437 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, αντί των 2,2 δισ. ευρώ που αναφέρει το συμπληρωματικό Μνημόνιο του Ιουνίου.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη διαφορά αυτή σε λογιστικούς λόγους. Υποστηρίζει ότι «τα μεγέθη του προϋπολογισμού ακολουθούν τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (European System of Accounting - ESA 2010), σύμφωνα με την οποία δεν καταγράφονται ως δημοσιονομικά έσοδα εκείνα που προκύπτουν από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, όπως πωλήσεις μετοχών, χρεολύσια δοθέντων δανείων, πωλήσεις ομολόγων, κ.λπ. Αυτό που καταγράφεται είναι τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων και παραχωρήσεις δικαιωμάτων».
Επομένως, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, «αυτά τα τελευταία υπολογίζονται σε 437 εκατ. ευρώ και είναι το μέγεθος που εγγράφεται στον προϋπολογισμό. Το ποσό που απομένει μέχρι τα 2,2 δισ. ευρώ των προβλεπόμενων ιδιωτικοποιήσεων αφορά πωλήσεις μετοχών που ανήκουν στο Δημόσιο και προφανώς δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό».
ΜΠΕΡΔΕΜΑ. Αλλά η εξήγηση «μπάζει» και περισσότερο μπερδεύει παρά ξεδιαλύνει την εικόνα. Διότι ο ίδιος ακριβώς κωδικός που προϋπολογίζει 437 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις για το 2017 («Ειδικά έσοδα από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων», σελίδα 25), στο αντίστοιχο προσχέδιο πέρυσι για τον προϋπολογισμό του 2016 ανέφερε ως προσδοκώμενα για φέτος έσοδα 1,999 δισ. ευρώ.
Δηλαδή 2 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό ωστόσο, όσοι παρακολουθούν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων γνωρίζουν ότι δεν περιλαμβάνονται μόνο τα αναμενόμενα για φέτος έσοδα από ακίνητα και παραχωρήσεις (π.χ. αεροδρόμια), αλλά τα συνολικά χρήματα που έχει λαμβάνειν το ΤΑΙΠΕΔ συνυπολογίζοντας και την πώληση μετοχών κρατικών εταιρειών, όπως του ΟΛΠ (280,5 εκατ. ευρώ) και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (45 εκατ. ευρώ). Αυτά δηλαδή τα ποσά που όπως υποστηρίζει το υπουργείο δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό.
ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΕΣΟΔΑ. Αναλυτικά, τα περίπου 2 δισ. ευρώ των φετινών εσόδων είχαν προϋπολογιστεί με βάση τα έσοδα από τα περιφερειακά αεροδρόμια (1,23 δισ. ευρώ), την πώληση του ΟΛΠ (280,5 εκατ. ευρώ), τον Αστέρα Βουλιαγμένης (το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 95 από τα 400 εκατ. ευρώ), την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (45 εκατ. ευρώ), μαζί και με την καταβολή της πρώτης δόσης για το Ελληνικό (300 εκατ. ευρώ), που δύσκολα ωστόσο θα εισπραχθεί εντός του 2016 εξαιτίας των αργών ρυθμών του κρατικού μηχανισμού. Το αυτό ισχύει και για το τίμημα της 20ετούς παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.
Με άλλα λόγια, αν το νούμερο του επίμαχου κωδικού για το 2016 ταιριάζει με κάτι, αυτό είναι τα συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις (σ.σ.: 2 δισ. ευρώ), και όχι μόνο ένα μέρος τους, από ακίνητα και παραχωρήσεις. Υπό αυτή την έννοια δικαιολογούνται τα ερωτήματα που έθεσαν «ΤΑ ΝΕΑ» για το πώς προέκυψαν τα 437 εκατ. ευρώ που αναφέρει ο συγκεκριμένος κωδικός για το 2017, όταν το συνολικό ποσό των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις είναι 2,2 δισ. ευρώ για το 2017.
Αλλωστε τα ερωτήματα αυτά τροφοδότησε και η πληροφόρηση ότι αμέσως μόλις δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το ΤΑΙΠΕΔ επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι τα νούμερα που αναγράφονται ως έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τα σωστά. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι υπηρεσίες του υπουργείου αναγνώρισαν το λάθος και δεσμεύθηκαν να το διορθώσουν.
«ΤΑ ΝΕΑ», από την ημέρα δημοσίευσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού απευθύνθηκαν σε αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποσαφηνίσουν πώς εξηγείται ότι σε αυτό έχει εγγραφεί μόνο η πρόβλεψη για 437 εκατ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Και η απάντηση που δόθηκε είναι ότι «αυτά ήταν τα νούμερα που μας έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ»!


Συντάκτης: Γιώργος Φιντικάκης
Πηγή: tanea.gr