Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ο Οδοντωτός στο επίκεντρο και αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αχαία: Ο Οδοντωτός στο επίκεντρο και αυτό το ΣαββατοκύριακοΕκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Καλάβρυτα και Διακοπτό με κεντρικό σημείο αναφοράς τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης "Εν Συρμώ-Γιορτές Οδοντωτού" που πραγματοποιούνται φέτος με αφορμή τα 120 χρόνια λειτουργίας του τρένου.
Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Καλαβρύτων φιλοξένησε συζήτηση με θέμα «Οδοντωτός και Καλάβρυτα - 120 χρόνια ΜΑΖΙ με τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη» όπου συμμετείχαν εκλεκτοί ομιλητές. Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους η ελληνοαμερικανίδα Tαμίας της πόλης του Σικάγο (Cook County Treasurer) κα Μαρία Pappas με τον Καλαβρυτινό σύζυγό της Πήτερ Καμπέρος, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος. Ακολούθησε συναυλία από νεανικό συγκρότημα, υπό τον τίτλο "Τραγουδάμε για τον Οδοντωτό".
Την Κυριακή 29 Μαΐου το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Διακοπτού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μουντζούρης στη Μηχανή του Χρόνου, Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων, 1896-2016» που ετοίμασαν οι μαθητές του ΓΕΛ Διακοπτού, σε συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.. Στην αρχή της εκδήλωσης, τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου Διακοπτού ερμήνευσαν το χαριτωμένο παιδικό τραγουδάκι "Το Οδοντωτό τρενάκι μας", τους στίχους του οποίου έγραψε ο βραβευμένος αιγιώτης ποιητής Αθανάσιος Τρίψας και τη μουσική ο Παναγιώτης Τρίψας. Τα παιδάκια συνόδεψαν, με την κιθάρα του ο Βασίλης Σκανδάμης και τραγουδώντας η Πέγκυ Τρίψα.
Μετά το τέλος της παρουσίασης, ντόπιοι και επισκέπτες που βρέθηκαν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Διακοπτού, δοκίμασαν λιχουδιές από τοπικά προϊόντα και ντόπια κρασιά. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η ορχήστρα πνευστών της Φιλαρμονικής Αιγίου "Ευτέρπη", υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου.
Τη σειρά εκδηλώσεων "Εν Συρμώ-Γιορτές Οδοντωτού" που ολοκληρώνονται το διήμερο 5-6 Ιουνίου, διοργανώνουν από κοινού οι Δήμοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΣΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η αντιδημαρχία Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, η "Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.", ο Συλλόγος Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλαβρύτων και ο Συλλόγος Φίλων του Οδοντωτού. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ensirmo.gr και στη σελίδα "Εν Συρμώ - Γιορτές Οδοντωτού" στο Facebook.

Πηγή: pelop.gr