-Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην υλοποίησης των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
-ΟΛΠ και ΟΣΕ «φωτεινά παραδείγματα» προόδου
Ένα νέο θερμό φθινόπωρο στο μέτωπο της ελληνικής κρίσης διακρίνουν στον ορίζοντα Γερμανοί αναλυτές, όπως σημειώνει η Deutsche Welle μεταφέροντας σωρεία αναλύσεων για τις εξελίξεις στην Ελλάδα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό τα ΜΜΕ της Γερμανίας .
Αφορμή της γερμανικής ανησυχίας είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πεδίο υλοποίησης των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Οι καθυστερήσεις αυτές μάλιστα, όπως έγραψε τη Δευτέρα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να αναμένεται εντός της τρέχουσας χρονιάς.
«Πρόκειται για ένα είδος déjà-vu», σχολιάζει ο Κλάους Σράντερ από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου ο οποίος μίλησε στη Deutsche Welle . «Εδώ και πέντε χρόνια δεν τηρούνται προθεσμίες, δεν επιτυγχάνονται στόχοι και ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι σε διάστημα ενός χρόνου -από το περασμένο καλοκαίρι που υπεγράφη το τελευταίο μνημόνιο- θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εμπρόθεσμα οι φιλόδοξοι στόχοι του προγράμματος», αναφέρει.
Κατά τον Σράντερ, εξαρχής ο σχεδιασμός ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξος, αν όχι μη ρεαλιστικός. «Ας μην ξεχνά κανείς ότι η ίδια η ελληνική δημόσια διοίκηση αποτελεί αντικείμενο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι θεσμοί εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι και οι ίδιοι αντικείμενο της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Είναι δύσκολο ένας γιατρός να κάνει εγχείριση ανοιχτής καρδιάς όσο εγχειρίζεται και ο ίδιος», συμπληρώνει.
ΟΛΠ και ΟΣΕ «φωτεινά παραδείγματα» προόδου
Παρά ταύτα, όπως επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος, δρομολογήθηκαν τον τελευταίο χρόνο σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, του ΟΛΠ αλλά και του ΟΣΕ. Μολονότι πρόκειται για «φωτεινά παραδείγματα» προόδου, όπως λέει, «είναι άλλο οι αποφάσεις (…) και άλλο η υλοποίησή τους και οι οικονομικές επιτυχίες, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Πολλές φορές διαπιστώνεις άλλωστε μετά από χρόνια ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν έτσι όπως έπρεπε και είχε συμφωνηθεί. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν πρόκειται για μια ατέρμονη διαδικασία».
Πηγή: athina984.gr