Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Δίμηνη παράταση από Επιτροπή Ανταγωνισμού στους κατασκευαστές.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να εξεταστεί η γνωστή υπόθεση με στα δημόσια έργα. Αρχικά προγραμματίζονταν για τις 21 Ιουλίου. Γιατί κρίθηκε αναγκαία η παράταση.

Δίμηνη παράταση έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τεχνικές εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στο γνωστό «καρτέλ» των δημοσίων έργων ώστε να προετοιμάσουν τα υπομνήματα που θα καταθέσουν για να αντικρούσουν τη σχετική εισήγηση.
Οι διοικήσεις των 45 ελληνικών και ξένων τεχνικών εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση είχαν κληθεί να υποβάλλουν υπομνήματα μέχρι 10 Ιουλίου και η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου. Με απόφαση της διοίκησης της Επιτροπής, οι τεχνικές εταιρείες μπορούν να στείλουν υπομνήματα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου (με τυχόν διορθώσεις μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου), ενώ η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η δίμηνη παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς η εισήγηση των 1.092 σελίδων καλύπτει περίοδο σχεδόν 30 ετών.

Όπως είχε ανακοινώσει προ διμήνου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αφορά σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα ΜΕΤΡΟ, Προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/ σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Συντάκτης: Φώτης Κόλλιας
Πηγή: euro2day.gr