Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Πιτσιόρλας: Όσοι αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις φθείρουν την εικόνα της χώρας.

-Υπογράφεται την Τετάρτη η σύμβαση για το Ελληνικό
 - Εντός της εβδομάδας νέος διαγωνισμός για τη Rosco

Θετικό χαρακτήρισε τον μέχρι σήμερα απολογισμό δράσης του ΤΑΙΠΕΔ για το 2016 ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε δημοσιογράφους. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει και τον «πολύ σοβαρό προσανατολισμό της ηγεσίας στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», παρά τις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις και τα «καρφώματα» πρωτοκλασάτων υπουργών προς το πρόσωπό του. «Οι αντιδρώντες φθείρουν την εικόνα της κυβέρνησης και όχι την εικόνα του ΤΑΙΠΕΔ ή της χώρας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται και τα έργα υλοποιούνται» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αποστολή του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε πως διανύουμε μια πάρα πολύ σημαντική χρονιά για τη χώρα, που θα κρίνει την υλοποίηση του προγράμματος, και κατά πόσο αυτή θα μετρήσει στη συνολικότερη αξιολόγηση της χώρας. Όπως εξήγησε, έχει ήδη προχωρήσει το 80% του προγράμματος, το οποίο εκτιμά ότι θα αποφέρει έσοδα άνω του στόχου των 2 δισ. ευρώ. Συνολικά, έως το 2018, το ΤΑΙΠΕΔ (ενταγμένο πια στο νέο Υπερταμείο) θα πρέπει να έχει έσοδα 6 δισ. ευρώ.

Ως ναυαρχίδα του προγράμματος για το 2016 παρουσίασε ο κ. Πιτσιόρλας το δύσκολο έργο του ΟΛΠ, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης», που ανοίγει τον δρόμο για μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας. Πέντε ημέρες μόλις μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής από το Πεκίνο δέχθηκε, όπως ανέφερε, την πρώτη μεγάλη αντιπροσωπεία κινέζων επιχειρηματιών στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ελληνικό: υπογράφεται τροποποιητική πράξη

Στο θέμα του Ελληνικού, σήμερα, Τρίτη, υπογράφεται η τροποποιητική πράξη για την παραχώρηση, η οποία περιλαμβάνει τις βελτιώσεις που έγιναν, οι οποίες έχουν λάβει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Ξεκινάει η διαδικασία για την αδειοδότηση του έργου. Αυτό σημαίνει οτι εάν, εντός του 2017, καταφέρουμε να ξεκινήσουμε πια την υλοποίηση του έργου θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για την οικονομία της χώρας, καθώς μιλάμε για ένα έργο 7 δισ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Πιτσιόρλας.

Ακόμη, το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), που ήδη λειτουργεί υπό το νέο καθεστώς, ενώ και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα έχουν παραδοθεί το αργότερο τον Νοέμβριο στη Fraport.

«Ολοκληρώθηκαν επίσης έργα μεγάλα που θα επηρεάσουν την πορεία του τουρισμού, όπως η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης για την οποία εγκρίθηκε η αλλαγή του σχεδίου από το ΣτΕ και τώρα είμαστε στο τέλος, μέσα στον μήνα θα πληρώσουν και θα προχωρήσει όλη η διαδικασία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση της επένδυσης στην Κασσιόπη, για την οποία εντός των ημερών θα μπουν οι υπογραφές και θα καταβληθούν τα χρήματα, ενώ προ τριημέρου ολοκληρώθηκε θετικά και η διαδικασία έγκρισης του ΕΣΧΑΔΑ για την Αφάντου.

«Πάνω από το αναμενόμενο το τίμημα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ»

Θέλοντας να απαντήσει σε όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες περί ξεπουλήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθάρισε πως «πουλήσαμε μια εταιρεία που μόνο της περιουσιακό στοιχείο είναι το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις γραμμές που ανήκουν στον ΟΣΕ. Ενοικιάζει τις γραμμές και το τροχαίο υλικό και προσφέρει μεταφορικό έργο. Δεν πουλήσαμε γραμμές, υποδομές, τρένα, βαγόνια». Μάλιστα η προσφορά των 45 εκατ. ευρώ της Trainitalia αποτέλεσε για τον ίδιο ευχάριστη έκπληξη, δεδομένου ότι με τις «θετικότερες παραδοχές» για την κίνηση, τις συνθήκες της αγοράς και την κατάσταση του δικτύου, οι δυο ανεξάρτητοι αποτιμητές είχαν καταλήξει στα 40 εκατ. ευρώ, κυρίως βάσει των μελλοντικών χρηματορροών.

Αναφερόμενος μάλιστα στον προτιμητέο επενδυτή, έκανε λόγο για μια σοβαρή εταιρεία, που στόχο έχει όχι μόνο τη βελτίωση της εμπορευματικής κίνησης, αλλά και της επιβατικής. «Όσο μπορώ να γνωρίζω, οι Ιταλοί έχουν ήδη εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα» είπε ο κ. Πιτσιόρλας μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, παραδέχθηκε την κυρίαρχη θέση στην οποία πλασάρονται οι Ιταλοί, ύστερα από αυτή την εξέλιξη, και ως προς την ΕΕΣΣΤΥ, ο διαγωνισμός για την οποία θα προκηρυχθεί ξανά εντός εβδομάδας.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κλείσει και η παράταση για 20 χρόνια της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με τους Καναδούς, με τους οποίους τόνισε πως η διαπραγμάτευση είναι πολύ σοβαρή και τα ποσά που ως σήμερα έχουν ακουστεί δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. «Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε την παράταση, με όρο να απελευθερωθούμε ως Δημόσιο για να μπορούμε να αποφασίσουμε εάν θα πουλήσουμε, πώς θα πουλήσουμε, σε ποιον κ.λπ. Εάν δεν τα βρούμε στο οικονομικό δεν θα προχωρήσουμε».

Συντάκτης: Κλώντζα Ολγα
Πηγή: tovima.gr