Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Κύπρος: Στις καλένδες ιδιωτικό τραμ €216 εκ.

Αποτέλεσμα εικόνας για τραμ στην ΛευκωσιαΣτις καλένδες φαίνεται να οδηγούνται οι σχεδιασμοί για δημιουργία συστήματος τραμ στη Λευκωσία, το κόστος του οποίου εκτιμήθηκε στα €216,5 εκ., καθώς το αρμόδιο υπουργείο μεταθέτει το έργο για όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες. 

Σε απαντητική του επιστολή προς τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, ο υπουργός μεταφορών Μάριος Δημητριάδης αναφέρει ότι το υπουργείο μεταφορών έκρινε ότι το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για την πόλη της Λευκωσίας και την Κύπρο ευρύτερα και ότι θα πρέπει να προωθηθεί η υλοποίησή του, μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες και εφόσον εγκριθεί βάσει των υφιστάμενων διαδικασιών για παρόμοια έργα. 

Το κόστος υλοποίησης του έργου εκτιμήθηκε στα €216,5 εκ., συμπεριλαμβανομένων του τροχαίου υλικού, του αμαξοστασίου, του κέντρου ελέγχου του συστήματος και σημαντικής ανάπλασης κατά μήκος της εν λόγω διαδρομής. 

Επίσης, έγινε αξιολόγηση τεσσάρων σεναρίων για τον τρόπο υλοποίησης του έργου. 

Το επικρατέστερο σενάριο, όπως σημειώνεται, είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ ή ΡΡΡ), όπου ιδιώτης επενδυτής καλείται να επενδύσει με ιδίους πόρους και δανεισμό για τη διεκπεραίωση των κατασκευαστικών εργασιών, τη συντήρηση της υποδομής και του τροχαίου υλικού για 30 χρόνια και τη λειτουργία του συστήματος για την ίδια περίοδο. 

Τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε και η τεχνοοικονομική μελέτη για τη δημιουργία συστήματος τραμ στη Λευκωσία. 

Η τεχνοοικονομική μελέτη κατέδειξε ότι αυτή η δράση, είναι και οικονομικά βιώσιμη και ωφέλιμη για την πόλη, όπως σημειώνει ο υπουργός. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, αξιολογήθηκε ως βέλτιστη λύση η ανάπτυξη μιας γραμμής τραμ μήκους 14,5 χιλιομέτρων που διέρχεται από τους δύο πιο πολυσύχναστους οδικούς άξονες της πόλης, τον άξονα των λεωφόρων Λεμεσού και Μακαρίου και τον άξονα των λεωφόρων Δημοσθένη Σεβέρη, Στροβόλου και Μακαρίου στη Λακατάμια. 

Παρά τα συμπεράσματα της μελέτης και τις εκτιμήσεις του υπουργείου, εξακολουθεί να μην έχει προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης και παραμένει αμφίβολο εάν θα προχωρήσει στο εγγύς μέλλον. 

Συντάκτης: Μαρία Χαμπή
Πηγή: stockwatch.com.cy