Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης.

Νωρίς τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση της Ειδομένης με στόχο να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή μετά από περίπου δύο μήνες. Στην επιχείρηση η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα συμμετέχουν 1400 αστυνομικοί αλλά και μεταφραστές του υπουργείου ενώ επιχειρεί και το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί ενώ σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων δεν επιτρέπεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, μέλη ΜΚΟ και αλληλέγγυους. 
Από χθες το απόγευμα, μονάδες των ΜΑΤ από την Αθήνα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στην εκκένωση της Ειδομένης.
Την ίδια ώρα είχε, ήδη, ξεκινήσει η εθελοντική μεταφορά των μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας με 700 άτομα να έχουν ήδη αποχωρήσει από την Ειδομένη, στην οποία περίπου εννέα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επί μήνες, περιμένουν στον άτυπο καταυλισμό προκειμένου να περάσουν τα σύνορα με την ελπίδα να μπουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το CNN Greece το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι η περιοχή θα χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν προς τα σύνορα.
Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει ότι η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα ενώ το πλάνο προβλέπει ότι πάνω από 85000 άτομα θα μεταφερθούν με λεωφορεία, που ήδη βρίσκονται εκεί, σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.
Πρόθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας είναι η επιχείρηση να διεξαχθεί σε ήρεμα πλαίσια ενώ οι οδηγίες που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι να μην υπάρξει βία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Μιλώντας το πρωί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 μέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στην Ειδομένη.
"Δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση-σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης", διευκρίνισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι δεν είναι μια κατ εξοχήν αστυνομική ή αστυνομοκεντρική επιχείρηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες ενοικίασης, στους οποίους μπορούν να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες από την Ειδομένη.

Πηγή:  cnn.gr